czwartek, 31 stycznia 2013

torcik "kokosowa rozkosz"




Macie czasem tak, że jednocześnie bardzo chcecie i się Wam nie chce? Ja tak miałam od przedwczoraj. Nieziemsko chciałam coś upiec, a jednocześnie żaden przepis mi nie odpowiadał. I tak oto wzorując się trochę na tym przepisie, stworzyłam swój. Chrupiący kokosowy spód i krem z mleka w proszku, kokosu i krówki. Bardzo smaczne połącznie, mocno kokosowe i dość słodkie. I jeśli nie liczyć czasu tężenia, także bardzo szybkie.

Składniki:
na spód:
  • 200 g masła lub margaryny rozpuszczonej i wystudzonej
  • 130 g kokosu
  • 150 g cukru
  • 190 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce wody
Wszystkie składniki razem zmiksować, przelać do wyłożonej papierem tortownicy (21cm). Piec 20 minut w 189*C. Wystudzić, odkleić papier, ale ciasto ponownie na nim położyć.  Umieścić w tortownicy i zapiąć obręcz.

na krem:
  • 125 g margaryny
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 70 g kokosu
  • 2 łyżki masy krówkowej (niekoniecznie)
  • 1 szklanka i 1 łyżka mleka w proszku pełnego
na dekorację:
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka mleka
  • kolorowe draże
Margarynę zagotować z cukrem i wodą. Trochę przestudzić, dodać kokos, masę krówkową i mleko w proszku. Dokładnie zmiksować. Przelać na ostudzony spód. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Kiedy krem dobrze stężeje, wyjąć ciasto z tortownicy, ozdobić rozpuszczoną z mlekiem czekoladą i drażetkami.


poniedziałek, 28 stycznia 2013

sernik z brzoskwiniami



Kruchy spód z przepisu Siostr Anastazji świetnie sprawdził się makowcu sułtańskim (tutaj), dlatego został wykorzystany jako baza do sernika z brzoskwiniami. I tu też spisał się znakomicie. Od teraz to będzie podstawowe kruche ciasto w mojej kuchni. Ale do rzeczy. Każda okazja jest dobra, żeby zjeść coś słodkiego, zwłaszcz zimną, tak więc z okazji śnieżycy za oknem i dającego w kość mrozu, zapraszam Was dziś na wilgotny i soczysty serniczek z brzoskwiniami.

Składniki:
na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 25 dag cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche, dodać kwaśnej śmietany. Podzielić je na dwie części i umieścić na godzinę w lodówce.


na ser:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 30 dag cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • cukier waniliowy
  • puszka brzoskwiń
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym a nastepnie z żółtkami. Ucierając dodawać ser, proszek budyniowy, dokładnie utrzeć. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z serem i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.

Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, wylać ser, na wierzch skubać drugą połowę ciasta. Piec około godziny w temp. 175*C. Dokładnie wystudzić, przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 

sobota, 26 stycznia 2013

jabłka pieczone z bakaliami



Korzystając z tego, że w piekarniku siedział biszkopt na jutrzejsze ciasto, zrobiłam szybki i prosty deser. Poziom trudności jest praktycznie zerowy, a smak i wrażenie doskonałe. Do takich jabłek możemy użyć dowolnych ulubionych bakalii. Ważne jest, aby nie piec ich za długo i w zbyt wysokiej temperaturze, bo skórka popęka a środek wypłynie.

Składniki:
  • 4 duże jabłka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • dowolne bakalie (użyłam daktyli, suszonej żurawiny, rodzynek i orzechów włoskich)
  • łyżka miodu
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta cynamonu
Jabłka umyć, ściąć wierzchy, wydrążyć środki. Bakalie posiekać, wymieszać z miodem, powidłami i cynamonem. Napełnić mieszanką jabłka. Piec w temp 180*C około 20  minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, jeść na gorąco.

czwartek, 24 stycznia 2013

zapraszam do głosowania na mnie




Jak zapewne wiecie, mój blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2012. Zgłoszenie było spontaniczne i w zasadzie chyba bezpodstawne,  bo stanął w szranki z wiele bardziej ciekawymi i pięknymi blogami. Jeśli jednak podoba Wam się to co robię i korzystacie z moich przepisów, macie ochotę zagłosować na mój blog w tym konkursie to serdecznie zapraszam.

Zagłosować można wysyłając sms o treści D00040 (zero, nie O!) pod numer 7122 

Koszt smsa to 1,23 zł a dochód z smsów zostanie przekazany na obozy rehabilitacyjne dla chorych dzieci. W imieniu swoim i ich serdecznie dziękuję za każdy oddany głos!

niedziela, 20 stycznia 2013

ciasto "kukułcze gniazdo" ( bez pieczenia)




To ciasto, oprócz tego, że jest bardzo smaczne, jest  też bardzo szybkie. Każdem zdaża się, że piekarnik lub mikser zastrajkują wtedy, kiedy potrzeba piec. Na takie sytuację polecam "kukułcze gniazdo". Herbatnikowy przekładaniec, w całości kakowy, z kukułkowym kremem. I co prawda robi się je ekspresowo, ale ma wadę- musi odstać swoje, najlepiej noc,a z tym czasem może być problem. Moje o dziwo wytrwało w całości, choć sama nie mogłam się doczekać.

forma 23*28 cm

Składniki:
  • 300 g cukierków "kukułka"
  • 45 sztuk herbatników kakaowych
  • 1 litr mleka
  • 4 opakowania budyniu czekoladowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 30 g białej czekolady (użyłam takiej w prażonymi wiórkami kokosowymi)
  • 50 g ciasteczek "maltikeks" (małe kruche kuleczki oblane czekoladą)
Blaszkę do pieczenia wyłożyć brązowym natłuszczanym papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę z 15 herbatników. Przygotować krem: cukierki zalać trzema szklankami mleka i powoli podgrzewać aż do ich rozpuszczenia, mieszając. W reszcie mleka rozmieszać budynie i wlać na gotujące się mleko z kukułkami. ciągle mieszając ugotować budyń, zmniejszyć gaz do minimum, wrzucić masło i energicznie za pomoca trzepaczki lub miksera wmieszać je do masy i ponownie zagotować. Herbatniki przekłądamy na gorąco. Z kremu odłożyć cztery łyżki, resztę podzielić na połowę, i przekłądać herbatniki. Na ostatnia warstwę herbatników wyłozyc pozostałe cztery łyżki kremu. Wystudzić. Obie czekolady rozpuścić osobno z łyżką mleka i polać ciasto. Na nie zastygniętej jeszcze polewie ułozyć maltikeksy. Odstawić na noc do stężenia.

rada I: krem bardzo szybko gęstnieje, więc należy przygotowac sobie blaszkę i herbatniki wcześniej, a potem tylko przekładać gorącym kremem. Mój zgęstniał tak szybko, że na wierzchu nie zdążyłam go już dokładnie rozsmarować

rada II: krem najlepiej gotować w garnku o grubym dnie i ciągle mieszać, ponieważ roztopione kukułki przywierają do dna

czwartek, 17 stycznia 2013

minipączusie



Nie szaleję za pączkami, ale od czasu lubię zjeśc jednego do herbatki. Wolę takie domowe, z dużą ilością konfitury, najlepiej jeszcze ciepłe. Dziś zrobiłam je w wersji mini- wielkości jajka, żeby były na dwa kęsy.  Wszyscy zgodnie stwierdzili, że to dobry pomysł, jest ich więcej i łatwiej się poczęstować. Polecam przepis, jest całkowicie sprawdzony i pewny.

Składniki ( na około 40 sztuk wielkości jajka)
  • 500 g mąki (+ do podsypania)
  • 50 g cukru
  • 50 g drożdży świeżych
  • 50 g stopionego masła
  • szklanka letniego mleka
  • 2 żółtka 
  • 1 jajko
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • dwie łyżki spirytusu lub octu spirytusowego
  •  olej do smażenia
  • cukier puder, lukier i skórka pomarańczowa do dekoracji
  • konfitura do nadziewania
Drożdże umieścić w kubku z odrobiną mąki, cukru i połową mleka, wymieszać, odstawić na około 10 minut. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem do białości, dodać mąkę, resztę mleka, skórkę z cytryny, spirytus, sól i rozczyn drożdzowy. Wyrabiać chwilę, po czym wlać masło i wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić na 20 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie wyrobić chwilę., wyłozyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na grubość około centymetra. Wycinać krązki średnim kieliszkiem, przykryć ściereczką i odczekać aż urosną (około 15 minut). Smażyć na  bardzo gorącym oleju, wykładać na papierowy ręcznik. Za pomocą szprycy jeszcze gorące pączki nadziewać konfiturą, lukrować lub pudrować. 

wtorek, 15 stycznia 2013

faworki



Uwielbiam faworki, najlepsze są jeszcze ciepłe. Chrupiące, słodkie nie można się od nich oderwać. Przepis jest znakomity, zaczerpnęłam go ze strony najsmaczniejsze.pl

Składniki:
  • 400 g mąki
  • 30 g masła
  • 20 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder z wanilią
Zmiksować ciepłe masło z cukrem i solą. Miksować dodając po jednym jajku, następnie wsypać połowę mąki  i proszek do pieczenia oraz powoli wlać wodę. Wsypać resztę mąki i wyrobić ciasto ręcznie. Rozwałkować, radełkiem wycinać prostokąty, każdy na środku przeciąć. Przez otwór przeciągać jeden koniec. Wrzucać na gorący olej i smażyć przewracając drewnianym patyczkiem. Odsączać na papierowym ręczniku i jeszcze gorące obtaczać w cukrze pudrze.

makowiec sułtański




Znowu niezawodny przepis ze zbiorów Siostry Anastazji. Tak jak w przypadku innych jej ciast, pewne było, że się uda i wszystkim będzie smakowało. I tak też było. Makowiec znikł w mgnieniu oka, a ja zorientowałam się, że nie zrobiłam zdjęcia, jak zostały ostatnie cztery kawałki. Tym razem nie będę zachwalać, spróbujcie sami.

Składniki:
na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 25 dag cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche, dodać kwaśnej śmietany. Podzielić je na dwie części i umieścić na godzinę w lodówce.

na masę:
  • 2 szklanki suchego maku
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 20 dag bakalii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat rumowy lub łyżka rumu
Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki.
Połowę ciasta wyłożyć na dno blaszki, wylać masę makową, przykryć resztą ciasta. Upiec. Ostudzony posypać cukrem pudrem. 

sobota, 12 stycznia 2013

sernik z gorącym musem truskawkowym


Ten sernik wyszedł inny niż poprzednie. Mokry, ciężki, bez spodu, bardzo aromatyczny. O lekkim posmaku cytryny. Polany gorącym musem truskawkowym smakuje bajecznie. Koniecznie musicie spróbować!

Składniki:
na sernik:
  • 1200 g sera białego trzykrotnie zmielonego
  • 125 g masła
  • 5 jajek
  • 1 budyń kokosowy
  • 4 łyzki kaszy manny
  • 40 dag cukru
  • skórka świeżo otarta z cytryny
Masło rozpuścić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, ucierając dodawać powoli ser. Wsypać proszek budyniowy i mannę. Wlać roztopione masło i wsypać skórkę cytrynową. Zmiksowac. Z białek ubic piane i delikatnie wmieszać łyżką do masy. Przelać do formy o boku 24 cm i piec około 90 minut w 180*C. (dlatego tak długo, bo piekłam w kąpieli wodnej). Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na godzinę, po czym przenieść do lodówki, najlepiej na noc.

na mus truskawkowy:
  • 300 g truskawek mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • ekstrakt waniliowy
Truskawki zagotować z cukrem, dodać waniliowy ekstrakt i zmiksować. Gorącym sosem polewać sernik bezpośrednio przed podaniem. 

czwartek, 10 stycznia 2013

rolada ze śliwką i boczkiem


Niedawno firma Kamis wypuściła na rynek bardzo pomysłowe rozwiązanie, mianowicie "Kulinarne Inspiracje". Miałam przyjemność wygrać takie zestawy przypraw w ich konkursie i musze powiedzieć, żę są rewelacyjne. Jednym z przepisów był kurczak ze śliwką owijany boczkiem. Świetne danie w oryginale, a ja używając ich przypraw, stworzyłam swoją wersję tego dania. Podałam je w formie jednej dużej rolady, pieczonejw piekarniku. Mięsko wyszło soczyste, aromatyczne, po prostu boskie!

Składniki:

  • podwójna duża pierś  kurczaka
  • 8 suszonych śliwek
  • 5 długich plastrów boczku
  • sól
  • kolendra
  • tymianek
  • czosnek
  • słodka papryka
  • Pierś z kurczaka umyć, pokroić na płaty, każdy rozbić, ale nie za cienko, żeby się nie potargały. Kawałki mięsa rozłożyć na desce, tak aby lekko na siebie zachodziły. Posypać lekko solą, czosnkiem, kolendrą i papryką. Wzdłuż jednego brzegu mięsa ułożyć śliwki i zwijać w roladę. Następnie mięso obłożyć plastrami boczku, posypać papryką, tymiankiem i kolendrą. Odłożyć na noc do lodówki. Następnego dnia blaszkę do pieczenia mięsa lekko natłuścić i umieścić w niej roladę. Piec w piekarniku około godziny, podlewając sosem spod mięsa. 

środa, 9 stycznia 2013

sękaczek




Kolejny przepis ze zbiorów Siostry Anastazji to kolejne udane i wyśmienite ciasto. Półkruche placki przełożone jabłkowo- gruszkowym musem i wykończone orzechami w karmelu.  Przepis nieco zmodyfikowany ( od siebie dolożyłam mus gruszkowy zamiast części jabłek, przepis na masę orzechową stąd.) Bardzo polecam!

Składniki:
na ciasto:
  • 2 jajka
  • 350 g mąki
  • kostka margaryny
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki razem zagnieść, podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować i upiec na papierze w 190*C około 15 minut.  (foremka 25*30 cm)

masa jabłkowa:
  • 1700 g jabłek
  • słoiczek (250 g) domowego musu gruszkowego
  • 2 żółte galaretki
Jabłka obraż, zetrzeć na grubych oczkach, dusić około 10 minut. Dodać mus gruszkowy i sypkie galaretki. Dokładnie wymieszać, podzielić na połowę, przełożyć placki.

masa orzechowa:
  • 220 g orzechów włoskich posiekanych grubo
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki miodu
Wszystko razem zagotować, przestudzić, wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić.


niedziela, 6 stycznia 2013

sernik leśnych ludzi




Ciąg dalszy wykorzystywania zapasów owoców nagromadzonych latem. Tym razem sernik na zimno, dla odmiany po świątecznych makowcach i piernikach. I na przywołanie lata, do którego coraz bliżej, ale wciąż jeszcze daleko... A taki serniczek choć na chwilę pomoże zapomnieć, że za oknem szaro i ponuro. Zapraszam!

Składniki:
na spód:
  • 100 g herbatników
  • 200 g biszkoptów
  • 100 g roztopionej margaryny
Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papier do pieczenia. Rozłożyć biszkopty. Pozostałe biszkopty i herbatniki zmiksować blenderem na proszek, wymieszać z oztopioną margaryna, wyłozyc do formy tak, że zakryć przestrzeń między biszkoptami. Docisnąć ręką i mocno ubić. Wstawić do lodówki.

na masę serową:
  • 500 g sera białego mielonego
  • 200 g mrożonych leśnych jagód
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
Jagody zmiksować blenderem. Jajka wbić do miski, ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą, tak aby dno miski nie dotykało wody. Na najwyższych obrotach miksera ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa stanie się gęsta, puszysta i biała. Zdjąć z garnka z wodą. Nadal miksując dodać ser i jagody. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do masy. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy, odstawić do stężenia. W tym czasie przygotować galaretkę:

  • 200 g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Jagody zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, wlać do jagód, wymieszać, wylać na masę serową. Odstawić na kika godzin do przestygnięcia. Udekorować bitą śmietaną. 

piątek, 4 stycznia 2013

piernik z malinami i czekoladą




Pora wykorzystywać zamrożone latem owoce, bo zajmują dużo miejsca. Na pierwszy rzut poszły maliny, dość kwaśne, dlatego uświetniły piernik, który dodatkowo został polany czekoladą i posypany bakaliami. Przełożyłam go domową konfiturą malinową (to był ostatni słoiczek niestety :((( ). Całość wyszła pysznie, wszystko fajnie razem gra. A na weekend planuję jagodowy sernik, może na zimno...

Składniki (tortownica 26 cm):
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • przyprawa korzenna
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mrożonych malin
  • 1 łyżka drobnej bułki tartej
Margarynę roztopić, ostudzić. Dodać mleko, miód i jajka, wymieszać. Miksując dodawać powoli cukier, mąkę, kakao, proszek, sól i przyprawę korzenną. Ciasto miksować do dokładnego połączenia składników, a następnie wylać do formy. Posypać bułką tartą i wyłożyć rozmrożone maliny. Piec w 180*C około 50 minut, sprawdzając patyczkiem.

dodatkowo:
  • słoiczek konfitury malinowej
  • 1 tabliczka  czekolady mlecznej
  • 1 szklanka bakalii (rpdzynki z rumu, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszona żurawina)
  • 4 łyżki mleka
Ostudzone ciasto przekroić na dwa krążki, posmarować konfiturą i złożyć. Bakalie posiekać..Czekoladę rozpuścić z mlekiem i polać ciasto, posypać bakaliami.

udział w konkursie blog roku

Witam wszystkich, informuję, że mój blog bierze udział w konkursie blog roku. Trzymajcie kciuki!


http://blogroku.pl/2012/kategorie/domowa-cukierenka,jz,blog.html

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up