ciasto egzotyczne


Składniki na bezę kokosowo makową:
  • 10 białek
  • 20 dag maku
  • 25 dag kokosu
  • szczypta soli
  • 20 dag cukru pudru
Białka ubic z solą i pudrem na sztywna piane. Dodac kokos i mak i delikatniw wymieszać. Podzielić mase na połowę i upiec dwa blatu. Piec około 30 minut w 160*C

Krem brzoskwiniowy:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka soku z brzoskwiń ( z puszki)
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • 6 żółtek
  • 4 łyzki cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
Wodę zagotowac. Budyń, cukier, skrobię i żółtka rozmieszać  z sokiem z brzoskwiń. Wlać do gotującej sie wody i ugotować budyń. Dobrze ostudzić. Utrzeć masło na puch dodając po łyżce budyniu.

Wierzch:
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie śniezki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń
  •  2 kiwi
Kremówkę ubić ze śnieżka i cukrem pudrem na sztywno. Brzoskwinie i kiwi pokroić w plasterki.

Na jeden blat wyłożyc krem budyniowy, przykryć drugim blatem. Wyłożyc kremówke i poukładac owoce. Przechowywac w lodówce. 

7 komentarzy:

  1. uwielbiam tę część z makiem najbardziej! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. wow ale fajne :-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Czadowe ciasto! I z moim makiem!
    Bardzo słodkie i mega kaloryczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. OOjej.. mam ochotę na takie egzotyczne cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi wspaniale smakować!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie - jaka śmietana będzie najlepsza ? - 30 czy 36 % ?

    OdpowiedzUsuń