rafaello bez pieczenia ( z gotowanym kokosem)



To ciasto ma wszystkie cechy, które w słodkościach uwielbiam. Po pierwsze zawiera mój ukochany kokos, a po drugie jest szybkie i bez pieczenia. Słone krakersy wspaniale współgrają ze słodkim kokosowym kremem. W sieci jest wiele przepisów na ten przysmak, ten jest jednak moją autorską wariacją. Bardzo polecam.

Składniki: (blaszka 24*26cm)
  • 54 krakersy
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka kokosu + 3 łyżki do posypania
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii
  • kieliszek wódki
  • 3 kieliszki advokata
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • garść płatków migdałowych
  • 200 g masła
  W szklance mleka rozrobić żółtka, mąkę, skrobie ziemniaczaną i cukier. Ćwierć szklanki kokosu zalać kieliszkiem wódki, wymieszać.Dwie szklanki mleka wlać do garnka, dodać laskę wanilii, 3/4 szklanki kokosu i zagotować.  Masę z żółtek wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Do gorącego wsypać kokos z wódka i wymieszać. Ostudzić mieszając co chwila, żeby wierzch nie zaschnął. Zimny budyń utrzeć z masłem i advokatem Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na niej 1/3 krakersów. Z kremu odłożyć 3 łyżki, resztę podzielić na połowę. Na krakersy wyłożyć jedną połowę kremu, przykryć krakersami, wyłożyć drugą połowę kremu i trzecią warstwę krakersów. Na wierzchu rozsmarować pozostały krem, posypać kokosem, migdałami i wiórkami białej czekolady. Schłodzić.

1 komentarz: