ucierany placek ze śliwkami i orzechami



Nie miałam w planie tego placka, ale niespodziewnie dostałam trochę śliwek. Były nieziemsko słodkie i chyba zgrzeszyłabym, gdybym nie upiekła z nimi ciasta. Prosty przepis znalazłam na tej stronie. Oczywiscie nie byłabym soba, gdybym go troche nie zmieniła. Dodałam do kruszonki orzechy włoskie i posypałam dodatkowo cukrem cynamonowym. Wyszedł wspaniały w swej prostocie. Bo nie od dzis wiadomo, że proste przepisy są najlepsze.

Składniki:
  • 120 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyzka śmietany
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 3/4 szklanki maki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dużych śliwek pokrojonych na połówki 
  • łyzka bułki tartej
Małso ucieramy z cukrem na puch, dodajemy jajko. Ucieramy powoli, żeby masa się nie zwarzyła. dodajemy po kolei wszystkie składniki. Gotowe ciasto  przekładamy do foremki. Śliwki od strony skórki obtaczamy w bułce tartej i układamy na cieście skórka do dołu.

Kruszonka:
  • 85 g masła
  • 3/4 szklanki mąki1/3 szklanki cukru
  • 1 łyzeczka cynamonu
  • 1 łyzka zmielonych orzechów
  • dodatkowo: garść posiekanych orzechów
Składniki kruszonki wyrabiamy aż będzie ona miała grudkowatą konsystencję. Posypujemy nia ciasto. Posiekane orzechy także rozsyoujemy na cieście. Pieczemy ok 40 minutw 180* C. PO ostudzeniu posypujemy cukrem cynamonowym.

4 komentarze: