tort szachownica makowo-serowa




Po zainteresowaniu ciastem jakim jest "seromak', można stwierdzić, słusznie zresztą, że połączenie sera i maku daję przepyszny efekt. Ciasto, które dziś Wam prezentuję to serowo-makowy duet, przełożony kremem rumowym. Ciasto było niebiańskie, a to za sprawą najprawdziwszego wiejskiego twarogu, który trafił do mnie jeszcze ciepły.  I gdyby masa makowa nie rozpłynęła się, całość ułożyłaby się w piękną szachownicę. Zresztą nie ma co narzekać i tak wyszło przepysznie a ser był nieziemsko kremowy i puszysty. Polecam, idealnie wykonana szachownica, na pewno zachwyci Waszych gości. 



Składniki:
na masę serową:
  • 500 g białego sera
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • kilka łyżek mleka
Ser trzykrotnie zmielić. Jajka utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać masło i po trochu sera. Dodać budyń rozrobiony w mleku i skórkę z cytryny. 

na masę makową:
  • 500 g maku
  • 50 g bakalii
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • sok z 1/2 cytryny
Mak dzień wcześniej zalać wrzątkiem i zostawić na noc. Rano odcedzić i dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak, bakalie. Z białek ubić pianę, dodać do maku, delikatnie wymieszać. 

Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi o średnicy 21 cm. W każdym okręgu narysować jeszcze dwa mniejsze, mniej więcej w równych odległościach. Masy makową i serową umieścić w woreczkach, obciąć rogi. Wyciskać na papier według okręgów, na przemian: pierwszy i trzeci okrąg ser-mak-ser, drugi okrąg mak-ser-mak. Jest to w miarę widoczne na powyższym zdjęciu, ja się bardzo spieszyłam, warstwy wyszły mi dość rzadkie i nierówne. Każdy placek piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. Po dokładnym wystudzeniu, placki przekładać kremem. Dowolnie udekorować. Ja użyłam czekoladowych ciasteczek i białych drażetek. 


na krem rumowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka)
  • kieliszek rumu

Z cukru pudru i proszku budyniowego ugotować budyń, ostudzić. Zimny utrzeć z miękkim masłem, pod koniec ucierania dodać rum. 





6 komentarzy:

  1. Moim zdaniem prezentuje się znakomicie :)
    Przypomniałaś mi smak sernika na wiejskim twarogu, o mamuniu... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, a czy mak może być z puszki?

    OdpowiedzUsuń