ciasto orzechowe z czeresniami i kokosem



Smaczne, wilgotne ciasto orzechowe z czereśniami. Posypane kruszonka kokosowa i wiórkami. Wspaniale smakuje ze szklanką wiśniowej herbaty.

Składniki na ciasto na  blaszkę 24*24 cm:

  • 170 g masła
  • 200 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 zółtka
  • 3 jajka
  • 100 g zmielonych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g czereśni wypestkowanych
 składniki na kruszonkę:
  • 100 g margaryny
  • 3-4 łyzki wiórków kokosowych 
  • 2 łyżeczki cukru
  • mąka 
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i jajka, zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Szybko wymieszać mikserem. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki. Na ciasto poukładać czereśnie obtoczone w mące. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, posypac nią ciasto. Dodatkowo ciasto posypać wiórkami kokosowymi. Piec ok 45 minut  w 190*C. 

1 komentarz: