sernik Heli


Warstwowy sernik z budyniem czekoladowym, oparty na kruchym cieście. Najlepiej piec go w kąpieli wodnej, wtedy wychodzi idealnie równy i się nie przypali. Należy wtedy pamiętać, żeby wydłużyć czas pieczenia. Pieczemy do zarumienienia się  sera. Pod koniec usuwamy blaszkę z wodą, aby ładnie sie zapiekł. Przepis ze strony kulinarnespotkania.blogspot.com

Składniki na ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki
  • 150 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku
Zimne masło zagnieść z resztą składników. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować  na blaszce o wym. 25*38 cm.

Warstwa budyniowa:
  •  4 budynie czekoladowe
  • 1 l mleka
Ugotować budynie ma litrze mleka. Gorący budyń wylać na surowe ciasto

Ser:
  • 1 kg twarogu
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy
Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Następnie żółtka zmiksować z cukrem i dodając ser ucierać. Dodać budyń i delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Wylać na budyń. Piec około 50 minut  w 180*C.



kostka kokosowo- kawowa



beza kokosowa:
  • 50 dag drobnego  kokosu
  • 10 białek
  • 40 dag cukru
  • 2 łyzki mąki
 Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodac kokos i makę, delikatnie wymieszać. Upiec na pergaminie dwa blaty.

masa kawowa:

  • 1/2 l mleka
  • 2 łyzki maki pszennej
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 4 łyzki cukru
  •  łyżeczka sypkiej kawy mielonej
  • 2 kieliszki likieru kawowego
  • 1 kostka margaryny
Jajka, żółtka, cukry, mąki wymieszać z 3/4 szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać masę jajeczną i ugotowac budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodawać zimny 
budyń. Na końcu wsypac kawę i wlać likier. Przełożyć blaty kokosowe. Schłodzić w lodówce.

"ciasto marysieńka" siostry Anastazji


Przepis na ciasto pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji. W oryginale ciasto z wierzchu polane ma być polewą, ja zamieniłam ja na mase krówkową i posypałam prażonymi orzechami. Biszkopt przez to, że zawiera mało mąki w stosunku co do ilości jajek jest bardzo puszsty, miękki i mokry. Przy krojeniu go na blaty należy uważać bo bardzo klei sie do podłoża ale tak ma być. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej. Ciasto jest znakomite ale bardzo słodkie, dlatego zmniejszyłam ilość cukru w kremie.

Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawac po jednym żółtku i ucierać. Dodać mąkę przesiana z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Wylać na blaszkę ( 24*35 cm) i piec 30-40 minut w 180*C. Po ostudzeniu przekroić na połowę

Blat orzechowy:
  • 25 dag posiekanych orzechów ( mieszane włoskie i laskowe)
  •  20 dag cukru
  • 5 białek
  • 1,5 łyzki miodu
  • 1 łyżka maki
  •  1 łyzka mąki ziemniaczanej
Białka ubic z cukrem na sztywno, dodac resztę składników delikatnie wymieszać. Wyłożyć do blaszki z pergaminem i piec około 30 minut w 180*C.

Krem:
  • 0.5 l mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 10 dag cukru ( w oryginale 20 dag)
  • 1,5 łyzki maki
  • 1 kostka masła
 Żółtka, cukry i mąke rozpuścić w 3/4 szkalnki mleka, resztę zagotować. Na gotujące mleko wlać masę z żółtek i ugotowac budyń (jest dość rzadki). Ostudzić, mieszając co jakiś czas, żeby nie zrobiła się skórka. Zimny budyń utrzec z masłem.

Wierzch:

  • 1 puszka masy krówkowej orzechowej
  • 15 dag posiekanych mieszanych orzechów
Puszkę z krówką umieścić w garnku z wrzatkiem, aby trochę się roztopiła. Orzechu uprażyc na suchej patelni.

Przełożenie ciasta:

Połowe biszkopta posmarować połową kremu, przykryć blatem orzechowym. Wyłożyć reszte kremu i przykryć biszkoptem. Rozsmarowac mase krówkową i posypać prażonymi orzechami. 



babka kokosowa


Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1,25 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 5 jajek
- 1 szklanka mleka
Składniki suche wymieszać razem. W osobnej misce zmiksować składniki mokre. Dodać suche i wymieszać. Wylac do silikonowej formy i piec około 60 minut w 180*C. Posypac cukrem pudrem po ostudzeniu. Świetnie smakuje z dodatkiem konfitury.

Źródło: mojewypieki.com

jabłkowa fantazja




Ciasto mocno czekoladowe z obłędnie jabłkowo- ananasowym wierzchem i nadzieniem o smaku pieczonego jabłka. Mocno cynamonowe. Polecam!

Jabłkowa fantazja

Ciasto: (foremka 24*28 cm)
4 jajka
225 g masła
225 g cukru lub mniej
175 g mąki
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzec na puch, dodac powoli cukier. Ucierając dodawac po jednym jajku. Ucierac powoli, żeby masa sie nie zwarzyła a jeśli tak by sie stało to włożyc na chwile miskę z masa do gorącej wody i ponownie utrzec. Dodac make ymieszana z proszkiem i kakao. Wylac do foremki całość a po upieczeniu przekroic na dwie części lub surowe ciasto podzielić na połowe i upiec dwa blaty. piec około 20 minut w 180*C. Dobrze ostudzić.

Nadzienie:
3 serki homogenizowane lub jogurt o smaku pieczonego jabłka ( po 150g )
1 szklanka wody
2 galaretki cytrynowe
łyżeczka cynamonu

Galaretki rozpuścić w szklance wody, zimne zmiksowac z serkiem i cynamonem. Tężejącą mase wylać na ciasto. przyryć drugim blatem, wstawic do lodówki.
w tym czasie przygotowac jabłkowy wierzch:

750 g jabłek
5 plastrów ananasa z puszki
garść rodzynek
3 budynie waniliowe
4 szklanki wody
1 galaretka cytrynowa
3/4 szklanki cukru
cynamon

Rodzynki sparzyc. Jabłka obrac i pokroić w mała kostkę. 3 szklanki wody zagotowac z cukrem. Do gotującej sie wody wrzucic jabłka i gotowac  2 minuty. Dodac rodzynki i pokrojonego w kostke ananasa. W szklance zimnej wody rozrobic budyn z cynamonem i wlać do jabłek. Zagotowac. Do gorącej masy wsypać galaretke i dokładnie wymieszac. Lekko przestudzic, wylać na ciasto. Odstawic w zimne miejsce lub do lodówki najlepiej na noc.

tarta czekoladowa z malinami i wanilią



Bardzo kruchy spod, posmarowany konfiturą malinowo- waniliową. Wypełniony kremem waniliowym i malinami. Użyłam własnej  kwaśnej konfitury, ale doskonale sprawdzi się też malinowa frużelina.

Składniki na spód:
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej smietany
  • 125 g margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka startej gorzkiej czekolady
  • starta skórka z cytryny
Margarynę z mąką posiekać ostrym nożem, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem.  Upiec w 180*C. Ostudzić.
Wypełnienie:
  • konfitura malinowa z wanilią
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g margaryny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 jajka 
  • laska wanilii
  • skórka z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • maliny
  • 4 kostki czekolady
  • 1 łyżka mleka 
Ostudzone ciasto posmarować konfiturą. Szklankę mleka zagotować z cukrem i margaryną. W reszcie mleka rozpuścić budyń. Dodać wanilię i skórkę. Ugotować budyń i gąrący wylać na spód. Ułożyć maliny. Czekoladę rozpuścić z łyżką mleka i udekorować ciasto.

kostka waniliowa bez pieczenia



Łatwy i szybki deser bez pieczenia. Można dodać inne owoce z puszki lub bakalie. 

Składniki na foremkę 23*23 cm:

  • 30 herbatników pełnoziarnistych
  • 750 ml mleka
  • 4 jajka
  • 200 g margaryny Bielskiej
  • 1 szklanka mąki pszennnej
  • łyżeczka esencji waniliowej lub 2 opakowania cukru waniliowego
  •  1/2 szklanki cukru
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • lukier i kolorowa posypka do dekoracji
500 ml mleka zagotować z margaryną, cukrem, cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać dokładnie z jajkami i mąką. Wlać na gotujące mleko, ugotować budyń (gotować około 3-4 minuty, mieszając). Foremkę wyłożyć papierem, ułożyć połowę herbatników. Ananasa pokroic na małe kawałki i wymieszać z masą. Gorącą wylać na herbatniki, przykryć resztą ciastek. Odstawić najlepiej na noc w chłodne miejsce. Przykryć ściereczką, aby górne herbatniki namokły. Polukrować i posypać posypką cukrową.

tort buda psa


Tort na zamówienie. Miał być Reksio ale wyszedł troche nie podobny. Wypełnienie budy zrobione jest z przepisu na ciasto pomysłowe (przepis tutaj). Całość wykończona lukrem plastycznym.


wiśniowe bajaderki






Składniki:
  • 70 dag czerstwego mokrego ciasta (u mnie murzynek i ciasto z coca- colą)
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego
  • kieliszek wiśniówki
  • 2 łyżki wiśni ze spirytusu
  • 20 dag suszonych śliwek
  • po 5 dag rodzynek, posiekanych orzechów i skórki pomarańczowej
  • łyżeczka kakao
  • 100 g pokruszonych herbatników
  • czekolada i bakalie do dekoracji
Dzień wcześniej namoczyć śliwki i rodzynki w wiśniówce i zostawić na noc. Następnego dnia ciasto, śliwki, rodzynki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać ręką. Formować kulki, obtaczac je w czekoladzie i bakaliach.

babeczki marchewkowo-orzechowe z kremem



Składniki na 18 babeczek:
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej drobno marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska mała łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • garść posiekanych drobno orzechów
Całe jajka utrzeć z cukrem na puch. Ucierając powoli dolewac olej. Stopniowo posypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Z marchewki odcisnąć sok i dodac ją do ciasta. Delikatnie wymieszać.  Rozłozyć ciasto w foremkach na muffinki do 3/4 wysokości, bo babeczki bardzo urosną. Piec okolo 30 minut w 175*C.

Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • po 1 łyżeczce maki pszennej, ziemniaczanej i kukurudzianej
  • 4 łyzki cukru
  •  łyżeczka cynamonu
  • łyżka startych orzechów
  • maliny do dekoracji
  • 150 g masła lub margaryny
Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budyń, mąki, cynamon i cukier. Ugotowac budyń i ostudzic. Miekkie masło utrzeć na puch i dodając po łyzce budyniu ucierać. Na koniec ododać orzechy. Kremem napełnic szprycę i dekorowac babeczki. Obłozyc malinami.

sernik na smietanie z brzoskwiniami



Sernik na bazie kwaśnej śmietany, który po upieczeniu wygląda i smakuje jeszcze lepiej niż z prawdziwego sera. Masa jest bardzo gładka, lekka i delikatna.
Ciasto kruche:

  • 3 szklanki maki
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 250 g masła lub margaryny
Masło posiekać nożem z mąką, dodać resztę składników. Zagnieść szybko na gładkie ciasto i schłodzić je w lodówce.

Masa serowa:

  • 4 kubki śmietany 18% ( po 330 g )
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy lub laska wanilii
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 puszka brzoskwiń
Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Zmniejszyć obroty miksera na 1 i ubijając wlać powoli śmietanę. Dodać budynie i wanilię. Nie miksować długo!
Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę.

1/2 ciasta zetrzeć lub rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24*34 cm. Wylać połowę masy serowej, ułożyć brzoskwinie, zalać resztą masy i przykryć pozostałym ciastem. Piec w 170*C ponad godzinę. Zostawić w piekarniku do ostudzenia a najlepiej jeszcze włożyć na noc do lodówki.