tort malinowy z kulkami kokosowymi




Wilgotne ciasto kakaowe posmarowane  konfiturą malinową i nasączone malinówką. Przełożone budyniowym kremem i wykończone bezowymi kulkami kokosowymi i gorzką czekoladą.Znakomite na przyjęcia rodzinne. Kwaśna konfitura idealnie współgra ze słodkim ciastem. Ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego kawałka.
Przepis autorski.

Ciasto:
  • 6 żółtek
  • 4 białka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka maki krupczatki 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyzki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 Margarynę, kakao, cukier i wodę zagotować i ostudzić. Do zimnej masy wmiksować żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Podzielić na połowę i rozłożyć do dwóch tortownic o średnicy 21 cm.

Kulki kokosowe:
  • 2 białka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag kokosu drobnego
Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie kokos. Łyżką nakładac kulki na jedną z porcji ciasta. Obie tortownice włożyć do nagrzanego do 170*C piekarnika i piec do suchego patyczka. 

Krem:
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1  1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła 
  • cukier waniliowy
Połowę mleka zagotować, resztę wymieszac ze wszystkimi skaładnikami oprócz masła. Wlać na gotujące mleko, ugotować budyń i ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem.

Dodatkowo:
  •  kwaśna konfitura malinowa
  • kieliszek nalewki malinowej
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mleka 
Ciasto bez kulek kokosowych nasączyć nalewką. Posmarować połową konfitury. Wyłożyć krem. Ciasto z kokosem od spodu posmarować konfiturą i położyć na krem, Czekoladę rozpuścić z mlekiem i "popisać" nią ciasto. Schłodzić.  

1 komentarz: