wtorek, 26 lutego 2013

kruche kokosowe pałeczki



Składniki:
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki drobnego kokosu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju
  • 65 g masła
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić je w lodówce. Formować wałeczki i piec je na papierze około 10 minut.

  • kokos
  • polewa czekoladowa
 Upieczone ciasteczka ostudzić na kratce, następnie zamaczać końce w polewie i kokosie. 

maślane ciasteczka z powidłami


Naszło mnie dziś na ciastka i machnęłam dwa rodzaje. Ciastka są pyszne i bardzo je polecam, ale jakość zdjęć musicie mi wybaczyć, robiłam telefonem, bo nie miałam czym. A i dzień dziś ponury i światło kiepskie.

Składniki (około 4 blaszki ciastek):
  • 2 żółtka
  • 125 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • niecała 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść.  Schłodzić w lodówce a następnie rozwałkować i wycinać kwiatki (lub inne kształty).
  • kolorowe drażetki i kropelki czekoladowe
  • powidła śliwkowe
 Na każdym ciastku umieścić po drażetce lub czekoladowej kropelce. Piec w 180*C około 12 minut. Przełożyć powidłami.

poniedziałek, 25 lutego 2013

minidrożdżówki (najlepsze!)



Najlepsze drożdżówki na świecie. Nie da się od nich oderwać. Tym razem to dzieło mojej mamy, ale zrobione są z przepisu, który pojawił się już tutaj. Co prawda jest już na blogu, ale wstawiam jeszcze w takiej wersji, dla przypomnienia, bo naprawdę warto go wypróbować. Ciasto jest puszyste, miękkie, po prostu cudowne. Polecam Wam bardzo bardzo i zostawiam Was z przepisem, a sama idę robić kakao i wcinać drożdżówki, o ile jeszcze coś zostało!


ciasto:
900g mąki
60g drożdży
360-400 ml mleka
mała plaska łyżeczka soli
150g masła
2 jajka
150g cukru

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobiną cukru, odstawić na 15 minut. Wlać rozczyn do mąki, wyrobić, dodać sól, jajka, wyrabiać i w trakcie wyrabiania dodać stopione, nie gorące masło. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. W tym czasie przygotować nadzienie.
 
Nadzienia w zasadzie były cztery. Wiatraczki były z masą makową,  ślimaczki z marmoladą, koperty z plasterkami banana a reszta z serem. I moim zdaniem te z bananami były najlepsze.

sobota, 23 lutego 2013

ptysiowe ciasto czekoladowe


To ciasto to podwójna dawka kakao. Nie jest słodkie, a wręcz można powiedzieć, że gorzkawe przez jego ilość. Mi to całkowicie odpowiada, bo potrzebowałam energetycznego kopa. Mój mąż nie  był jednak zadowolony bo nie należy do zwolenników gorzkiej czekolady. Cóż...jego strata, więcej dla mnie:)

Składniki:   (blaszka 23*28cm)
ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 125 g margaryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
 Margarynę, kakao, wodę i mąkę zagotować, mieszając pałką, aż ciasto będzie jednolitą pulpą. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnej masy wmiksować kolejno jajka. Podzielić ciasto na połowę, każdą rozsmarować na papierze do pieczenia i piec około 25 minut w 220*C.

krem:
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rumu
Mąki,kakao, cukier i budynie rozrobić w szklance mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę i ugotować budyń. Przełożyć do miski, nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć z budyniem, dodać rum, czekoladę i orzechy. Jeden blat ciasta posmarować kremem, przykryć drugim blatem ciasta, posypać cukrem pudrem, schłodzić.

murzynek z serem i jagodami


Dziś taki dzień, że nie mam na nic ochoty. Takie dni, to jedyny czas, kiedy mam ochotę zrobić sobie herbatę, której zwykle nie piję oprócz śniadania. I do takiej leniwej herbatki polecam zwykłe domowe proste ciasto.

Składniki:
ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 250 g margaryny
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować, ostudzić. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i jajka, zmiksować. Ciasto wylać na blaszkę o boku 24 cm ( lub mniejszą, jeśli chcemy mieć wyższe ciasto).

ser:
  • 350 g serka waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • jagody
Serek zmiksować z jajkiem, cukrem i budyniem, wyłożyć na ciasto. Posypać jagodami. Piec około 45 minut w 175-180*C.

POLECAM RÓWNIEŻ MURZYNEK Z OWOCAMI (TUTAJ)

wtorek, 19 lutego 2013

ciasto na kefirze (z brzoskwiniami i kruszonką)



Jeśli macie mało czasu a zależy Wam na dobrym i prostym cieście polecam to. Wilgotne ciasto z brzoskwiniami i cynamonową kruszonką wspaniale smakuje z filiżanką herbaty, a roboty z nim tyle co nic. Nawet nie trzeba miksować. Wszystkie składniki trzeba tylko wymieszać i gotowe. Oczywiście można je zrobić z dowolnymi owocami, ja tym razem zrobiłam z brzoskwiniami a kiedyś popełniłam je z rabarbarem, serem i truskawkami (tutaj). Ciasto fajnie się zapieka i baardzo wyrasta. Trzeba tylko pilnować, żeby wierzch za szybko się nie przypiekł, bo w środku może pozostać surowe. Dobrze jest sprawdzać patyczkiem co jakiś czas, a jeśli wierzch będzie się zapiekał za szybko, wystarczy przykryć go sreberkiem.

Składniki (blaszka 24*24 cm)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kefiru (lub maślanki)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
Wszystkie składniki razem wymieszać  trzepaczką (lub zmiksować). Wylać ciasto na blaszkę.

  • brzoskwinie z puszki
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • mąka
  • cynamon
Brzoskwinie pokroić w kostkę, ułożyć na cieście. Zimne masło, żółtko, cukier i mąkę razem zagniatać palcami, dosypując tyle mąki, ile będzie potrzeba aby kruszonka miała odpowiednią konsystencję. Kruszonkę wyłożyć na ciasto. Piec w 180*C do suchego patyczka.

sobota, 16 lutego 2013

tartaletki z budyniem i owocami



Naoglądałam się ostatnio tart i tak mnie jakoś naszło na tartę. Sumienie jednak mnie gryzło, że foremki na tartaletki, których długo i namiętnie szukałam po sklepach, już z pół roku leżą nieużywane. Pomysł na tartę przerobiłam na wersję mini i tak powstały tartaletki.

Składniki (10 sztuk):
  • 375 g mąki
  • 225 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 duże łyżki zimnej wody
 Wszystkie składniki szybko zagnieść, odstawić do zamrażalnika. W tym czasie foremki do tartaletek dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto szybko rozwałkować, talerzykiem wycinać kółka, wypełniać foremki. Odstawić ponownie do lodówki na 10 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto piec od razu w temp. 175*C około 15 minut.  Jeśli ciasto, które wkładamy do piekarnika będzie dobrze schłodzone, podczas pieczenia nie spłynie z brzegów foremek.

  • 100 g czekolady
  • 3 opakowania budyniu waniliowego (użyłam jednego brzoskwiniowego)
  • 4 szklanki mleka
  • laska wanilii
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • galaretka "na szybko"
  • owoce:  kiwi, ananas, morele, winogrona lub inne
Czekoladę rozpuścić w  kąpieli wodnej, cienko rozsmarować ją na dnie tartaletek. Dwie szklanki mleka zagotować z wanilią. W reszcie mleka rozpuścić budynie i cukier. Wlać na gotujące się, mleko, mieszając ugotować budyń. Wrzucić masło i mieszając ciągle gotować aż się rozpuści i dokładnie połączy z budyniem. Lekko przestudzonym budyniem napełniać tartaletki. A wierzchu ułożyć owoce, posmarować tężejącą galaretką.

piątek, 15 lutego 2013

ciasteczka- kolorowe serduszka


Miałam nie publikować zaległego wpisu, ale skoro ciasteczka były dobre, to podzielę się przepisem.

Składniki:
  • 375 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 225 margaryny
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki zimnej wody
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. Jedną pozostawić białą, do drugiej dodać kakao, do pozostałych barwniki spożywcze. wycinać serduszka w różnych kolorach i rozmiarach. Piec około 8 minut. Ostudzone polać polewą czekoladową, lub jeszcze przed pieczeniem ozdobic kolorowymi cukierkami. 

ciasteczka pomarańczowe


Kompletnie się zakręciłam. Od rana w przekonaniu,że dziś sobota, sprzątam, piekę i gotuję na raz. Jak co dzień zresztą, ale dziś mam jakieś wyjątkowe natchnienie. I dopiero teraz się zorientowałam, że dziś piątek. Miałam tyle myśli co zrobić jednocześnie, że wszystko poknociłam. Miało być coś innego, ale wyszły pomarańczowe ciasteczka, bardzo kruche i maślane.

Składniki:
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 250 g mąki (+do podsypania)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody 
Wszystkie składniki zagnieść szybki, podzielić ciasto na połowę. Do jednej z nich dodać:
  • skórka otarta z pomarańczy
  • pomarańczowy barwnik spożywczy
Obie części ciasta rozwałkować, wyciąć prostokąty, ułożyć białe prostokąty na pomarańczowych, delikatnie rozwałkować. Zwijać wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem kroić w plasterki, gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 8-10 minut. 

czwartek, 14 lutego 2013

mus czekoladowy


Deser, który polecam na Walentynki. Szybki w przygotowaniu, wyborny w smaku. Tak naprawdę powinien być zrobiony z gorzkiej czekolady, ale mój mąż takiej nie lubi, zrobiłam więc z mlecznej. Mus na gorzkiej czekoladzie w smaku będzie mocniejszy i będzie miał ciemniejszy kolor. Z mlecznej też wyszedł pyszny, ale ostrzegam.... zapycha... i to na maxa! Po takim deserze nawet taki łasuch jak ja, nic już w siebie nie wmusi! Mimo to bardzo polecam!!!

Składniki (na 2 pucharki):
  • 4 żółtka
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki kakao
Żółtka wbić do miski, ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą (tak, aby miska jej nie dotykała), dodać cukier z wanilią i mikserem ubić na biało. Dodać połamaną czekoladę oraz kakao i mieszać do rozpuszczenia. Śmietankę ubić na sztywno, łyżkę odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z masą żółtkową. Przelać do pucharków, wstawić na kilka godzin do lodówki. Ozdobić pozostałą śmietaną, czekoladą lub owocami.

wtorek, 12 lutego 2013

trufle z rumem



Małe słodkości do podjadania. Chrupiące kokosowe trufle z dodatkiem rumu. Pierwszy przepis z mojej nowej książki "Przysmaki z czekolady."

Składniki (12 sztuk)
  • 125 g czekolady (pół na pół gorzka z mleczną)
  • łyżka masła
  • 50 g kokosu
  • 100 g pokruszonych herbatników lub innych ciastek.
  • 2 łyżki rumu
  • kakao i cukier puder do obtoczenia
Kakao i masło umieścić w żaroodpornym naczyniu nad garnkiem z wrzątkiem. Rozpuścić mieszając. Zdjąć z ognia, ubijać stopniowo dodając rum, kokos i ciasteczka. Dokładnie wymieszać. Lepić kulki, obtaczać w kakao i cukrze pudrze. Schłodzić.

poniedziałek, 11 lutego 2013

ciasto makowo-kokosowe


Po małych problemach z komputerem już jestem. I zapraszam na ciasto kokosowo-makowe. Przepis i pomysł mojej mamy. Wygląda niepozornie, ale jest bardzo smaczne, masa makowa jest wilgotna a kokosowa beza przyjemnie chrupiąca.

Składniki:
na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1łyżka śmietany (lub więcej, jeżeli trzeba)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować masę makową. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę.

na masę makową:
  • 1 1/2 szklanki maku mielonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 250 g margaryny
  • bakalie
  • 2 łyżki rumu
Mak zalać wrzącą wodą, pogotować chwilę. Dodać resztę składników, zagotować,wyłożyć na ciasto.

na płytę kokosową:
  • 4 białka
  • 20 dag kokosu
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
 Białka ubić z cukrem i solą, dodać kokos, wymieszać. Wyłożyć na masę makową. Piec w całości w 180*C około 45 minut. 

cynamonowy sernik gotowany z morelami


 Kolejna moje wariacja na temat sernika gotowanego, tym razem wersja na cieście cynamonowym, z dodatkiem moreli. Polecam!

Składniki:

 *3 szklanki mąki
* 3/4 kostki margaryny
* 1 opakowanie cynamonu
* jajko
 * 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
* 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 * 3/4 szklanki cukru

 Wszystkie składniki razem zagnieść, wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić na połowę, rozwałkować i upiec na papierze do pieczenia ( około 25 minut w 175*C).

* 1 kg sera mielonego
* 3/4 kostki masła lub margaryny
* 1 szklanka cukru
* 1 opakowanie budyniu waniliowego
* 1 szklanka mleka
* 2 jajka
* cukier waniliowy

Budyń rozpuścić w mleku. Resztę składników umieścić w garnku, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Na gotującą się masę serową wlać rozpuszczony budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorącą masą przekładać placki.

*puszka moreli
* kropelki czekoladowe
*listki mięty

Morele pokroić na plasterki, ułożyć na masie serowej, udekorować.


sobota, 9 lutego 2013

tarta bananowo-karmelowa (banofee pie)

Do zrobienia tej tarty zmobilizowała mnie puszka masy krówkowej, którą kiedyś kupiłam. Składniki na to ciasto kupowałam juz kilka razy,  nie raz miałam je w zamiarze, ale zawsze coś się wbiło w kolejkę. 
Tarta sama w sobie jest smaczna, krucha, dość słodka, banany fajnie współgrają z bita śmietaną. Jej zaletą jest to, że robi się ją prosto i dość szybko.  Efekt końcowy wart polecenia.

Składniki:
  • 95 g masła
  • 2 szklanki mąki
  •  jajko
  • 1-2 łyzki śmietany 12%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść. Schłodzić. Rozwałkować i wyłożyć ciastem formę do tarty. Nakłuć widelcem i ponownie umieścić w lodówce na 30 minut. Schłodzone ciasto piec w 180*C około 30 minut. Ostudzić. Upiec najlepiej dwa dni wcześniej.
  • puszka masy krówkowej
  • 2 duże banany
  • 250 ml śmietanki 3%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • gorzka czekolada, plasterki banana i mięta do dekoracji


Masę krówkową podgrzać, rozsmarować na cieście. Ułożyć plasterki banana. Kremówkę ubić z fixem i pudrem. Rozsmarować na bananach. Posypać startą czekoladą i  udekorować listkami mięty i plasterkami banana. 

sałatka gyros z fasolą


Jedna z moich ulubionych sałatek, bardzo pikantna, kolorowa, warstwowa.

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 kapusta pekińska
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli
  • 4 ogórki konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 5 łyżek majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • przyprawa gyros
  • czosnek
  • ostra papryka w proszku
  • 2 łyżki oleju
Piersi z kurczaka pokroić w dużą kostkę, wymieszać z czosnkiem, przyprawą i papryką w proszku. Usmażyć na oleju, zdjąć z ognia i wymieszać z ketchupem. Warzywa z puszki odcedzić, resztę pokroić.
Warstwowo w misce układać składniki, zaczynając i kończąc na warstwie mięsa. Na warstwę kapusty rozsmarowywać majonez. Przechowywać w lodówce. 

piątek, 8 lutego 2013

faszerowane pieczarki


Szybki obiad i fajna odmiana od schabowego. Potrzebujemy w zasadzie trzech składników i gotowe! Polecam!

Składniki:

  • 7 duuużych pieczarek
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • czosnek 
  • sól 
  • pieprz
  • ostra papryka
  • oregano
  • żółty ser
  • szczypiorek
Pieczarki myjemy (można też obrać ze skóry), odrywamy nóżki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy do mięsa, dodajemy przyprawy i jajko, mieszamy. Nadziewamy pieczarki. Pieczemy w piekarniku około 30 minut, po tym czasie przykrywamy żółtym serem i pieczemy aż się stopi. Podajemy posypane szczypiorkiem, dobrze smakują polane sosem czosnkowym. 

sobota, 2 lutego 2013

tort makowy "porażka"




Jakiś czas temu zostałam poproszona o upieczenie tortu.  Jakkolwiek moje chęci były szczere a i pomysł niczego sobie, to wszytko tego dnia sprzysięgło się przeciw mnie. Często mam tak, że im bardziej się staram i chcę, żeby wyszło dobrze, to wtedy coś zepsuję. Tort miał być makowy, przełożony masą mascaropne i dżemem z czarnej porzeczki. I był. W smaku też był całkiem całkiem, ale to co przeżyłam przy jego robieniu to koszmar. W połowie pieczenia makowych blatów, psuje się piekarnik i piecze tylko z jednej strony. Jakby tego było mało, kremówka się nie ubija a w czasie jej ratowania na strychu pęka rura i woda zalewa mi kuchnię przez sufit. A żeby było śmiesznie to krem do dekoracji topi się w trakcie wykańczania tortu i spływa. Istna masakra. Ale jakoś  udało się go doprowadzić do stanu użytkowego. Podaję więc przepis i mam nadzieję, że nie jest objęty jakaś klątwą i nikomu przy nim kuchni nie zaleje:)

Składniki: ( tort był piętrowy, przepis podaję w ilości na jedno piętro)

na makowe blaty:
  • 6 jajek
  • 250 g maku mielonego
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki bułki tartej
Mak gotować około pół godziny, odcedzić na sicie. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać mak, miód bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać. Przelać do tortownicy o średnicy 21 cm, piec około 45 minut. Po ostudzeni przekroić na dwa krążki. Naponczować herbatą.

na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • dżem z czarnej porzeczki
Mascarpone zmiksować z połową cukru pudru. Kremówkę ubić z resztą cukru pudru i połączyć z serkiem. Dolny blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć krem, przykreyć drugim blatem. Dowolnie udekorować.

cytrynowa szarlotka pod bezą


Naszło mnie na zwykłą szarlotkę. Nie miałam dużo czasu na kombinowanie, więc uzyłam przepisu na kruchy spód, który sprawdził się już w makowcu (tutaj) i w serniku (tutaj). Ciasto kruche jest wprost idealne i zachęcam do spróbowania. Jest kruche ale nie suche, nie sypie się i jest bardzo smaczne. Co do samej szarlotki to niespodziewałam się, że wyjdzie aż taka dobra, choć prosta.  Jabłkowa masa ze skórką cytrnową, przykryta kokosową bezą. To zdecydowanie najlepsze ciasto ostatnimi czasy. Zachęcam do zrobienia i wirtualnie zapraszam na kawałeczek!

Składniki:
na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 25 dag cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche, dodać kwaśnej śmietany (raczej trzeba dodać łyżkę lub dwie). Podzielić je na dwie części (jedną wielkośći jabłka) i umieścić na godzinę w lodówce większą część a mniejszą w zamrażalniku..

na masę jabłkową:
  • 1 kg jabłek
  • skórka świeżo starta z cytryny
  • 1 galaretka o smaku agrestowym 
  • 2 łyżki bułki tartej
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze skórka cytrynową, umieścić w garnku, poddusić, aż puszczą sok. Zdjąć z ognia, sypać galaretkę i łyżkę bułki tartej, wymieszać.
na bezę:
  • 6 białek pozostałych z ciasta
  • 100 g kokosu 
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • cukier puder do posypania
Białka ubić z cukrem i kokosem na sztywną pianę.

Większą część ciasta rozłożyć w formie, nakłuć widelcem, posypać łyżką bułki tartej, wyłożyć jabłka (nie gorące). Na jabłka rozłożyć pianę i zetrzeć na wierzch na tarce mniejszą część ciasta. Piec w 180*C około 35 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.









zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up