poniedziałek, 31 grudnia 2012

kremówka z czarną porzeczką



Delikatne ciasto, przełożone kremem budyniowym i bitą śmietaną a wszystko to dopełnione smażonymi czarnymi porzeczkami. Ich kwaskowatość przełamuje słodycz bitej śmietany.

Składniki:
na biszkopt: (blaszka 23*25 cm)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, ubijać. Dodać przesiane mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać. Upiec, ostudzić. Podzielić na dwie części.

na warstwę porzeczek:
  • 2 szklanki czarnych porzeczek
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru żelującego
Porzeczki smażyć w garnku o grubym dnie, w połowie smażenia dodać cukier. Smażyć aż masa będzie gęsta. Na końcu wsypać cukier żelujący, wymieszać, zdjąć z ognia, ostudzic. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

na warstwę budyniową:
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 żołtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 125 g margaryny
Budynie, mąki, zółtka i cukier rozmieszać w szklance mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń i ugotować. Do gotującego się budyniu dodoać margarynę i dobrze wymieszać.

na bitą śmietanę:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
Śmietankę mocno schłodzić, ubić z cukrem i fixem.

przełożenie ciasta: połowa biszkoptu ( można nasączyć herbatą)- rozsmarować porzeczki- wyłożyć gorący budyń- ostudzić- wyłożyć ubitą śmietanę- położyć drugą połowę biszkoptu- posypać cukrem pudrem

piątek, 28 grudnia 2012

bezowe kokosanki


Składniki:

  • 5 białek
  • 50 dag cukru pudru
  • 15 dag krupczatki
  • 10 dag kokosu
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać kokos i krupczatkę. Delikatnie wymieszać. Szpryca lub łyżką formować kokosanki na pergaminie. Suszyć w temperaturze 120*C około półtorej godziny. 

czwartek, 27 grudnia 2012

ciastka z maszynki


Ciastka z maszynki są kruchutkie ale nadają się do długiego przechowywania.

Składniki:


  • 60 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag smalcu
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto umieścić w maszynce do mielenia z tarcza do ciastek. Wyciskać ciastka i odkrawać je nożem posmarowanym olejem wprost na blaszkę do pieczenia. Na część ciastek wycisnęłam szprycą marmoladę.  Do ciasta można dodać również kakao, lub polać je polewa po upieczeniu. 


orzechowe talarki



Składniki:

  • 250 g mąki
  • 50 g mielonych orzechów 
  • 3 żółtka
  • 125 g margaryny
  • 8 dag cukru pudru
  • łyżeczka masła
  • łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto, chwilę schłodzić w zamrażarce. Rozwałkować, wycinać kieliszkiem talarki lub foremką inne kształty. 

na wierzch:
  • 1 jajko roztrzepane
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
Ciastka smarować jajkiem i posypywać orzechami. Piec około 10 minut w 180*C.  


ciasto Makowa Wdowa (makowiec na biszkopcie)



Wilgotny, puszysty biszkopt, przekładany aromatyczna masą makową domowej roboty z dużą ilością bakalii, rodzynkami w rumie i doskonałą polewą. Świetna alternatywa dla suchych tradycyjnych makowców, które u nas nie są lubiane. Polecam to ciasto, zachwyca na wszystkich imprezach i zawsze znika jako pierwsze.

Składniki:
na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i olej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Upiec najlepiej dzień wcześniej.

na masę makową:

  • 1 1/2 szklanki suchego maku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • bakalie
  • 1 kostka margaryny

  • 3/4 szklanki cukru

Mak zalać wrzącą wodą ( około szklanki), zagotować, ostudzić, zemleć dwa razy. Mak umieścić w rondlu.  Margarynę roztopić, dodać do maku, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, bakalie. Zagotować.
Biszkopt przekroić i przełożyć gorącą masą makową. Polać polewą. 








kokosowe ciasteczka z maszynki




Składniki:
  • 20 dag maki
  • 10 dag smalcu
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag kokosu drobno zmielonego (np. w młynku do kawy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić w lodówce. Ciasto umieścić w maszynce do mielenia z końcówka do ciastek. Odcinać nożem posmarowanym olejem odpowiedniej długości ciastka. Piec w 180*C około 15 minut. 

wtorek, 25 grudnia 2012

cytrusowy sernik gotowany (na cieście czekoladowym)

  

Kilka razy już pisałam, że serniki gotowane (przez niektórych zwane prażonymi) to moje ulubione ciasta i jedyne, którym nie potrafię się oprzeć. Oprócz wspaniałego smaku i konsystencji ich ogromną zaletą jest to, że nie opadną, są zawsze równe i się nie przypalą (chyba, że przypalimy blaty ciasta). Niestety są bardziej czaso- i pracochłonne. 
Dziś kolejny sernik gotowany. Tym razem wersja kakaowa, z masą serową o smaku cytrusów. Pomysł własny, proporcje na ciasto i ser zaczerpnęłam stąd.

Czekoladowe ciasto miodowe:

470 g mąki
30 g ciemnego kakao
150 g cukru pudru
200 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka


Przesianą mąkę z kakao wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części. Rozwałkować jedną część i wylepić dno prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w temperaturze 175oC. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki.

Masa serowa:
1 kg sera mielonego
3/4 szklanki cukru
100 g masła
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
1 duży budyń waniliowy bez cukru (na 1 l mleka lub dwa małe)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
skórka starta ze sparzonej cytryny
skórka otarta ze sparzonej pomarańczy  
100 g skórek cytrusowych kandyzowanych
2 łyżeczki domowego ekstraktu pomarańczowego

 Zmielony twaróg włożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zagotowania masy. Na końcu dodać tartą skórkę z cytryny,pomarańczy, ekstrakt i skórki kandyzowane.
 Masę podzielić na dwie części i przełożyć nią blaty ciasta. Wierzch polać polewą czekoladową.

Polewa:

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  •  60 g margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody

Cukier, kakao, margarynę rozpuścić, dodać śmietanę i żelatynę. Dokładnie wymieszać.

słonecznikowiec z kremem toffi



Ostatnio bardzo popularne ciasto, oryginalne i smaczne. Niestety mocno kaloryczne, ale w Święta można sobie odpuścić. Słodki kajmakowy krem i wierzch z prażonego słonecznika to prawdziwe niebo w gębie. Fani masy krówkowej i słonecznika na pewno nie będą zawiedzeni.


Składniki na ciasto:
  •  8 jajek
  • 240 g cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 7 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki kawy do nasączenia
Jajka ubić z cukrem na białą puszystą masę ( około 7 minut na najwyższych obrotach).  Dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem i kakao.
Przelać do formy wyłożonej papierem i piec około 50 minut w 180*C. Przestudzić i przekroić na połowę.

Krem:
  • 200 g masła
  • puszka masy kajmakowej
Masło utrzeć z kajmakiem na gładki krem.

Wierzch:
  • 120 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 300 g słonecznika
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Resztę składników zagotować, zdjąć z ognia, wsypać słonecznik, wymieszać i odstawić.

Blat ciasta nasączyć kawą i posmarować połową kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Znowu naponczować, posmarować kremem i wyłożyć ostudzoną masę słonecznikową. Schłodzić.


piątek, 21 grudnia 2012

kruche ciasteczka z bezą i prażonymi orzechami




Uwielbiam kruche ciasteczka, takie na jeden kęs. Te są chyba najlepsze jakie upiekłam, choć mówię tak nieskromnie chyba za każdym razem. Kruchutkie, przełożone dżemem, z chrupiącą bezą. I prażonymi orzechami, które prażą się same, podczas pieczenia. I to one dominują, nadają wspaniały karmelowy smak.

Składniki:
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 60 g cukru pudru
  • 140 g masła lub maragryny
  • 1  łyżka śmietany 18%
Wszystkie składniki zagnieść. Rozwałkować, wycinać foremką ciasteczka.

na bezę:
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść orzechów startych na drobnej tarce
Białko ubijać z cukrem pudrem około 3 minut na najwyższych obrotach miksera. Każde ciasteczko smarować białkiem i posypywać orzechami. Piec około 10-12 minut w 160-170*C z termoobiegiem. Delikatnie zdjąć z blachy i wystudzić na kartce.

do przełożenia:
  • dowolny gęsty dżem, najlepiej kwaśny, bo ciastka są słodkie
Wystudzone ciasteczka smarować dżemem i sklejać po dwa. Przechowywać w puszcze, najlepiej smakuja po kilku dniach leżakowania.

makowe ciasteczka z marmoladą



Wcale nie miałam zamiaru piec wczoraj ciastek, ale... No właśnie, ale dostałam sms-em przepis, z dopiskiem "pyszne" i  to wystarczyło, by znowu wałek był w ruchu. Uwielbiam piec ciasteczka. Wszyscy mówią, że to pracochłonne, długie zajęcie i wogóle komu by sie chciało. Jest w tym trochę racji ale ja wymyślę każdy pretekst by móc to robić. Nic tak nie relaksuje jak wycinanie ciasteczek i waniliowy aromat w całym domu. Niestety ciasteczka mają tę wadę, że znikają dużo szybciej niż powstają. Dlatego moje schowałam głęboko, by choć trochę dotrwało do Świąt. W przepisie ciasteczka były waniliowe,z dziurką, przełożone marmoladą i posypane cukrem pudrem. A ja mam taką wadę fabryczną, że każdy przepis przerabiam po swojemu. I tym razem do ciasta dodałam suchy mak a ciastka polałam białą polewą. Oczywiście kilka zrobiłam z dziurką i posypałam cukrem pudrem. A teraz muszę je chować sama przed sobą. Polecam serdecznie i życzę udanych wypieków!

Składniki: (około 80 przełożonych już ciastek)
  • 550 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki suchego maku

  • do przełożenia: dowolna marmolada lub konfitura
  • na polewę białą: 4 łyżki mleka  w proszku, 2 łyżki cukru, 3 łyżki wody, 100 g margaryny
  • na polewę ciemną: 50 g mlecznej czekolady, 2 łyżki mleka
  • posypka cukrowa 
  • cukier puder
Składniki na ciasto zagnieść szybko i włożyć na chwilę do lodówki. Następnie rozwałkować, wycinać foremką ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia około 12 minut. Upieczone i ostudzone ciasteczka przekładać marmoladą.  Część ciastek posypać cukrem pudrem, resztę polać polewami. Składniki na białą polewę razem podgrzewać, mieszając aż do połączenia w jednolitą polewę. Polać przełożone ciastka. Mleczną czekoladę rozpuścić z mlekiem i polać ciastka po białek polewie. Posypać posypką.

wtorek, 18 grudnia 2012

pasztet z kani


Jesień już za nami. Szkoda bo uwielbiam leśne wycieczki, grabienie liści i zbieranie grzybów. Tego roku było ich mnóstwo. Grzyby zbieram od dziecka ale nigdy nie widziałam takiego wysypu kań (czy kani- nie wiem jak to się odmienia). U nas były ich setki. I co tu zrobić kiedy ma się ich dwieście? Były kotlety z kani, flaczki z kani, kanie marynowane. Pora nadeszła więc na....pasztet! Każdy się dziwił, ale wszystkim smakowało. Nie mogło być inaczej- soczysty, aromatyczny, czosnkowy. W połączeniu z domowym chlebkiem i swojskim pomidorkiem to prawdziwe niebo w gębie!


Kilogram kapeluszy z kani sparzyć wrzątkiem, odcedzić (odcisnąć na durszlaku). Lekko posolic i obsmażyć każdy na oleju z obu stron. Jeśli wydziela się dużo wody to ponownie odcisnąć delikatnie za pomoca widelca. Czerstwą bułkę namoczyc w wodzie i odcisnąć. 2 cebule i 2 ząbki czosnku usmażyć na patelni. Dodatkowo obrać jeszcze 3 ząbki czosnku Wszystkie składniki dwa razy przepuścić przez maszynkę z drobnym sitkiem. Do masy dodać 3 żółtka, 4 łyżki tartej bułki oraz pieprz, sól i majeranek do smaku. Z 3 białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy. Całość przelać do foremki (użyłam silikonowej) posypać z wierzchu tartą bułką, słodką papryka w płatkach i ostrą mieloną.  Piec w 170*C przez około 40 minut. Wyjąć z foremki po ostudzeniu. 

niedziela, 16 grudnia 2012

tort Hello Kitty



Ehhhh....... czego to dzisiejsze dzieci nie wymyślą! Kiedy ja byłam dzieckiem cieszyłam się ze zwykłego tortu urodzinowego zrobionego przez mamę i ani przez myśl mi nie przeszło, że można chcieć tort w kształcie pociągu, psa czy zamku. A teraz kiedy słyszę "masz zamówienie na tort"  to aż się boję, co to znowu ma być.  A jak sobie pomyślę, że za niedługo moja córcia będzie miała podobne zachcianki to strach.... Tym razem solenizantka zażyczyła sobie wszechobecną Hello Kitty. Cóż, trzeba było wziąć byka za rogi. A że moje umiejętności plastyczne są bliskie zeru, nie kombinowałam z masą cukrową i tort zdobiony został opłatkiem z wizerunkiem słynnej kotki. Składał się z jasnego biszkopta, przełożonego jogurtową pianką z mnóstwem kolorowych galaretkowych  kosteczek. Taki w sam raz na dziecięce przyjęcie, bo nasi najmłodsi wolą galaretki dużo bardziej niż ciężkie tortowe masy.

Składniki:
na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru pudru
na przełożenie:
  • 2 duże jogurty greckie
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 różnokolorowe galaretki (niebieska, czerwona,zielona, żółta) pokrojone w kostkę
  • 3 łyżeczki żelatyny
na dekorację:
  •  opłatek 
  • 300 ml śmietany kremówki
  • drażetki białe i czekoladowe

paszteciki z kapustą i grzybami



Najczęściej takie paszteciki służą jako dodatek do czerwonego barszczyku. U mnie często goszczą podane z sosem czosnkowym lub pomidorowym, albo jako przegryzka do sałatki. Tak czy tak są bardzo smaczne a najlepsze są jeszcze ciepłe. Przepis od Margarytki (stąd)   zrobiłam z połowy podanej przez nią porcji a grzyby suszone zastąpiłam mrożonymi. Wyszło mi około 25 sztuk. Ciasto zdawało mi się strasznie twarde i toporne, ciężko się wałkowało, ale po upieczeniu było cudownie kruche.

Składniki:

ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g margaryny Palmy
  •  1 żółtko 
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/.2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
farsz:
  •  500 g kapusty kiszonej
  •  50 g suszonych grzybów (użyłam mrożonych około 200 g )
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku (dodałam od siebie)
  • 1 liść laurowy 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • szczypta maku
Kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i ugotować. Jeżeli używamy suszonych grzybów to gotujemy je (po opłukaniu) razem z kapustą. Mrożone grzyby rozmrozić, opłukać, pokroić drobno i usmażyć  z cebulą na łyżce oleju. Ugotowaną kapustę odcedzić, drobno pokroić, dodać do grzybów i chwilę podsmażyć. Dodać czosnek, bułkę tartą, pieprz i sól do smaku.

Ciasto zagnieść z podanych składników i rozwałkować. Wycinać paski albo kwadraty (w zależności jaki kształt chcemy im nadać) i napełniać je farszem. 
 Układać paszteciki na blasze wyłożonej papierem i smarować każdy roztrzepanym jajkiem. Posypać makiem. Piec na złoty kolor w 190*C około 25 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. 

środa, 5 grudnia 2012

kukurydziane muffinki z jagodami



Za oknem biało, zimno, pierwszy śnieg skrzypi pod nogami.  Wszędzie czuć atmosferę Świąt, bazarki mienią się kolorowymi ozdobami, słychać  zimowe piosenki. Wracamy zmarznięte ze spaceru. I kiedy wszyscy pieką pierniczki my mamy ochotę przywołać lato. Dlatego dziś u nas nie czuć przyprawy do piernika a leśne jagody. W cudownych, żółtych muffinkach z mąki kukurydzianej. Przepis z moimi zmianami (pochodzi z bloga Kulinarne Spotkania)

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurudzianej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 125 g mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki kokosu
  • jagody (jeśli używamy mrożonych nie należy ich rozmrażać)
  • czekoladowe kropelki (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania
W jednej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, cukier. W osobnej misce wymieszać mleko, olej, jajko. Za pomocą trzepaczki połączyć zawartość oby misek, dodać jagody i kropelki czekoladowe. Przełożyć ciasto do formy na muffinki do 3/4 wysokości i posypać kokosem. Piec do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

zapiekanka warzywna z kurczakiem


To mój pomysł na obiad lub kolację. Zapiekanka pełna warzyw i sera na pewno zasmakuje każdemu. 

Składniki:
ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 17 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

farsz:
  • 2 cebule
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 jajka
  • kilka różyczek brokuła
  • 2 łyżki mrożonego groszku
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • łyżka ostrej musztardy
  • 6 łyżek startego żółtego sera
  • 1 kulka mozarelli
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz

Składniki podane na ciasto razem zagnieść, gotowe ciasto schłodzić w lodówce a następnie wylepić nim formę do tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i podpiec przez 15 minut w 190*C


Warzywa i mięso opłukać. Kurczaka pokroić na kostki, cebulę na plastry, paprykę na średnie kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka, przyprawić solą i pieprzem.  Groszek i brokuła ugotować.Na połowie masła podsmażyć paprykę, przełożyć do miski. Na reszcie masła podsmażyć cebulę i czosnek, dodac do papryki. Do warzyw dodać resztę składników na farsz, przyprawy i posiekany rozmaryn. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Ułożyć plasterki mozarelli.Piec około 45 minut w 190*C. Podawać na ciepło.

wtorek, 4 grudnia 2012

kieszonki serowe z makiem i bakaliami



Zachwyciłam się ostatnio serowymi rożkami. Ze strucli zostało mi trochę maku, wykorzystałam go więc jako nadzienie do serowych ciastek. O zasadzie robienia ciasta serowego pisałam przy okazji rożków tutaj.
A teraz przypomnienie i wersja z makiem i bakaliami.

Składniki na ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 25 dag sera białego
  • 1 łyżka cukru pudru
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, wykrawać kwadraty.
Składniki na masę makową:
  • 100 g maku mielonego
  • bakalie (orzechy, rodzynki, daktyle, figi, skórki cytrusowe)
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru
  •  łyżeczka masła
  • łyżka miodu
  • olejek migdałowy
  • 150 ml mleka
Mak  ugotować w mleku, ostudzić. Dodać bakalie, miód,aromat, cukier i roztopione masło. Z białka ubić pianę i delikatnie wymieszać z makiem. Kłaść po łyżeczce masy na kwadraty z ciasta. Zlepiać rogi po przekątnej.
Piec na papierze do zrumienienia w 180*C. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem

pełna bakalii strucla z makiem


Typowa świąteczna strucla z makiem. Pełna bakalii i zabójczo pachnąca skórką pomarańczową i rumem. Z podanej porcji wychodzą dwie naprawde duże strucle. Przepis cytuję za Margarytką: (oryginał tutaj)


Rozczyn:
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka letniego mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto:
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • ¾ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 500 g mąki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g masła
 
Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 1 litr mleka
  • 250 g cukru
  • 50 g masła
  • 10 g drodży
  • 2 białka
  • kilka kropli olejku migdałowego (dodałam rum)
  • 150 g bakalii: orzechy, rodzynki, migdały, skórka cytrynowa albo pomarańczowa (dałam dużo więcej i dodałam daktyle, zależy co kto lubi)



Masa:
Mak zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 minut na wolnym ogniu. Ostudzić, odsączyć na bardzo drobnym sicie wyłożonym gazą, dobrze odcisnąć. Zemleć trzykrotnie razem z bakaliami (oprócz skórki cytrynowej/pomarańczowej).
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać je do maku razem z cukrem, aromatem, skórką cytrynową albo pomarańczową i stopionym masłem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Ciasto:
Przygotować rozczyn: połączyć cukier z letnim mlekiem, rozmieszać drożdże i dodać mąkę.
Żółtka utrzeć z cukrem (najlepiej drewnianą kulą do ucierania ciasta), dodać mąkę, rozczyn i roztopione, ale nie ciepłe masło i pozostałe produkty. Wyrobić na gładkie ciasto.
Zostawić na ok 60 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno być dosyć luźne, ale nie lepiące.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokąt o grubości 1 -1,5 cm, nałożyć masę makową i zawinąć.
Przełożyć na papier na dużej blasze, albo włożyć w dwa korytka wysmarowane masłem i posypane mąką (w korytkach makowiec wyrasta bardziej do góry, bo ograniczają go brzegi i nie jest taki płaski – ja lubię płaski). Zostawić na pół godziny aż podrosną, nakłuć widelcem na całej długości, posmarować wodą albo rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Piec około 30 - 40 minut – do ładnego zrumienienia.
Po wystygnięciu polukrować (lukier utrzeć z cukru pudru, soku z cytryny i gorącej wody).

 

krewetki w oleju sezamowym


Składniki:
  • krewetki
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki bułki tartej
Krewetki rozmrozić, odsączyć, wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem i olejem sezamowym. Odstawić na godzinę. Panierować w mące, jajku i bułce tartej jak kotlety. Smażyć na głębokim tłuszczu, aż będą złote. Podawać z sosem czosnkowym.

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up