śledzie po wileńsku


Takie śledzie zawsze na święta robi moja mama. Moja rodzina bardzo je lubi. 

Składniki:
  • 500 g filetów matias
  • 4 łyżki oleju
  • 3 cebule
  • 1 łyżka octu
  • 60 g ketchupu pikantnego
  • 60 g koncentratu pomidorowego 
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • gorczyca
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, odsączyć, pokroić. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać ocet,koncentrat, ketchup,ziele,liście i gorczycę. Wymieszać i ostudzić. Do zimnej marynaty włożyć śledzie. Odstawić na minimum dwa dni.

1 komentarz:

  1. Jeszcze takich nie robilam,wyglądają pysznie i na pewno tak smakują.Będę robiła-a czy można je zrobić trochę wcześniej?ŻYCZĘ RADOSNYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT.

    OdpowiedzUsuń