niedziela, 22 września 2013

ciasto z brzoskwiniami i kaszą manną


Kiedy zobaczyłam to ciasto pierwszy raz (tutaj-klik) pomyślałam, że to sernik z brzoskwiniami. Przepis zciekawił mnie bardziej, bo okazało się, że to ciasto z jakims nowym, dziwnym nadzieniem. Budyń, manna, śmietana i jajka. Ciekawe połączenie. Musicie spróbować, bo choć wyglądem przypomina sernik, to smaku nie da się do nieczgo porównać. Mogę tylko powiedzieć, że jest bardzo lekkie i puszyste.

(przepis zmodyfikowany)

Składniki: (blaszka 24*24 cm):
na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
na nadzienie:
  • 4 szklanki mleka
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • puszka brzoskwiń
Najpierw przygotować nadzienie. Budyń, cukier i mannę rozmieszać z odrobiną mleka i ugotować na pozostałym mleku. Ostudzić. Zimny budyń zmiksować ze śmietaną, jajkami i skórką cytrynową.
Składniki ciasta zagnieść, schłodzić. Podzielić na dwie części. Większą częścią wylepić blaszkę, wyłożyć nadzienia. Ułożyć brzoskwinie pokrojone w kawałki i resztę ciasta np. tworząc kratkę. Piec około godziny w 175*C.

7 komentarzy:

  1. Ciasto rzeczywiście wygląda jak najlepszy sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham budyń i mannę - ciasto dla mnie. Jadę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, rzeczywiście wygląda jak sernik

    OdpowiedzUsuń
  4. zaczynam piec i skumałam że nie pa proszku do pieczenia w przepisie: tak ma być ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, do kruchego ciast anie trzeba proszku, ale można dać

      Usuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up