czwartek, 26 września 2013

"ketchup" z cukinii


Kiedy mama przyniosła z pracy ten przepis, byłam sceptyczna. Nie wydawało mi się, że keczup z cukinii może być czymś rewelacyjnym. Okazało się jednak, że jest pyszny, lepszy nawet niż oryginalny keczup. Dodatek curry i ostrej papryki dodaje mu pikanterii. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek, pizzy, parówek, pasztecików a nawet kiełbas z grilla. Wszystkim w domu tak zasmakował, że zawekowałyśmy chyba ze sto słoików. I codziennie otwieramy nowy. Jest niezastąpiony.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii obranej i wydrążonej
  • 1/2 kg cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 kg cebuli
  • 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • łyżka ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżki curry
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • łyżka soli
Cebulę i cukinię zmiksować i odstawić do lodówki na 6 godzin lub dłużej. Przekłądamy do rondla z grubym dnem, dodajemy ocet i cukier, gotujemy 20 minut. Dodajemy po tym czasie resztę składników i gotujemy jeszcze minimum kwadrans. Przekłądamy gorący do słoików, zakręcamy i odstawiamy. Jeżeli damy do słoików gorący, nie trzeba pasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up