keks z rumem



Uwielbiam bakalie, a co za tym idzie także keks. Ale jeśli go piekę, to tylko z tego przepisu. Polecam go Wam, bo keks wychodzi puszysty, ładnie wyrasta i co najważniejsze, nie jest suchy.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 175 g masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek rumu
  • 200 g bakalii ( użyłam kandyzowanego ananasa i skórek cytrusowych)
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy. Wlać rum. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, wymieszać. Wsypać bakalie i delikatnie wymieszać. Piec w 170*C około godziny. Ostudzić na kratce. 

polewa:
  • 100 g białej czekolady (użyłam białej z kokosem)|
  • 2 łyżki mleka
  • kandyzowany ananas (posiekany)
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kapieli wodnej, polać ciasto, posypać bakaliami.

1 komentarz: