bananowiec



Bananowiec to jedno z ciast mojego dzieciństwa, często robione przez mamę. Ulubione ciasto mojego K., szybkie do zrobienia i nie wymagające wielu składników. Dość słodkie i mocno bananowe. Polecam wszystkim amatorom bananów i galaretki. Składniki podaję na blaszkę 23*25cm. Do wpisu dołączam zdjęcia dwóch wersji, bo ciasto gości u nas często. Pomarańczowa to wersja mojej mamy a ta z owocami to moje ciasto z zeszłego roku. 




Biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodawać żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać. Upiec w 170*C. 

Pianka bananowa:
6 bananów
1 kostka margaryny
2 galaretki ( u mnie zielone)
10 dag cukru pudru ( jeśli banany są bardzo dojrzałe i słodkie, można z tego zrezygnować)

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, ostudzić. Margarynę roztopić, ostudzić. Banany zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostudzone galaretki i margarynę. Razem zmiksować. Wylać na biszkopt, odstawić do ostygnięcia. 

Wierzch:
2 galaretki żółte
2 banany i dowolne owoce do dekoracji

Na zastygniętą piankę wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką. 

4 komentarze:

  1. jaka kolejność przy wykonywaniu biszkoptu?

    o dziwo każe ciasto które zrobię wg. twojego przepisu zawsze wyjdzie i wszystkim smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciacho, jest na prawdę pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń