ciasto "bounty"



Proste i pyszne ciasto dla amatorów kokosu i czekolady. Warstwa kokosowa jest niezwykle kremowa i rozpływa się w ustach. Jest tylko jedno "ale"- przechowujcie ciasto w lodówce, zanim zaczniecie je kroić. Ja tego nie zrobiłam bo miałam pełną lodówkę i dlatego tak brzydko mi się pokroiło.
 Inspiracja- Anyżkowo.

Składniki (foremka 24*24cm):
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku
Z podanych składników upiec biszkopt i przestudzić. 

krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 200 g kokosu
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru
Dwie szklanki mleka zagotować z kokosem i gotować jeszcze kilka minut. Następnie dodać cukier i masło i mieszać aż się zagotuje. W reszcie mleka rozpuścić budyń i wlać na mleko z kokosem. Gotować aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na biszkopt. Odstawić. 

polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli i polać ciasto. Schłodzić. 

5 komentarzy:

  1. Kokosowo :):):) Chyba nie można tego nie lubić :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może i ciasto wygląda smacznie, ale niestety już takie smaczne nie jest, nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kwestia gustu, kokos ma charakterystyczny smak i nie każdy go lubi

      Usuń
  3. Ciasto jest przepyszne :)!

    OdpowiedzUsuń