lekki serniczek z truskawkami

W sklepach pojawiają się truskawki. Nie są one jeszcze tak słodkie i pachnące jak latem, ale po zimie wszyscy mamy ochotę na soczyste owoce. A że pogoda za oknem nie zachęca do wychodzenia z domu, proponuję filiżankę herbaty i kawałek serniczka z truskawkami. Robi się go migiem i w mgnieniu oka znika ze stołu.   





Składniki:
paczka okrągłych biszkoptów
50 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe
100g cukru pudru
2 żółtka
125g masła
200 ml mleka
5 łyżeczek żelatyny
500-600 g serka wiaderkowego
wanilia lub cukier waniliowy

Mleko zagotować rozpuścić w nim żelatynę. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku a następnie po trochę sera i wanilię. Wlać mleko z żelatyną. Od razu wylać masę na biszkopty. Ułożyć truskawki, zalać galaretkami rozpuszczonymi w 600 ml wody. Zostawić do stężenia.

rogaliki krucho-drożdżowe z powidłami

Miękkie i niezbyt słodkie. Idealne do popołudniowej herbaty w ogrodzie. 



wiosenna ptasia pianka

Rozpływająca się w ustach delikatna pianka. Miało być na niedzielę, ale już w sobotę po południu zostało zjedzone do ostatniego kawałka. Wymaga trochę pracy, kombinowania i zużycia wielu naczyń. Jednak już po pierwszym kęsie zapomniałam ile razy w trakcie robienia miałam ochotę wyrzucić je przez okno. Przepis nie jest trudny ale dla bardziej cierpliwych i mających więcej czasu.Z tej porcji wychodzi ilość idealnie na tortownicę, o średnicy 21 cm. Jeśli macie w domu łasuchów, radzę jednak robić z podwójnej porcji.



ciasteczka na migdałach i z pianką

Kruche ciasteczka na bazie migdałów, przełożone domową konfiturą malinową. A wszystko to pod pierzynką z kruchej pianki. Spróbujcie!


bakalinki

Jako że uwielbiam bakalie i wszystko co z nimi związane, postanowiłam wypróbować przepis znaleziony przypadkiem w trakcie porządków. W oryginale były to ciastka z rodzynek, jednak zmieniłam trochę koncepcję i dodałam suszoną żurawinę, orzechy, kawałki czekolady i kolorowe skórki cytrusowe. Urozmaiciłam je też odrobiną czekolady. Zrezygnowałam z przyprawy do piernika, bo jakoś mnie nie przekonywała.



pomadki z wiśnią

Wreszcie znalazłam sposób na wykorzystanie wiśni, które zostały mojemu mężowi po zrobieniu wiśniówki i całą zimę czekały w słoiku zalane alkoholem. Choć do zrobienia pomadek wystarczą trzy składniki, to jest to dość czasochłonne. Efekt końcowy jest powalający, a smak jest wart ubrudzenia się czekoladą po łokcie:)
Soczysta wiśnia w miękkim kremie oblana czekoladą...ktoś się skusi?


tort żabi kopiec

Tort urodzinowy dla mojego chrześniaka. Wyglądem miał przypominać kopiec kreta, niestety z braku kreta  powstał żabi kopiec. Żaba była największą atrakcją imprezy.Mina sprzedawczyni w cukierniczym w odpowiedzi na moje pytanie o cukrowego kreta była była bezcenna:). 



brzoskwiniowy sernik idealny

Męczyła mnie ochota na sernik i męczyła, aż w końcu uległam i zabrałam się za niego. Efekt przeszedł moje oczekiwania, tak, że sama pochłonęłam większość.. Trudno, raz można sobie pozwolić. Uwielbiam serniki. Ten jest efektem moich kombinacji i zlepkiem kilku przepisów. W drugiej, jeszcze lepszej wersji, zalałam go galaretką. Był jeszcze lepszy, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia.  Warto wypróbować. 


babka z szafranem

Puszysta, wilgotna babka, przepis ciut inny niż na klasyczne baby. Idealna dla tych, którzy nie lubią suchych drożdżowych babek.  W sam raz na świąteczny stół. 



muffinki czekoladowo- bananowe

Coś dla lubiących połączenie banana z czekoladą. Nie każdy lubi wypieki z bananami, niektórzy twierdzą, że są zbyt mdłe.Dla mnie to absolutna rewelacja, Gorzka czekolada i kakao przełamują mdły smak banana, a oranżada sprawia, że są pulchne i wilgotne.


tort orzechowy


Po 18 latach czekania w starym zeszycie, przepis na ten tort wreszcie doczekał się wykonania. Jeśli ktoś tak jak ja nie lubi tłustych, klasycznych mas tortowych, może wykorzystać ciasto a do masy dodać budyń. Jednak w tym torcie ciasto jest wilgotne i ma wyraźny smak, więc nie czuć tłustości masy. Naprawde pyszny. Dobrze, że mama wreszcie go odgrzebała i uparła się, żeby go zrobić, bo szkoda by było, żeby się zmarnował. Chociaż szkoda, że dopiero teraz...



drożdżówki z serowym nadzieniem

Drożdżówki z tego przepisu wychodzą wyjątkowo miękkie i puszyste. Ważne, żeby użyć dobrej mąki, ciasto powinno być luźne, a nadzienie niezbyt gęste. Odkąd zrobiłam je pierwszy raz, goszczą na moim stole co sobotę.


muffinki z białą czekoladą

W końcu kupiłam sobie blachę do muffinek, na którą polowałam od dawna i od razu postanowiłam wypróbować. Na pierwszy rzut oka poszły zwykłe muffinki z białą czekoladą. Przymierzam się też do czekoladowych z bananem i już się nie mogę doczekać. 


dziwak

Pomysł na to ciasto powstał pod wpływem konieczności zrobienia ciasta na szybko. Nazwałam go tak, bo to połączenie kilku pomysłów i ciasto choć można powiedzieć "dziwne" wyszło pyszne. W zasadzie to powinno się nazywać "resztkowiec" lub coś w tym stylu, bo powstało z tego co akurat było w domu. 


pączki domowe



Chyba każdy kogo znam lubi pączki. Najlepsze, te domowe z konfiturą różaną, wbrew pozorom są łatwe w przygotowaniu, choć czasochłonne. Pączki najlepiej smażyć puste. Lżejsze lepiej się smażą, a te wcześniej nadziane często pękają w tłuszczu. Najlepiej więc nadziewać je po usmażeniu cienką końcówka szprycy. Oprócz różanych, świetnie smakują te z konfiturą morelową lub adwokatem. I lukrem oczywiście.


ciasteczka czekoladowe z nutą piernika

Coś dla amatorów pierniczków i czekolady. Podaję przepis na ciasteczka, a przekładać możecie je tym, co najbardziej lubicie. Moje były w trzech wersjach: z konfiturą malinową, masą krówkową i masą mleczną. Przepis na te ciasteczka znalazłam na blogu mojewypieki.blox.pl i trochę go zmodyfikowałam. 


tort mleczko ptasie

Nie lubię tortów z ciężkimi, tłustymi masami, dlatego zrobiłam ten pyszny, lekki tort. Biszkopt przekładany jest warstwami aksamitnej pianki, którą przygotowuje się w kilka chwil. 



kruche serduszka


Delikatne i kruche klasyczne serduszka z marmoladą.Ja przełożyłam je konfiturą malinową własnej roboty.
Jej cierpki smak idealnie przełamuje słodycz pudru.