poniedziałek, 29 kwietnia 2013

ciasto Delicja (Fale Dunaju)


Długo miałam w zamiarze to ciasto, ale bałam się zakalca, przed którym ostrzegają forumowiczki. Skorzystałam z przepisu mamy i udało się bez problemu, a i fale wyszły nie najgorsze. Żeby urozmaicić ciasto, dodałam galaretkę i warstwę kremu kokosowego. I przy okazji zużyłam biszkoptowy blat, który mi ostatnio został. Szkoda tylko, że nie mam czasu, żeby robić ładne zdjęcia...

Składniki:
na ciasto:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 30 dag mąki
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • szklanka wiśni z kompotu
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku  i ucierać. Wsypać mąkę, sodę i proszek. Z białek ubić pianę, wmiksować do ciasta. Podzielić je na połowę, do jednej części dodać kakao. Wiśnie wydrylować, osączyć. W foremce o boku 23 cm wyłożyć jasne ciasto, następnie ciemne. Rozłożyć wiśnie i lekko je docisnąć. Piec do suchego patyczka w 175*C. Przestudzić.


  •  2 zielone galaretki
Galaretki rozpuścić w dwóch i pół szklanki wody. tężejące wylać na ciasto.

krem:
  • 1,5 szklanki mleka
  •  1 łyzka maki pszennej
  • 1 łyzka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki kokosu
  • 100 g masła
Mąkę, skrobię i cukier wymieszać w pół szklanki mleka, ugotować budyń na pozostałym mleku. Do gotującego się budyniu wsypać kokos, pogotować chwile mieszając i wystudzić. Zmiksować z miękkim masłem. Krem wyłożyć na galaretkę. Posypać pokruszonym biszkoptem lub polać polewą. 

niedziela, 28 kwietnia 2013

ciasto "Hiszpan"



Postanowiłam reaktywować przepisy ze starego zeszytu, więc w najbliższym czasie pojawiać się będą stare klasyczne wypieki. Zaczynam więc dziś Hiszpanem, ciastem kakaowym, z jeżynowym dżemem i  rodzynkami moczonymi w rumie.

Składniki:
na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki maki krupczatki
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt, przestudzić, podzielić na dwie części. 

na krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • 1/2 słoiczka dżemu jeżynowego (lub innego kwaśnego)
 Żółtka, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i kakao rozrobić w szklance mleka. resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać przygotowany roztwór i ugotować budyń, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i zostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Jeden blat biszkopta posmarować dżemem, następnie delikatnie wyłożyć krem budyniowy. Przykryć drugim biszkoptem. 

na wierzch:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie Śnieżki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g rodzynek namoczonych wcześniej w rumie
  • kilka kostek czekolady (użyłam z nadzieniem truflowym)
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, kakao i śnieżką. Wyłożyć na ciasto. Rozłożyć rodzynki i posypać startą czekoladą. 

czwartek, 25 kwietnia 2013

wiosenna drożdżówka


Nareszcie panują zadowalające temperatury. Wybaczcie moją nieobecność, ale utknęłam między grządkami a prasowaniem. Plan dnia mam napięty jak nie powiem co, dostęp do komputera ograniczony i dlatego mam takie zaległości. Korzystając z chwili, że Maleństwo śpi a pralka jeszcze pierze, częstuję Was na szybko pyszną zakręconą wiosenną drożdżówką. Drożdżówki z rozpędu były dwie, ale jedna powędrowała do babci.
p.s. jakkolwiek chlebem z maszyny nie jestem zachwycona, to do wyrabiania ciasta jest niezastąpiona!

Składniki (na jedną drożdżówkę o średnicy 21 cm):
  • 450 g mąki pszennej przesianej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 75 g masła roztopionego
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego (w Biedronce można kupić przepyszny)
  • 1 łyżka prażonych słupków migdałowych
  • 2 jajka
Mleko wlać do maszyny do pieczenia chleba. wsypać sól, trochę cukru i łyżkę mąki, dodać pokruszone drożdże. Wymieszać drewnianą łyżką i odstawić na kilka minut. Następnie dodać resztę mąki, cukru i jajko. Włączyć program nr 8 Masa ( mam akurat automat firmy Silvercrest,w innym, wyrabianie ciasta może być pod innym numerem). Po dwóch minutach wyrabiania wlać ostudzone masło. Pozostawić w maszynie na godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować na prostokąt. Posmarować powidłami. zwinąć w roladę. Następnie roladę kroić na kawałki o długości około 5 cm i pionowo ustawiać je w tortownicy, jeden obok drugiego. Piec około 40 minut w 175*C. Gorąca drożdżówkę zaraz po wyjęcieu posmarować podgrzanym dżemem i posypać migdałami.

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

korzenne w mlecznej polewie




Bardzo bardzo puszyste i miękkie ciasto, mocno korzenne. polane polewą z mleka w proszku i posypane prażonym kokosem. Przepis pochodzi z opakowania Przyprawy Korzennej firmy Dr. Oetker.

Składniki:
na ciasto:
  • 100 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 1`opakowanie przyprawy korzennej
Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodać żółtka, miód, wodę, śmietanę. Mąkę przesiać z sodą i kakao, miksując wsypać do masy. Dodać przyprawę korzenną.  Białka ubić na pianę, delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w keksówce około godziny w 160*C.

na polewę:
  • 62 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/8 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
Masło zagotować z wodą i cukrem, przestudzić. Do lekko ciepłego wmiksować mleko w proszku. Polać ciasto.

na kokos:
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki kokosu
  • 1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki podgrzewać mieszając, aż kokos się zarumieni, przestudzić. Posyppać polewę przed zastygnięciem. 


sobota, 13 kwietnia 2013

ciasto Krysi




Mam sentynent do tego ciasta. Mając lat -naście, kiedy uczyłam się piec przy pomocy babcinych gazet, znalazłam na nie przepis w Poradniku Domowym. Robiłam je wtedy często, chyba za często, bo w końcu mama poprosiła mnie, żebym go już przestała piec. I tak się wtedy zacięłam, że dopiero wczoraj, po prawie dziesięciu latach, upiekłam je znowu. I bardzo je polecam. Niby nic specjalnego, ale w prostocie właśnie tkwi jego urok.

Składniki:

na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić. Nasączyć białym winem (ewentualnie herbatą).

na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z cytryny
  • łyżka cukru
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondla, wsypać cukier, dusić około 10 minut. Jeśli nie są zbyt soczyste, podczas duszenia wlać szklankę wody. Dodać sok i skórkę z cytryny. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki, dokładnie mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić, tężejące wylać na biszkopt, wyrównać. Odstawić do całkowitego stężenia.

na krem:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 900 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
Budynie ugotować z cukrem na mleku. Ostudzić. Zimne utrzeć z  masłem. Krem wyłożyć na jabłka, rozsmarować. Polać dowolną polewą i posypać prażonym kokosem.

pina colada - ciasto i tort



Pina coalda, jak nietrudno się domyślić, to ciasto w egzotycznym klimacie. Krem budyniowy z ananasem i kokosowa beza, to bardzo smaczne połączenie. Robiłam je już kilka razy, bo przepis jest niezawodny. Tym razem upiekłam je na imprezę urodzinową męża, ale wcześniej wystapiło również w formie tortu na chrzciny mojej kuzynki Marysi. 

Przy okazji chciałabym podziękować Myszce za nominację do Liebster Blog, ale z reguły nie biorę udziału w tego typu przedsięwzięciach, dlatego tu mój udział się kończy. Jednocześnie jest mi bardzo miło, że zostałam wyróżniona. 

A teraz czas na ciasto.

Składniki:
na biszkopt: (blaszka 24*35 cm)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić i nasączyć herbatą.

na krem:
  • puszka ananasa w syropie (owoc i sok)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g masła
Ananasa odsączyć. Sok uzupełnić zimną wodą tak, aby w sumie było 500 ml. Część odlać, rozmieszać budyń i cukier, resztę zagotować. Ugotować budyń, przykryć garnek pokrywką i odstawić do ostygnięcia, mieszając co chwilę. Masło utrzeć do miękkości, następnie ucierając dodawać zimny budyń. Ananasa drobno pokroić, wmieszać do kremu. `Krem rozsmarować na biszkopcie.

na płytę kokosową:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g kokosu 
Białka ubić z solą i pudrem na sztywno. Dodać kokos, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem. Piec około 20 minut w 150*C, a później przez około 10 minut w 170*C. Wystudzić, delikatnie zdjąć papier, przełożyć na krem, docisnąć. 

A tak wyglądał tort:



piątek, 12 kwietnia 2013

tort Malakoff




Tort-niespodzianka na urodziny mojego męża.
Malakoff to austriacki tort migdałowy, bez pieczenia, jego bazą są biszkopty nasączane alkoholem. Jest wiele wersji tego tortu, ja stworzyłam swoją własną, wzorując się na kilku przepisach. Przede wszystkim  upiekłam na spód cienki biszkopt, żeby było stabilniej, i nasączyłam jego i biszkopty białym winem połączonym z rumem. Takie biszkopty w połączeniu z kwaskowatym dżemem, kremem budyniowym i bitą śmietaną to poezja. A z dodatkiem prażonych migdałów to obłęd. Musicie spróbować! Lepszego nie jadłam.



Składniki:
na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ubić z solą i cukrem na sztywno. Nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę z proszkiem przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Przelać do tortownicy (26 cm) i upiec.

krem:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • cukier waniliowy
Z podanych składników ugotować budyń. Gorący przykryć pokrywką, odstawić do ostugnięcia mieszając co jakiś czas.

poncz:
  • 3/4 szklanki białego wina (użyłam Tokai)
  • 1/4 szklanki rumu
  • 1 łyżka cukru
Wszystkie składniki wymieszać.

dodatkowo:
  • 1 i 1/2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 125 g masła
  • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g prażonych płatków migdałowych
Zimny budyń utrzeć z masłem na puszysty krem. Wystudzony biszkopt naponczować. Rozsmarować na nim dżem a następnie delikatnie, aby nie wymieszać, krem budyniowy. Posypać połową migdałów. Biszkopty nasączać w ponczu i układać na kremie. Wyłożyć drugą część kremu. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, posmarować wierzch grubiej oraz boki. Pozostałe biszkopty przeciąć na połowę, ułożyć wokół tortu. Z pozostałej bitej śmietany i migdałów utworzyć dekorację. Tort przechowywać w lodówce. Mój jakiś czas stał w ciepłej kuchni i trochę się rozpłynął, co niestety widać na zdjęciach. 

środa, 10 kwietnia 2013

tartaletki z gruszką i kajmakiem




Miałam w zamiarze roladę, ale jednak znowu stanęło na tartaletkach. Wykorzystałam wreszcie gruszki, które zaprawiłam latem. Tartaletki z czekoladą, malinowym budyniem, gruszką, polane kajmakiem i posypane prażonymi migdałami, to nie może nie być pyszne. I wcale nie jest trudne. Jeśli macie mniej czasu lub nie posiadacie foremek do tartaletek, możecie z podanych składników przygotować jedną dużą tartę. Zostawiam Was z przepisem i idę obmyślać tort urodzinowy dla mojego Łasucha.

Składniki (na 6 sztuk):
  • 185 g mąki
  • 112 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka śmietany
  • 1  łyżka gorącej wody
  • 1 żółtko
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto schłodzić w lodówce. W tym czasie foremki do tartaletek wysmarować masłem i wysypać drobną bułką tartą. Ciasto rozwałkować, talerzykiem wycinać koła i przenosić do foremek. Dokładnie wylepić boki i dno, nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na 10 minut a następnie natychmiast do rozgrzanego do 180*C piekarnika (dzięki temu ciasto nie spłynie z brzegów foremek).
piec około 15 minut.

nadzienie:
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu malinowego z cukrem
  • 1 łyżka masła
  • 2 gruszki z kompotu
  • 4 łyżki kajmaku
  • 1  łyżka posiekanych prażonych migdałów
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wysmarować nią dna tartaletek (dzięki temu nie zamokną one od budyniu). Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń. Do gotującego się budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać, zagotować. Lekko przestudzić, napełniać tartaletki. Gruszki pokroić, wyłożyć na budyń. Kajmak podgrzać, polać tartaletki i posypać migdałami. 

niedziela, 7 kwietnia 2013

odwrócone ciasto ananasowo-jabłkowe



Odwrócone ciasto jest coraz popularniejsze. I słusznie, bo ten, kto je wymyslił miał świetny pomysł. Takie ciasto robi się szybko, można użyć dowolnych owoców, a wersja taka jak ta (z piaskowym biszkoptem) po prostu nie może się nie udać. Dzięki temu, że owoce są na dnie, mamy pewność, że nie opadną i że ich sok nie spowoduje zakalca. Użyłam jabłek i ananasa z puszki. Możecie bardziej skarmelizować cukier, wtedy osiągniecie wersję taką jak w przepisie, którym się inspirowałam.

Składniki:
  • 180 g cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 sparzona cytryna
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 5 krążków ananasa z puszki
  • 1 jabłko
Do garnka o grubym dnie wsypać 180g cukru, wlać wodę i podgrzewać mieszając, aż utworzy się karmel (mój był ciut za mało brązowy, ale bałam się go spalić). Dno tortownicy (użyłam 21 cm) dokładnie wyłożyć papierem, boki posmarować masłem. Ułożyć kawałki owoców, zalać gorącym karmelem, odstawić, aby stwardł. Jajka ubić na puszysto z resztą cukru, Dodać skórkę otartą z cytryny i  sok z cytryny. Następnie dodać mąę wymieszaną z proszkiem i przesianą, wymieszać. Cienką strużką mieszając wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wylać na owoce, wyrównać. Piec około 40 minut w 175-180*C, do suchego patyczka. Przestudzić lekko, zdjąć obręcz tortownicy, odwrócić do góry dnem na talerz, po czym zdjąć dno blaszki i delikatnie ściągnąć papier. 

wtorek, 2 kwietnia 2013

babka korzenna


Pogoda  w okolicach tegorocznej Wielkanocy bardziej przypomina tę wymarzoną wigilijną. W taką pogodę miło jest się zaszyć gdzieś z kubkiem kakao i kawałkiem aromatycznej babki. Jeśli tak jak ja jesteście przytłoczeni zimową aurą, poczęstujcie się wilgotną, pachnącą korzenną babką. Uzależnia.

  • 1 i 1/4 szkl.mąki
  • 3/4 szkl.cukru pudru
  • 1/2 szkl.mleka
  • 100g.masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym jajku. Sypkie składniki wymieszać, przesiać do masy jajecznej, wlać mleko, wymieszać. Przelać do formy na babkę. Piec około 50 minut w 175*C. Wystudzić na kratce i polać polewą.


inspiracja

minibabeczki kajmakowe


Słodkie babeczki, w kajmakowej polewie. W sam raz na dwa kęsy, dzieci je bardzo lubią. Przepis na 12 sztuk.
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g  mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 150 g kajmaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło i kajmak umieścić w rondelku, podgrzewać aż się połączą (uważać, żeby nie przypalić). Jajka zmiksować z sokiem z cytryny, kajmakiem i mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Przelać do formek na babeczki. Piec około 10-15 minut w 175*C, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.

polewa:
  • 3 łyżki kajmaku
  • prażone migdały
Kajmak podgrzać, posmarować nim babeczki, posypać migdałami.

miodownik czeski




Miodowe ciasto przełożone powidłami i kremem grysikowym. Bardzo eleganckie, smaczne, nadaje się do długiego przechowywania.

Składniki na ciasto:
  • 5 dag margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 60 dag maki
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki sody
 Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, upiec 2 placki. Placki po upieczeniu są bardzo twarde, należy je upiec dwa dnie wcześniej, odmiękną po przełożeniu.

krem:
  • 2 szklanki mleka + trochę do rozmieszania kaszki
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 200 g masła
  • powidła śliwkowe
Dwie szklanki mleka wlać do rondelka o grubym dnie, dodac cukier. W reszcie mleka rozmieszać mannę i wlać do mleka z cukrem. Gotować aż do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać żółtka, wymieszać. Przełożyć na głęboki talerz, przykryć folią, aby nie zaschła na wierzchu skórka i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć  z zimnym grysikiem i sokiem z cytryny.

Jeden placek posmarować powidłami, nastepnie rozsmarować masę, przykryć drugim plackiem, polać polewą.



babka kokosowa II



Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 150 g kokosu
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego (lub zwykłego)
Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym jajku. Nastepnie wsypać kokos, mąke przesianą z proszkiem i mleko. Wymieszać. Piec około godzinę w 175*C. 


*przepis pochodzi z opakowania mąki ze sklepu Biedronka

babka na majonezie II ( z kajmakiem)



Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyzka kakao
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ucierając dodawać po żółtku, nastepnie po łyżce majonezu. Maki i proszek przesiać, delikatnie wmieszać do masy. Podzielić ciasto na połowę, do jednej części dodać kakao. Do wysmarowanej i dokładnie wysypanej bułką tartą foremki wlać najpierw jasne ciasto, a nastepnie ciemne. Piec około 35 minut w 175*C.  Wystudzić na kratce.

polewa:
  • 2 łyżki masy kajmakowej
  • 1 łyżeczka masła
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka mleka
  • prażone migdały
Kajmak ropuśić z masłem, czekoladę z mlekiem. Babkę posmarować kajmakiem, polać czekolada i posypać migdałami. 

kruche migdałowe z kajmakiem


Ciasto dla amatorów bardzo słodkich wypieków. Kruche placki z migdałową bezą, przełożone masą kajmakową. .

Składniki (na dwa kruche placki):

  • 3,5 szklanki mąki
  • 30 dag masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części.  Rozwałkować na dwie zsuwane blaszki. Upiec na złoty kolor w temp. 180*C (ok 10-12 minut). Wystudzić.

beza:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g migdałów w płatkach
  • szczypta soli
Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywno. Na wystudzone placki rozsmarować po połowie piany i posypać oba migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120*C i suszyć około 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić.

krem:
  • 3/4 puszki słodzonego  mleka skondensowanego
  • 3/4 kostki masła
  • sok z 1/2 cytryny
Mleko skondesowane gotować w całości zalane wodą conajmniej 2 godziny, dzień przed pieczeniem ciasta. Wystudzić przez noc. Nie otwierać puszki  przed całkowitym ostygnięciem. Masło utrzeć z kajmakiem i sokiem z cytyryny, przełożyć placki. 

ciasto "Korsarz"


Wykwintne alkoholowe ciasto. Biszkopt nasączany rumem, krem cappucino, śliwki nasączone wiśniówką i zalane czekoladową pomadą. Jeśli lubicie ciasta z kremem to bardzo Wam je polecam.

Składniki:
na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
Z podanych składników upiec biszkopt (najlepiej dzień wcześniej).

śliwki: (przygotować kilka dni wcześniej)
  • 200 g suszonych śliwek
  • 2 liekiszki wiśniówki (lub ewentualnie rumu)
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wiśniówką, odstawić.

na krem:
  • 1/2 l mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • kostka masła
  • 4 łyżki sypkiego cappucino (najlepiej o smaku rumowym)
  • kieliszek rumu
Połowę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić cukier i budyń, wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem, pod koniec ucierania dodając cappucino.

polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka cukru
Czekoladę, masło i cukier umieścić w rondelku, rozpuścić. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wody, ostudzić. Galaretkę połączyć z czekoladą i śmietaną, dokłądni wymieszać, odstawić do momentu, aż zacznie tężeć.

dodatkowo:
  • 1/2 szklanki herbaty posłodzonej
  • kieliszek rumu
Biszkopt nasączyć herbatą z rumem, Rozsmarować krem. Rozłożyć śliwki, zalać je tężejącą polewą. Ciasto przechowywać w lodówce.


zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up