"symfonia" - składany sernik bakaliowy




Takiego sernika jeszcze nie jedliście. Jestem tego pewna, bo przepis wymyślałam w trakcie robienia go z tego, co było w domu. Wyszedł duży i wysoki a dzięki temu bardzo podzielny. Ma ciekawy smak, ser ukryty jest między kokosowym i orzechowym blatem, otulony kremem z czekoladą i ogromną ilością bakalii. Świetnie sprawdzi się na większe spotkania: komunie, imieniny czy święta. Jest owszem pracochłonny, i do szybkich nie należy ale dla większej okazji polecam spróbować.

Składniki: (blaszka 25*34 cm)
na ciasto orzechowe:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g tartych orzechów
  • 1/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżka mąi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki masła stopionego i ostudzonego
Białka ubić z cukrem. Ubijając dodać żółtka a następnie resztę składników. Delikatnie zmiksować. Upiec na papierze do pieczenia w 170*C około 30 minut.
na wkładkę serową:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 6 jajek
  • 1/2 kostki masła stopionego i ostudzonego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 1 szklanka cukru
Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Ucierając dodawać powoli ser. Budyń rozrobić w mleku i wlać do sera. Dodać także stopione masło i aromat. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Piec w 170*C minimum godzinę.

na ciasto kokosowe:
  • 1 szklanka kokosu
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
Białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Dodać kokos, dokładnie ale krótko zmiksować. Upiec na papierze na złoto. 

na krem:
  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 kostka masła
  • rodzynki
  • suszone śliwki
  • kandyzowane ananasy
  • orzechy
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Budynie, cukier i żółtka rozrobić w odrobinie mleka. Ugotować bydyń na pozstałym mleku. Masło utrzeć z zimnym budyniem. Czekoladę i bakalie posiekać, wmieszać do masy.

na polewę:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 1/2 szklanki kokosu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Kokos, masłoi cukier umieścić w rondelku z grubym dnem i uprażyć na złoto. Przestudzić. 

Przełożenie ciasta

ciasto orzechowe-połowa kremu-ser-połowa kremu-ciasto kokosowe-polewa-prażony kokos

36 komentarzy:

  1. Ten sernik jest wspaniały... Gratuluję pomysłowości :D

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie to sobie wymyśliłaś Klementynko, uwielbiam takie ciasta, serniczek pracochłonny, ale idealny na większą okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. och! aż nie wiem, co napisać... genialny ten sernik, genialny!!!
    chomikuję przepis i czekam na odpowiednią okazję, aby go wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W przepisie na mase mam nadzieje, ze chodzi o 3,5 szklanki mleka a nie cukru :) A ciasto na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. prosze mi powiedziec jakie wymiary miala Pani blaszka? bo ja chcialabym upiec ten sernik na blaszce 25x40cm i nie wiem czy powinnam zwiekszyc ilosc skladnikow, jesli tak to o ile. pozdrawiam i czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czyli nie musze zwiekszac ilosci skladnikow bo widze ze wymiary sa podobne... dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. prosze mi jeszcze powiedziec taka rzecz, ciasto kokosowe w ilu stopniach piec i ile minut?

    OdpowiedzUsuń
  8. jeszcze mam jedno pytanko, czy ananasy musza byc kandyzowane czy moga byc takie zwykle z puszki w syropie? no chyba ze to jest jedno i to samo, bo juz totalnie zglupialam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kandyzowanie są takie suche, słodkie sprzedawane w paczkach jak rodzynki, ale możesz je pominąć

      Usuń
    2. a takich z puszki w syropie nie moge uzyc?

      Usuń
    3. jasne, że możesz:) kwestia gustu i Twojej wyobraźni:) tylko dobrze je odsącz:)

      Usuń
    4. dzieki za tak szybka odpowiedz... mam nadzieje ze jest pyszny :)

      Usuń
    5. czy do ciasta orzechowego zamiast maki krupczatki mozna dodac zwykla tortowa? i czy budynie powinny byc bez cukru kupione czy z cukrem?

      Usuń
    6. mam jeszcze jedno dosyc istotne pytanko, czy zamiast zmielonych orzechow do ciasta orzechowego moge uzyc np zmielonych na proszek migdalow? prosze o szybka odpowiedz :)

      Usuń
    7. budynie bez cukru, możesz zwykłą mąkę zamiast krupczatki

      Usuń
    8. rozumiem ze pierwsza Pani odpowiedz "chyba tak" dotyczyla zmielonych migdalow tak? ostatnie pytanko mam: czy ciasto orzechowe po upieczeniu jest twarde czy to jest biszkopt miekki? a czy jest ogolnie jakas roznica jesli chodzi o krupczatke i o make tortowa?

      Usuń
  9. ciasto orzechowe jest miękkie jak biszkopt . Jeżeli chodzi o mąkę to do biszkoptów niby lepsza jest krupczatka, ale ja przeważnie robię ze zwykłej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale widze ze w przepisie Pani uzyla wlasnie krupczatki. jja zawsze do biszkoptow daje tortowa :) nie napisala Pani czy ta pierwsza Pani odpowiedz "chyba tak" dotyczy zmielonych migdalow?

      Usuń
  10. a czy do tego ciasta orzechowego dawala Pani calkowicie zmielone na piasek orzechy? czyli podsumowujac... zamiast orzechow moge uzyc migdalow?

    OdpowiedzUsuń
  11. orzechów raczej na piasek nie zmielisz bo są tłuste. Ja mielę w młynku do kawy. Mozesz też zetrzeć na drobnej tarce. Spróbuj z migdałami,może się uda, ja nie próbowałam ale wydaje mi się że to bez różnicy, bo inne ciasta na migdałach wychodziły

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje za odpowiedz :) a co do tej maki krupczatki to ja np slyszalam ze ona najlepsza jest do kruchych ciast... teraz to juz sama nie wiem czy uzyc zwykla tortowa czy krupczatke tak jak Pani :/

      Usuń
  12. a co do tych orzechow/migdalow to mozna w sklepie kupic calkowicie zmielone na piasek :) a co do masy serowej to mam takie pytanie, czy po upieczeniu jest zbity czy rzadki/ bo widze ze w przepisie jest duzo skladnikow plynnych... a czy budyn mam tylko rozrobic w mleku czy go ugotowac?

    OdpowiedzUsuń
  13. migdały są w kauflandzie. Ser po upieczeniu jest wilgotny ale nie rzadki. A co do budyniu to prosze dokładnie przeczytać przepis....

    OdpowiedzUsuń
  14. aha juz wszystko wiem :) nalezy tylko proszek budyniowy wymieszac z mlekiem i taki rozrobiony wlac do masy serowej :) dziekuje za wszystko. mam nadzieje ze wszystko sie uda i wyjdzie taki jak Pani :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witaj Klementynko! Mam jedno pytanie dotyczące sernika- jak wyjąć sernik z blaszki w całości żeby się nie rozerwał , bo na pewno nie jest tak łatwo jak z biszkoptem , a trzeba go jakoś wyjąć żeby przełożyć z resztą składników ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja peikę w kwadratowej foremce ze zdejmowaną obręcza i nie mam pronblemu z wyciąganiem. Jak pieczesz w zwykłej to daj tyle papieru, żeby wystawał ponad formę i potem jak wystygnie to wyciągniesz go za papier, najlepiej we dwie osoby, żeby się nie połamał

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :-)

      Usuń
  16. no takiego cuda jeszcze nie jadłam, wygląda niebiańsko………a uwielbiam serniki z bakaliami
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto wygląda bardzo smakowicie, zastanawiam się jednak nad tym, jak upieczony sernik umieścić na cieście orzechowym, żeby się nie połamał?

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam. Zamierzam upiec to zapewne pyszne ciacho. Mam tylko pytanie.Ile gram dać bakalii ?

    OdpowiedzUsuń
  19. Bakalii tyle ile chcesz, ale dość duzo bo w końcu ma byc bakaliowe 😊

    OdpowiedzUsuń