drożdżówki na śniadanie


Wariatka. Bo czy normalny człowiek wstaje o 5 żeby piec drożdżówki? Chyba nie...przynajmniej ja nie znam nikogo takiego poza sobą. A drożdżówki lubię piec najbardziej ze wszystkich rodzajów wypieków. Lubię patrzeć przez szybkę piekarnika jak pięknie rosną, nabierają ładnego kształtu a potem się rumienią. A moje łasuchy kochają ciepłą drożdżówkę z kubkiem kakao na śniadanie. Więc dziś zrobiłam im przyjemność i upiekłam im dwa rodzaje drożdżówek: rogaliki z marmoladą wiśniową i podłużne z serkiem waniliowym. 

Składniki (wyszło mi 11 sztuk):

  • 500 g mąki
  • 260 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cynamon
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1 jajko do posmarowania
  • marmolada
  • serek waniliowy
  • cukier puder do posypania
Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, sól i cynamon. Zrobić w mące dołek, umieścić tam drożdże i zalać letnim mlekiem. Lekko wymieszać łyżką i odstawić na 15 minut aby drożdże się ruszyły. Następnie zacząć wyrabiać ciasto, po chwili dodać jajko a następnie masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić przykryte ściereczką na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć na stolnicę, wyrobić krótko i rozwałkować. Dzielić na mniejsze kawałki i nadziewać marmoladą lub serkiem. Dobrze skleić boki, aby nadzienie nie uciekło podczas pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 190*C aż będą rumiane. Upieczone posypać cukrem pudrem. 

Inspiracja- Planeta Smaku

10 komentarzy:

  1. Taką drożdżówką nie pogardzę ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie śniadanko - niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na śniadanko na pewno nie, ale już na drugie to nie odmówię! ;D

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne:) lubię domowe drożdżówki:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Klementynko jeśli założysz klub wariatek wstających o 5 żeby zrobić drożdżówki lub chleb to masz już jednego członka, a drożdżówki wyglądają przeypsznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest nas już dwie:) dziękuję:)

      Usuń
    2. Ale nie ma ani słowa jak się robi takie śliczne rogaliki a już chciałam się skusić na zrobienie :(

      Usuń
  6. Drożdżówki są rewelacyjne. Długo się zastanawiałam czy zrobić. Nie często decyduje się robić przepis, który w komentarzach nie ma opinii, że wychodzi. Zaryzykowałam i wyszły super. Dałam inne nadzienie, bo przygotowałam z jabłek (to akurat miałam w domu). Ciasto rewelacja, bardzo łatwe, a przede wszystkim pyszne. Będę częstym gościem. Jutro spróbuje chlebek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń