piernik na winie


Wiem, że teraz nie pora na pierniki. W moim domu są one jednak bardzo lubiane, zwłaszcza przez mojego brata. Po kilku ciastach z owocami i galaretką mnie też naszła ochota na jakieś "suche" ciasto. Skorzystałam pierwszy raz z przepisu mojej mamy na piernik na winie, przełożyłam go marmoladą a do ciasta wrzuciłam orzechy i rodzynki. Piernik z dodatkiem wina wyszedł bardzo miękki i pulchny. Na pewno go jeszcze powtórzę.
Do przygotowania tego piernika użyłam różowego półsłodkiego francuskiego wina Celebro. Idealnie pasuje ono do ciast, lodów i deserów.
Zachęcam do odwiedzenia i polubienia strony Celebro na facebooku'u :  www.facebook.com/KlubCelebro

Składniki:

  • 6 łyżek różowego półsłodkiego wina Celebro
  • 5 łyżek kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny (Palmy)
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki rodzynek namoczonych we wrzątku
  • orzechy
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawa do piernika
  • marmolada do przełożenia
  • cukier puder do posypania
Wino, kakao, cukier i margarynę zagotować i wystudzić. Dodać jajka, mąkę i proszek, zmiksować na gładkie ciasto. Dodać bakalie. Piec w 175*C około 40 minut. Przestudzony piernik przełożyć marmoladą i posypać pudrem.


4 komentarze: