sernik: wiśnie i piernik



To ciasto to połączenie delikatnej serowej masy, wiśni i pierniczków. Wyśmienity smak, lekka konsystencja. 

Składniki:
  
ciasto: 
-1 1/2 szkl. mąki pszennej
-1/2 szkl.cukru pudru
-1/2 kostki margaryny
-2 żółtka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odłożyć do lodówki. 

masa serowa:
- 1 kg sera wiaderkowego
-15 dag masła
-4 jajka
-25 dag cukru
-2 opakowania budyniu waniliowego
-skórka otarta z cytryny

Masło utrzeć na puch z cukrem, nastepnie ucierając dodawać po jednym żółtku. Gdy masa ładnie się utrze, dodawać po trochę sera i cukier waniliowy. Z białek ubić pianę i delikatnie mieszając łyżką dodać do sera. Dodać skórkę cytrynową. 

dodatkowo:
-20 pierniczków z nadzieniem wiśniowym
- 15 dag wiśni świezych lub z wiśniówki
- 1/2 opakowania cukru migdałowego

Ze schłodzonego ciasta odlożyć trochę na zrobienie kratki, resztę rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej margaryna i wysypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć 1/2 masy serowej, rozłożyć pierniczki i zalać resztą sera. Z pozostałego ciasta wykroić paski i ułożyć z nich kratkę na serze. Pomiędzy kratki ułożyć wiśnie. Piec około godzinę w 190*C. Po upieczeniu zostawić w piekarniku na godzinę a przed krojeniem najlepiej odstawić na całą noc.  Po wystudzeniu posypać cukrem migdałowym.

deser truskawkowa tęcza



Sezon truskawkowy w pełni i ja nie jestem w stanie przejść obojetnie obok straganu uginającego się pod ciężarem tych czerwonych, pachnących owoców. Znowu dałam się skusic i wróciłam do domu z koszykiem truskawek. A że ciast owocowych u mnie ostatnio było dużo, to teraz będzie coś innego. Deser na zimno, soczysty, lekki, orzeźwiający. I szybki, bo takie sa najlepsze.  Porcja dla 4 osób.

Warstwa 1: 20 dag truskawek rozdrobniłam blenderem i wymieszałam ze schłodzoną galretka truskawkową, rozpuszczoną w 350 ml wody.

Warstwa 2: 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego wymieszałam z galaretką wiśniową rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody.

Warstwa 3: kawałki truskawek zalałam galaretką truskawkową. Rozpuściłam 1/2 opakowania w 3/4 szklanki wody.

Wierzch udekorowałam bitą śmietaną.

Nic skomplikowanego, banalnie prosty a w smaku obłędnie pyszny.

mleczna kanapka vel milky way

 
 
 
W różnych miejscach pojawia sie pod róznymi nazwami. Ciasto, które zna chyba każdy. U mnie pojawia sie często, bo jest bardzo lubiane. Zrobiłam je wczoraj, bo ostatnio ciagle ciasta z truskawkami i wszystkim nam zaczeły one wychodzić troche bokiem. W dodatku zrobiłam też truskawkowy deser, więc ciasto koniecznie musiało byc innego gatunku. Nie ma co sie nad nim rozpisywać, po prostu trzeba spróbować. Krem mleczny ma bardzo charakterystczny i oryginalny smak. Jeśli komuś wydaje sie zbyt mdły, można jako jedna warstwę dodać jakiś kwaśny dżem, najlepiej wiśniowy lub żurawinę. Z takim kwaskowatym posmakiem jest nawet lepszy.  Bardzo smakuje dzieciom. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, musicie koniecznie upiec. 
 
Składniki:
 
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
Masa mleczna:
  • ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 25 dag margaryny
  • 2 szklanki mleka w proszku pełnego (niebieskie opakowanie)
Polewa:
  • 15 dag czekolady mlecznej
  • około 6 łyżek mleka
  • wiórki z białej czekolady
 
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miekką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta, odczekać chwilę aż stężeje i posypać wiórkami białej czekolady. Schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.

tartaletki śmietanowe z owocami



Truskawkowych wypieków ciąg dalszy. Udało mi sie kupic wybornie słodkie i aż żal mi było je zjeść. Zdecydowałam się jednak, że skoro wreszcie kupiłam sobie foremki do tartaletek, to będą tartaletki śmietanowe.  Z tego przepisu wielokrotnie piekłam placek i zawsze świetnie się udawał, z tartaletkami było tak samo. Nawet o dziwo łatwo wyszły z foremek. Nie moge sie doczekać borówek, bo ten przepis z nimi jest jeszcze lepszy. Póki co to orzeźwiające truskawki, banan i polewa śmietanowa. Musicie spróbować.

Składniki na 9 tartaletek:

ciasto:
  • 150 g masła
  • 125 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
Miekkie masło utrzeć  z cukrami. Dodawać powoli p jednym jajku, miksowac tylko do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wlać mleko, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Foremki na tartaletki dokładnie wysmarować margaryna i wysypać bułka tartą. Wyłożyć ciasto, tak aby boki były wysmarowane dokładnie, a środek cienko, żeby zmieściły sie owoce i sos.

wypełnienie:
1 banan
200 g truskawek
300 g śmietany
1 jajko i 1 żółtko
50 g cukru
szczypta cynamonu

Banana i truskawki pokroić na kawałki, wyłozyć na ciasto. Śmietane, jajko, żółtko, cukier i cynamon wymieszać na gładką masę, zalać nią owoce. Piec w 175*C około 30 minut. Po ostudzeniu wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.

keks bananowo- orzechowy



Postanowiłam się na niego skusić, bo wystepuje prawie na każdym blogu jako keks albo chlebek bananowy. Obawiałam się, że może być mdły. ale taki nie był. Wilgotna, zbita konsystencja. Chrupiące orzechy i migdały przełamują słodycz. Najlepiej smakuje z herbatą earl grey. . Przygotowuje się go szybko, bez żadnego długiego ucierania, jednak musi sie długo piec. Aromat z piekarnika przyciągnał wszystkie domowe głodomory z psem włącznie. I nawet on nielubiący bananów na surowo zjadł dwa kawałki:)

Składniki ( piekłam w ćwibakówce 26*10 cm):

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 150 g cukru 
  • 1 jako roztrzepane widelcem
  • 75 g miękkiego masła
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g uprażonych orzechów (dałam włoskie, laskowe i migdały)
  • 1 1/2 szklanki maki ( dałam kopiastą łyżkę żytniej pełnoziarnistej i resztę pszennej)
  • 3/4 łyżeczki sody
Masło, jajko, cukry szybko utrzeć mikserem lub pałką. Dodać banany rozgniecione widelcem. Ważne. żeby nie były roztarte na pulpe, najlepiej gdyby zostały całe kawałeczki. Po dodaniu bananów mieszać łyżką.  Orzechy  i migdały uprażyć na suchej patelni.W osobnej misce wymieszać resztę składników i dodać do masy bananowej. Wsypać orzechy, wymieszać łyżką. Konsystencja ma być gęsta. Przełożyć do przygotowanej foremki i piec około 70 minut w 170*C. Studzic na kratce. Najlepiej smakuje z herbatką.

tort Tomek



Tort na specjalne zamówienie solenizanta. Koniecznie musiał być Tomek. Było ciężko, długo i mozolnie ale po 11 godzinach kombinowania w końcu  Tomek przestał przypominać czołg i zaczął wyglądać jak lokomotywa. Szału nie było, ale głównemu zainteresowanemu się podobało i to najważniejsze. W środku biszkopt kakaowy, truskawki, bita śmietana i ganache z białej czekolady.


torcik z truskawkami



Kolejny wypiek z truskawkami, tym razem biszkopt przełozony bita śmietana i oblany jogurtowo- truskawkową pianką.

Składniki:

  • Biszkopt z 4 jajek
  • 40 dag truskawek
  • 200 ml kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 4 łyzkach wody
  • 1 galaretka czerwona
  • duży kubek jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • herbata do nasączenia
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć herbata. . Pierwszą warstwę zrobić z kremówki połączonej z żelatyną, 2 łyzkami cukru pudru i kawałkami truskawek.  Przyłożyć biszkoptowym krązkiem.  Jogurt zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru i  wystudzoną galaretką rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć wylać na biszkopt, poukładac kawałki truskawek. Po całkowitym stężeniu ciasto wyjąć z formy i ewentualnie obsmarować boki bitą  śmietaną.

ciasto czekoladowe bez jajek



Ciasto do którego nie trzeba ani jaj ani masła. Nawet miksera nie trzeba, bo robi sie je trzepaczką w kilka chwil. Podobne do murzynka.  Pysznie smakuje przełożone marmoladą różaną. Porcja na keksówke 10*20 cm

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyzki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek oleju
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka octu 
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 
  • marmolada różana
  • cukier puder do posypania 
Czekoladę zetrzeć na tarce. Piekarnik nagrzac do 180*C.  Formemkę wyłozyć papierem. W osobych miskach wymieszac składniki suche i mokre. Następnie mokre wlać do suchych i wymieszać trzepaczką. Przelać do formy i piec około 30 minut. Przekroić po wystudzeniu i przełozyć marmolada. Posypać cukrem pudrem.