babeczki marchewkowo-orzechowe z kremem



Składniki na 18 babeczek:
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej drobno marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska mała łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • garść posiekanych drobno orzechów
Całe jajka utrzeć z cukrem na puch. Ucierając powoli dolewac olej. Stopniowo posypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Z marchewki odcisnąć sok i dodac ją do ciasta. Delikatnie wymieszać.  Rozłozyć ciasto w foremkach na muffinki do 3/4 wysokości, bo babeczki bardzo urosną. Piec okolo 30 minut w 175*C.

Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • po 1 łyżeczce maki pszennej, ziemniaczanej i kukurudzianej
  • 4 łyzki cukru
  •  łyżeczka cynamonu
  • łyżka startych orzechów
  • maliny do dekoracji
  • 150 g masła lub margaryny
Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budyń, mąki, cynamon i cukier. Ugotowac budyń i ostudzic. Miekkie masło utrzeć na puch i dodając po łyzce budyniu ucierać. Na koniec ododać orzechy. Kremem napełnic szprycę i dekorowac babeczki. Obłozyc malinami.

5 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne babeczki. Bardzo podoba mi sie połączenie smaków.:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasto marchewkowe, a to taka ulepszona mini-wersja :) Podoba mi się bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Są śliczne! Po prostu zjawiskowe!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń