rogaliki krucho-drożdżowe z powidłami

Miękkie i niezbyt słodkie. Idealne do popołudniowej herbaty w ogrodzie. 




Składniki na ok. 30 sztuk:

1/2 kg mąki
1 kostka masła
7 dag drożdży
2 łyżki cukru
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

dodatkowo: 
powidła śliwkowe
jajko
cukier puder

Wszystkie składniki zagnieść z rozkruszonymi drożdżami. Ciasto ma być dość gęste, jeśli jednak ciężko będzie się zarabiać, dodać 2 łyżki śmietany. Zagnieść i odstawić na 10-15 minut. Rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać koła ( ja to robiłam za pomocą pokrywki z dużego garnka), dzielić koła na 8 części jak pizze. Na każdy trójkąt nakładać powidła i zwijać zaczynając od podstawy trójkąta. Smarować roztrzepanym jajkiem i piec na papierze przez ok 15 minut w 190*C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Śliczne Ci wyszły te rogaliki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje uluuuubione!!! Mogę jednego?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobilam, są przepyszne i ich zrobienie nie wymaga duzego wysilku oraz zajmuje niewiele czasu. Polecam wszystkim. Dziekuję za przepis. Pozdrawiam. Justyna z Ełku

    OdpowiedzUsuń