ekspresowe ciasto z serem i jagodami


Z tym ciastem można kombinować na różne sposoby. Jest niezawodne, mega szybkie, wymaga tylko miski i trzepaczki lub miksera i smakuje świetnie z każdymi dodatkami. W smaku jest wolgotne, a dzięki dodatkowi oleju i kefiru fajnie sprężyste i pulchne. Robiłam je już w wersji z rabarbarem (tutaj) i brzoskwiniami (tutaj). Dziś spontaniczna wersja kakaowa z serem, jagodami i kruszonką. Grzybobranie i jagodozbieranie udały się, więc grzech byłoby  nic nie upiec. A idąc za ciosem machnęłam kruche ciasto i w kuchni studzi się własnie spód do tarty. A jakiej to dowiecie się jutro.

Składniki (blaszka 24*24 cm)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kefiru (lub maślanki)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
Wszystkie składniki razem wymieszać trzepaczką (lub zmiksować). Wylać ciasto na blaszkę.

masa serowa:
  • 300 g twarogu mielonego
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • dodatkowo: 400 g jagód
Ser, cukier i budyń zmiksować, łyżką rozłożyć na cieście. Wyłożyć na wierzch jagody.

kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 35 g masła
  • 35 g cukru
  • 1 żółtko
Wszystkie składniki razem zagnieść, posypać po jagodach. Piec około godziny w 175*C. 

6 komentarzy:

  1. Mmm, coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no moja droga powiedz mi jedno kto u ciebie zjada te wszystkie ciasta ciasteczka i inne słodkości?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne i sypie ciasto.
      Smaczne 😋 moje ulubione 👯 👍 😋😁

      Usuń
  3. Ja zrobiłam z truskawkami i także polecam. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń