sernik miodownik z bakaliami (gotowany)


Sernik gotowany to obowiązkowe ciasto na naszym stole podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Zawsze znika jako pierwszy. Szybko się go robi, ładnie się kroi i długo zachowuje świeżość.  Oprócz bakalii dodałam do niego przyprawę do sernika firmy Kamis, zawierającą kardamon- nadała mu wyjątkowy smak i aromat. 

Składniki (na dużą blachę):
ciasto:

  • 500 g mąki
  • 60 g masła
  • 3 łyżki miodu 
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 1,5 łyżeczki sody
masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • szklanka bakalii
  • przyprawa do sernika Kamis
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować i upiec w 180*C przez około 20 minut.

W mleku rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną. Razem ze wszystkimi składnikami masy serowej umieścić w rondlu o grubym dnie i zagotować, mieszając co chwilę. Gotować około 3 minuty. Gorącą masą przekładać placki miodowe. Ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Należy zrobić je minimum dzień przed podaniem, a same placki można upiec jeszcze wcześniej.



4 komentarze:

  1. zawsze robiłam miodownik z kaszą manną, a tu w blogosferze pojawia się krem budyniowy, krem twarogowy... na pewno wypróbuję i te wersje! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki wymiar blaszki będzie tu pasował?

    OdpowiedzUsuń