ciasto Kubuś



Pierwszy raz to ciasto jadłam jako dziecko, później jakoś tak o nim zapomniałam. Wczoraj przeglądając swoje zbiory przepisów natknęłam się na niego i nie mogłam się mu oprzeć. Może i nie wygląda zachwycajaco ale w smaku taki jest. Bardzo lekki i puszysty. Z pewnością nie skończy się na jednym kawałku..

Składniki na blaszkę 24*24 cm:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 op. cukru waniliowego
Białka ubić z cukrami na sztywna pianę, ubijając dodawać po jednym zółtku. Wsypać przesianą makę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w 180*C ok 20 minut.

Krem:

  • 3/4 l soku marchewkowego typu Kubuś
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
Z proszku budyniowego, cukru oraz soku ugotowac budyń na tej samej zasadzie co na mleku. Do gotującego sie dodać margaryne i mieszać aż się połączą. Gorąca masę wylać na biszkopt.

Dodatkowo:

  • paczka herbatników
  • bita smietana 
  • starta czekolada
Na kremie ułożyć herbatniki, nastepnie wyłożyć bitą śmietanę i posypać czekoladą. Przechowywać w lodówce.

5 komentarzy:

  1. lubię to ciasto, ale dawno nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. znane i kochane przez wszystkich, przyjaciółka do mnie napisała że musze do niej przyjsc bo ma dla mnie ciacho - wtedy peirwszy raz u niej jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ciasto i wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukałam prostego przepisu na biszkopt i musze powiedzieć,że Twój wyszedł świetny! Puszysty i pyszny. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń