wtorek, 27 listopada 2012

chrupiące deserki z jagodami (na zimno)


Co robić kiedy w środku nocy nie można zasnąć? Coś, co da się zrobić po cichu, żeby nie obudzić domowników. Tak oto pod wpływem bezsennej nocy powstały te deserki. Coś z niczego. Galaretka z jagód, jogurt naturalny i płatki śniadaniowe. Bardzo smaczny deser, choć prosty.

Składniki na 6 sztuk:
  • 200 g mrożonych jagód
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • płatki śniadaniowe kuleczki czekoladowe
  • 3 kostki białej czekolady
Dwie łyżeczki żelatyny rozpuścić w odrobinie wody. Jagody rozmrozić i zmiksować. Połączyć z żelatyną. Przelać do silikonowych foremek na muffinki. Odstawić do lodówki. Pozostałą żelatynę rozpuścić jak poprzednio. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i żelatyną. Wylać do foremek na warstwę jagodową. Na warstwie jogurtowej szybko ułożyć kuleczki czekoladowe i docisnąć. Odłożyć do stężenia do lodówki.
Deserki wyjąć z foremek układając do góry nogami na talerzu i delikatnie zdejmując foremki. Białą czekoladę posiekać i posypać nią deserki.

sobota, 24 listopada 2012

szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami


To ciasto to jedno z tych, do których zrobienia wystarczy miska i trzepaczka. Składniki wystarczy wymieszać i upiec. Nawet bez konkretnej kolejności dodawania składników. Przepis na którym się wzorowałam (tutaj) nie zawierał wiśni i czekoladowych kropelek, ale miał cynamon. Troszeczkę zmieniłam go po swojemu i wyszło bardzo smaczne ciasto, choć w oryginale na pewno takie też było. Moje wyszło niższe ale to chyba dlatego, że użyłam większej foremki. Bardzo polecam, zdążycie go zrobić nawet kiedy goście będą już na progu.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego
  • 1 starte na grubych oczkach jabłko
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Przelać do wyłożonej papierem foremki (użyłam 23*25 cm).

  • mrożone wiśnie
  • kropelki czekoladowe
  • łyżka mąki
  • cukier puder
 Wiśnie rozmrozić i dokładnie osączyć. Oprószyć mąką i ułożyć na cieście. Posypać całość kropelkami czekoladowymi. Piec około 40 minut w 180*C (piekłam z termoobiegiem).
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 

wtorek, 13 listopada 2012

rafaello bez pieczenia ( z gotowanym kokosem)



To ciasto ma wszystkie cechy, które w słodkościach uwielbiam. Po pierwsze zawiera mój ukochany kokos, a po drugie jest szybkie i bez pieczenia. Słone krakersy wspaniale współgrają ze słodkim kokosowym kremem. W sieci jest wiele przepisów na ten przysmak, ten jest jednak moją autorską wariacją. Bardzo polecam.

Składniki: (blaszka 24*26cm)
  • 54 krakersy
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka kokosu + 3 łyżki do posypania
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii
  • kieliszek wódki
  • 3 kieliszki advokata
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • garść płatków migdałowych
  • 200 g masła
  W szklance mleka rozrobić żółtka, mąkę, skrobie ziemniaczaną i cukier. Ćwierć szklanki kokosu zalać kieliszkiem wódki, wymieszać.Dwie szklanki mleka wlać do garnka, dodać laskę wanilii, 3/4 szklanki kokosu i zagotować.  Masę z żółtek wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Do gorącego wsypać kokos z wódka i wymieszać. Ostudzić mieszając co chwila, żeby wierzch nie zaschnął. Zimny budyń utrzeć z masłem i advokatem Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na niej 1/3 krakersów. Z kremu odłożyć 3 łyżki, resztę podzielić na połowę. Na krakersy wyłożyć jedną połowę kremu, przykryć krakersami, wyłożyć drugą połowę kremu i trzecią warstwę krakersów. Na wierzchu rozsmarować pozostały krem, posypać kokosem, migdałami i wiórkami białej czekolady. Schłodzić.

czwartek, 8 listopada 2012

ciasto bananowe z czekoladą



Za oknem szaro, buro i mokro. Uwielbiam takie dni. Mam wtedy megamoc i ochotę do porzadków, gotowania i pieczenia. Tym razem to Łasuch rzucił pomysł, że spróbuje swoich sił i coś ze mną upiecze. Tylko co? Coś szybkiego, co nie musi długo czekać, aż będzie jadalne. I oczywiscie nieskomplikowanego. Taka mała rozgrzewka przed jutrzejszym wielkim pieczeniem piętrowego tortu na 18-stkę.
Do jesiennej popołudniowej herbatki proponuję  więc ciasto bananowe z czekoladą.  Tkie własnie jest: szybkie, proste i do jego zrobienia wystarczy blender z trzepaczką i miska.Wypieki z bananami mają tyle samo przeciwników, co fanów. Ja należę do tych drugich. Dla mnie ciasto bananowe wcale nie jest mdłe i za słodkie. Idealne na poprawę humoru. Robiłam już chlebek bananowy z orzechami i wszystkim posmakował (przepis tutaj). Przepis  pochodzi stąd ( lekko go zmodyfikowałam)

Składniki na tortownicę 26 cm:
  • 3 bardzo dojrzałe banany rozgniecione widelcem
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru\
  • 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • na polewę: 50 g czekolady deserowej i 4 łyżki mleka
Masło rozpuścić, przestudzić. Dodać jajka, śmietanę, cukier i banany. Wymieszać. Dodać przesianą mą kę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz połowę orzechów. Piec w natłuszczonej tortownicy około 60 minut (do suchego patyczka- piekłam w 170*C na termoobiegu z przykryta złotkiem górą)
Ostudzić na kratce. Czekoladę rozpuścić z mlekiem, polać ciasto, posypać resztą orzechów.

niedziela, 4 listopada 2012

sernik kokosowy z mandarynkami


Sernik z mleczkiem kokosowym i wiórkami, na kruchym kakaowym spodzie. Obłożony mandarynkami i zalany galaretką. Porcja na blaszkę 24 *24 cm. Przepis na masę serową zaczerpnęłam stąd.

Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki
  •  1/2 kostki maragryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto włożyć do zamrażalnika na minimum godzinę.

Masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego
  • 3/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 5 żółtek
  • piana z 5 białek
  • szklanka drobnego kokosu
  • 100 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  •  3 łyżki maki ziemniaczanej
  • dodatkowo: puszka mandarynek i pomarańczowa galaretka
Margarynę utrzeć z cukrem. Powoli dodawać ser, ucierając, a następnie po jednym żółtku. Dodać kokos i mleczko a na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. 
Ciasto zetrzeć na dno wyłożonej papierem blaszki. Na nie wylać serową masę. Pie w kąpieli wodnej, pod przykryciem z folii aluminiowej przez około półtorej godziny w 180*C
Upieczony sernik zostawić w piekarniku na godzinę, nastepnie dokładnie wystudzić. Na zimny sernik rozłozyc mandarynki i zalac je galaretka rozpuszczoną w 1 szklance wody. Odstawić do dokładnego zastygnięcia, najlepiej w lodówce na cała noc.

piątek, 2 listopada 2012

cynamonowe ciasto jesienne


Cynamonowe ciasto z gruszkami i dodatkiem marcepanu, przełożone kwaśną czarną porzeczką. Bardzo aromatyczne, trochę wilgotne. Porzeczki świetnie przełamują smak. Wspaniałe do gorącej herbaty w tak zimny dzień jak dziś. Przepis na ciasto podstawowe znalazłam w gazetce "Dekoracja Ciast" (już wcześniej robiłam ich wersję bez cynamonu i zachwyciłam się!), reszta to moja inwencja. Polecam!

Składniki:

biszkopt Królowej Wiktorii:
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki startego marcepanu
  • szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem na puch, powoli ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem i z innymi składnikami dodać d masy, Dokładnie wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 21 cm.

Dodatkowo:
  • 2 gruszki pokrojone w kstkę
  • łyżka mąki
  • słoiczek domowej konfitury z czarnej porzeczki
  • cukier puder
Na ciasto wyłożyć gruszki obtoczone w mące. Piec ciasto w 190*C około 45 minut. Po wystudzeniu przełożyć konfiturą i posypać cukrem pudrem. 

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up