niedziela, 30 czerwca 2013

"łącki przekładaniec" siostry Anastazji



Już nie raz przekonałam się o tym, że przepisy siostry Anastazji są niezawodne i zawsze zachwycają. Przeglądając jej książki można się przerazić, bo ciasta są wysokie, mają po kilka warstw i wyglądają na bardzo skomplikowane. Owszem, są czasochłonne i nie są tanie, ale wcale nie trudne. A efekt murowany. Tego przekładańca zrobiłam na roczek córeczki i to własnie on miał największe wzięcie. Śliwki moczone w wódce, czekolada i orzechy włoskie tworzą obłędną całość. Polecam spróbować!
* przepis pochodzi z książki "100 nowych ciasta siostry Anastazji", podpatrzyłam go także na blogu http://ciasteczkowy-potwor.pl/posts/lacki-przekladaniec 
* zmieniłam proporcje kremu, tak aby był mniej tłusty, oraz zmieniłam sposób dodania śliwek (szczegóły w przepisie)

Składniki:

na ciemny biszkopt:

  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru (w oryginale 1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao
Z podanych składników upiec biszkopt w foremce o wymiarach 38*23 cm lub podobnej. Ciasto wychodzi dość wysokie, nie polecam więc pieczenia w dużo mniejszej blaszce. 

na ciasto orzechowe:
  • 25 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka odłożyć, będą potrzebne do kremu. Białka ubić z cukrem. dodać orzechy, proszek, mąkę i miód. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Upiec  w 175*C, około 25 minut. Ciasto wyrośnie, ale po wystudzeniu opadnie i się wyrówna. 

na śliwki:
  • 400 g suszonych śliwek
  • 100 g rodzynek
  • 250 ml wódki 
Śliwki pokroić na małe kawałki, wymieszać z rodzynkami, zalać wódką. Odstawić na noc w szczelnym pojemniku. 

na krem:
  • 3,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek pozostałych z ciasta orzechowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki maki ziemniaczanej
  • 250 g masła
Z mleka, cukru, żółtek, maki i skrobi ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć i dodać zimny budyń.  Krem podzielić na dwie części, jedną większą. Do większej porcji dodać  połowę śliwek razem z alkoholem, wymieszać. 


Składanie ciasta:

biszkopt ciemny-krem ze śliwkami- ciasto orzechowe- krem- reszta śliwek-polewa

na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 mlecznej czekolady
  • 1/5 szklanki mleka
Czekoladę roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej.  Polać ciasto. 

Ciasto radzę przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, ponieważ łatwo przechodzi "lodówkowymi" zapachami. 

tort w biedronki



Wczoraj świętowaliśmy pierwsze urodzinki Emilki, nie obyło się oczywiście bez tortu. Tort zrobiłam z przepisu na "Melbę", który możecie znaleźć tutaj (klik). Polecam, jeśli macie ochotę na tort inny niż wszystkie, a zarazem prosty.
Małej tort się podobał aż tak, że od razu dorwała jedna biedronkę, co udało się uchwycić na zdjęciu :)
W kolejnych postach pojawią się przepisy na inne imprezowe ciasta- była "smerfetka" i "łącki przekładaniec". Zapraszam!

A oto Maleństwo przyłapane na gorącym uczynku:



a dla ciekawskich przekrój tortu:


piątek, 21 czerwca 2013

truskawkowiec


Łatwy deser, nie wymagający wielu składników ani czasu. Upały tak mnie męczą, że nawet piec mi się nie chce. Dlatego dziś trochę inna wersja biszkoptu z truskawkami, tak na szybko i orzeźwiająco.

Składniki:
na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki maki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników  upiec biszkopt w prostokątnej, zwykłej blaszce. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika wyłożyć go na wilgotną ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier. Przygotować formę keksową (użyłam silikonowej). Biszkopt wraz ze ściereczką włożyć do formy tak, aby wyłożone nim były boki i dno, resztę odkroić. Pozostawić ciasto tak do ostygnięcia. 

na nadzienie:
  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, odstawić do wystudzenia. Kilka truskawek odłożyć, resztę zmiksować z cukrem, wymieszać z galaretką. Ciasto wyjąć z foremki, zdjąć ściereczkę i włożyć je ponownie, dociskając w rogach, aby miało kształt blaszki. Wylać odrobinę masy truskawkowej, wyłożyć całe truskawki i zalać resztą masy. Na wierzchu położyć pozostały kawałek biszkoptu i docisnąć. Dociąć jeśli trzeba. Odstawić do stężenia. Gotowe ciasto wyłożyć do góry dnem na paterę. Udekorować bitą śmietana i owocami, lub posypać cukrem pudrem. 


poniedziałek, 17 czerwca 2013

rabarbarowiec-budyniowiec


Nienawidzę upałów. Po trzech dniach mam dość i chcę z powrotem jesień lub zimę. W taką pogodę mam totalną niemoc i nawet piec mi się nie chce.Dlatego dziś będzie prosto i szybko.
Proste, prawdziwie domowe ciasto jak u babci. Kiedyś robiłam wersje z jabłkami, wyszła pyszna, a ta z rabarbarem i bananami jeszcze lepsza. Kruche ciasto, owoce i budyń to świetne połączenie do letniej herbatki na tarasie.  Inspirowałam się przepisem Kasi, który troszkę zmodyfikowałam.

Składniki:
na ciasto:

  • 4 pełne kopiate szklanki mąki 
  •  250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą umieścić w zamrażalce, większą wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem. 

na nadzienie:
  • 400 g rabarbaru
  • 2 banany
Rabarbar oczyścić, pokroić w kostkę, wyłożyć na ciasto. Banany pokroić na plasterki, również wyłożyć do blaszki. 

na budyń:
  • 1100 ml mleka 
  • 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 6-7 łyżek cukru
Z podanych składników ugotować gęsty budyń. Gorący wyłożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około godziny w 180*C. Porządnie wystudzić, najlepiej przez noc. Posypać cukrem pudrem. 




sobota, 8 czerwca 2013

ciasto Tofijka (bez pieczenia)



Mój własny pomysł, coś pomiędzy 3bitem a ciastem balowym. Niezbyt słodkie, pomimo masy krówkowej, przekładane budyniem na gorąco. Najlepsze na drugi dzień, wtedy ciastka odmiękną, a masa stężeje. Idealne na rodzinne imprezki i dla dzieci. 
Szybkie do zrobienia, nie wymaga pieczenia i zawsze się udaje.
 Robiłam w małej blaszce (25*28cm). Musi być trzymane w lodówce.


Składniki:
  • 3 paczki herbatników po 85 g 
  • 2 paczki krakersów solonych po 100 g (trochę mi zostało)
  • puszka masy krówkowej orzechowej lub zwykłej

Masa :

  • 2 opakowania budyniu waniliowego ( mała paczuszka taka na 1/2 l mleka)
  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • rodzynki, siekane orzechy laskowe

Z proszku budyniowego, cukru i mleka gotujemy budyń. Do gotującego budyniu dodajemy margarynę i miksujemy na ogniu aż składniki się połączą. Dodajemy orzechy i sparzone wrzątkiem rodzynki.

Na piankę:
  • 330 ml śmietanki kremówki mocno schłodzonej
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady
  • po 3 kostki startej czekolady białej i gorzkiej
  • 1 łyżka cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić aż zacznie tężeć. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i posiekaną czekoladę. Poczekać aż zacznie gęstnieć i wylać na wierzch zimnego ciasta. 
Blaszkę wyścielamy papierem. Wykładamy warstwy ciasta: herbatniki - 1/2 masy krówkowej - krakersy - 1/2  masy budyniowej gorącej - herbatniki- dryga połowa masy budyniowej-krakersy - masa krówkowa - herbatniki - odczekać przed wyłożeniem pianki aż ciasto ostygnie, inaczej się stopi!!!!- pianka-starte czekolady

Wstawiamy na noc do lodówki.






Desery z Kremówką

czwartek, 6 czerwca 2013

śniadanie dla dzieci


Jak zachęcić niejadka do jedzenia?? Z taki problemem boryka się wielu rodziców dzieci, którym posiłki trzeba na siłę wkładać do ust. Nie od dziś jednak wiadomo, że kolorowe i ciekawe jedzenie jest dla dzieci interesujące. Takie jajeczka myszki i muchomorki zrobiłam dla mojej córci, choć na szczęście nie jest ona niejadkiem, a wręcz przeciwnie, zjada ile widzi. Wasze dzieci na pewno też chętnie zjedzą takie śniadanko.

Składniki:

  •  3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pomidor 
  • 2 liście sałaty strzępa
  • szczypiorek
  • rzodkiewka
  • 3 godziki
  • majonez
Jajkom odkroić część szerszego końca, aby stabilnie stały. Pomidorom odkroić zaokrąglone boki i wydrążyć je. Na talerzu ułożyć sałatę, postawić jajka. Na dwa z nich położyć pomidorowe kapelusze i udekorować je kropkami z majonezu. Trzecie jajko naciąć z góry w dwóch miejscach, włożyć plasterki rzodkiewki. Z goździków zrobić oczy i nosek, ze szczypiorku wąsy i ogonek. 

poniedziałek, 3 czerwca 2013

francuskie rogaliki


Ciasto francuskie to znakomite rozwiązanie, gdy potrzebujemy ekspresowego i taniego deseru. Wystarczy jeden płat ciasta i trochę marmolady a już po pół godziny mamy 15 pysznych rogalików.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego (275g)
  • szklanka marmolady
  • 1 jajko
  • cukier puder
  • łyżka migdałowych słupków
Ciasto kroimy w trójkąty. U podstawy każdego nakładamy łyżkę marmolady i zwijamy ku końcowi. Układamy na blasze.Smarujemy każdy rozbełtanym jajkiem i posypujemy migdałami. Pieczemy na złoto. Zimne posypujemy cukrem pudrem. 




sobota, 1 czerwca 2013

mieszanka ciasteczek



Miał być sernik a wyszły ciasteczka. Miało być wiele rodzajów, ale mleko w proszku zniknęło...a może tylko przywidziało mi się, że było. To co na pewno mi się nie przywidziało to kilka długich godzin ślęczenia nad ciasteczkami, co o dziwo nie doprowadza mnie do szału. Dziś powstała mieszanka ciasteczek co prawda z jednego ciasta, ale z kilkoma rodzajami nadzienia. Moje ulubione z makiem i marmolada, ulubione męża z krówkową masą, ulubione mamy z masą kawową i mlekiem w proszku, a poza tym korzenne z czekoladą, rogaliki i inne. W liczbie ponad stu. Jutro część zabieram na obiad do teściowej, ale tak naprawdę najlepsze będą wtedy, kiedy ich już nie będzie, czyli za 3-4 dni. Podam Wam przepis tylko na ciasto podstawowe, ponieważ jest bardzo dobre, chyba najlepsze z tych które znam. A przekładać możecie według gustu, jak lubicie.

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 5 żółtek
  • 25 dag margaryny
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść szybko. Gotowe ciasto umieścić w zamrażalniku na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienko i kieliszkiem wykrawać kółeczka. Piec około 10 minut w 180*C.

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up