niedziela, 29 września 2013

aroniowa krajanka z kokosem


Nie przypuszczałam, że aronia nadaje się do ciasta. Wydawało mi się, że jest zbyt cierpka. Zaryzykowałam, pokombinowałam i wyszło nawet ciekawe ciasto. Cierpkość aronii jest ledwie wyczuwalna, niektórzy nawet nie zorientowali się i myśleli, że to borówki. A w połączeniu z kokosem smakuje bardzo ciekawe. Aronii w tym roku dostatek, więc spróbujcie.

Składniki:
na ciasto:
  • 3 szklanki mąki 
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie :
  • 200 g kokosu 
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 białka
  • szczypta soli
na aronię:
  • 1,5 l aronii
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
Aronię przygotować dzień wcześniej. Umyć, włożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i wlać sok. Gotować na małym ogniu jak na dżem, aż sok odparuje (moje aronie były bardzo soczyste więc odlałam słoiczek soku). Odstawić.
Składniki ciasta zagnieśc na gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Większą częścią wyłożyć dno blaszki o wymiarach 24*24 cm i umieścić na godzinę w lodówce, mniejszą część umieścić w zamrażalniku.
Białka ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem. Ubijając dodawać na przemian kokos i śmietanę.
Na ciasto wyłożyć aronię, przykryć masą kokosową a następnie zetrzeć resztę ciasta. Piec w 175*C około 50 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Przepis na ciasto i masę kokosową pochodzi stąd (klik)

czwartek, 26 września 2013

"ketchup" z cukinii


Kiedy mama przyniosła z pracy ten przepis, byłam sceptyczna. Nie wydawało mi się, że keczup z cukinii może być czymś rewelacyjnym. Okazało się jednak, że jest pyszny, lepszy nawet niż oryginalny keczup. Dodatek curry i ostrej papryki dodaje mu pikanterii. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek, pizzy, parówek, pasztecików a nawet kiełbas z grilla. Wszystkim w domu tak zasmakował, że zawekowałyśmy chyba ze sto słoików. I codziennie otwieramy nowy. Jest niezastąpiony.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii obranej i wydrążonej
  • 1/2 kg cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 kg cebuli
  • 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • łyżka ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżki curry
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • łyżka soli
Cebulę i cukinię zmiksować i odstawić do lodówki na 6 godzin lub dłużej. Przekłądamy do rondla z grubym dnem, dodajemy ocet i cukier, gotujemy 20 minut. Dodajemy po tym czasie resztę składników i gotujemy jeszcze minimum kwadrans. Przekłądamy gorący do słoików, zakręcamy i odstawiamy. Jeżeli damy do słoików gorący, nie trzeba pasteryzować.

środa, 25 września 2013

babka bananowa


Dziś ma dla Was ciasto w klimacie bananowym. Wilgotne, słodkie w sam raz, nie wysycha szybko. W domu podczas pieczenia pachniało bananami nawet na strychu. Ciasto idealne dla początkujących w kuchni. Polecam, szczególnie tym, którzy lubią banany.

Składniki: (duża keksówka)

  • 3 jajka
  • 4 banany
  • 2 szklanki i 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta cynamonu
Jajka ubić z cukrem na białą masę. Dodać rozmiksowane banany i resztę składników. Zmiksować na gładką masę. Upiec w keksówce w 180*C około 50 minut. 

niedziela, 22 września 2013

ciasto z brzoskwiniami i kaszą manną


Kiedy zobaczyłam to ciasto pierwszy raz (tutaj-klik) pomyślałam, że to sernik z brzoskwiniami. Przepis zciekawił mnie bardziej, bo okazało się, że to ciasto z jakims nowym, dziwnym nadzieniem. Budyń, manna, śmietana i jajka. Ciekawe połączenie. Musicie spróbować, bo choć wyglądem przypomina sernik, to smaku nie da się do nieczgo porównać. Mogę tylko powiedzieć, że jest bardzo lekkie i puszyste.

(przepis zmodyfikowany)

Składniki: (blaszka 24*24 cm):
na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
na nadzienie:
  • 4 szklanki mleka
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • puszka brzoskwiń
Najpierw przygotować nadzienie. Budyń, cukier i mannę rozmieszać z odrobiną mleka i ugotować na pozostałym mleku. Ostudzić. Zimny budyń zmiksować ze śmietaną, jajkami i skórką cytrynową.
Składniki ciasta zagnieść, schłodzić. Podzielić na dwie części. Większą częścią wylepić blaszkę, wyłożyć nadzienia. Ułożyć brzoskwinie pokrojone w kawałki i resztę ciasta np. tworząc kratkę. Piec około godziny w 175*C.

sobota, 21 września 2013

szarlotka z budyniem



Uwielbiam piec skomlikowane ciasta. Ale jeżeli chodzi o ich jedzenie to wolę proste, tradycyjne, jak u babci. Na przykład jabłecznik  z budyniem. Ciasto banalnie proste, szybkie bo pieczone w całości, przyjemne w smaku. Takie domowe.

Składniki: (blaszka 24*24cm)
na ciasto:
kostka masła
szklanka cukru opudru
po szklance mąki i mąki ziemniaczanej
4 jaja
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na nadzienie:
1 litr mleka
3 opak.budyniu waniliowego

4 łyżki cukru
1 kg jabłek

cynamon

Masła ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ucierając. Dodajemy obie mąki, proszek i pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy. . Budyń gotujemy z 3 opakowań na litrze mleka, dodając 2 łyżki cukru. Jabłka scieramy na tarce i dusimy chwilę z dwoma łyżkami cukru i cynamonem, przestudzamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, dwie trzecie ciasta wykładamy na blachę, następnie jabłka, gorący budyń i resztę ciasta. 
Pieczemy 50 min. w temp. 180*C
Posypujemy cukrem pudrem. 

czwartek, 19 września 2013

rogale śniadaniowe na miodzie




Uwielbiam drożdżowe wypieki. Z drożdżowym ciastem kombinuję na tysiące sposobów, bo jak dla mnie to nie ma nic lepszego od ciepłej drożdżówki lub rogalika z kubkiem kakao. Rogale te robiłam już kiedyś, chyba nawet są na blogu. Przepis kiedys odpisałam z internetu, niestety nie pamiętam z jakiej strony, więc jeśli ktoś się do niego przyznaje niech się zgłosi. Dla przypomnienia podam go jeszcze raz i gorąco polecam. 


Składniki (ok 12 sztuk):
  • 500g mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 30 g drożdży
  • 100 mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  •   cukier wymieszany z cynamonem, migdały i roztrzepane jajko na wierzch 
Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto.
Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).
Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 6 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy.
Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać migdałami i cukrem. 
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni

środa, 18 września 2013

potrawka z grzybów do słoika


Mam dziś dla Was przepis, który powstał przypadkiem, w trakcie robienia. Wyszła z tego przepyszna potrawka, która można zaprawić na zimę do słoików i zjeść np. z ryżem i kurczakiem, z makaronem lub jako dodatek do obiadu. Ciekawe połączenie grzybów, papryki i brokuła, doprawione smakiem pomidorów i ostrej papryki. Polecam!

Składniki:

  • 2 kg grzybów (użyłam maślaków)
  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 duży brokuł
  • 3 główki cebuli
  • 300 g koncentratu pomidorowego 
  • olej do smażenia
  • ostra papryka
  • pieprz
  • sól do smaku według uznania
  • łyżka octu
  • czosnek
W rondlu rozgrzać olej. Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na olej.  Wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby. Dusić chwilę, po czym dodac pokrojoną paprykę, brokuła oraz czosnek. Dusić około 20 minut. Dodać koncentrat oraz przyprawy i gotować jeszcze chwilę. gorące przełożyć do słoika lub podać.

niedziela, 15 września 2013

wafelki cynamonowe


Kupując w zeszłym roku automat do pieczenia chleba dostałam gratis waflownicę. Schowałam ją wtedy i o niej zapomniałam. Ostatnio przy porządkach odgrzebałam ją gdzieś i zrobiłam dziś wafelki cynamonowe z przepisu dołączonego do urządzenia. Jestem mile zaskoczona, wafle kojarzyły mi się z suchymi andrutami i dlatego tak długo ich nie robiłam. A tu szok. Słodkie, chrupiące, cynamnowe, pyszne. Twarde to fakt, jak to wafelki ale bardzo pasuje mi ich przypieczony smak. Idealne do chrupania zamiast chipsów podczas oglądania filmu:)

Składniki (około 60 sztuk):

  • 2 jajka
  • 315 g mąki
  • 200 g cukru
  • szczypta cynamonu
  • 125 g masła
  • 1 łyżka rumu
Jajka zmiksować z cukrem. Następnie dodac masło a po  chwili mąkę i resztę skłądników. Miksować, aż ciasto będzie lepie i jednolite. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na godzinę. Przed pieczeniem waflownicę posmarować olejem. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha, układać w waflownicy na środku każdego wzorka. Piec około 2 minut (Ustawiłam waflownicę na 3,5. Zależy jak mocno chcecie mieć je przypieczone). Jeszcze ciepłe kroić nożem na kawałki. Wafle ekspresowo twardnieją, więc należy pokroić je od razu po wyjęciu. 


ciasto "prince polo"



 Lubicie ciasta z orzechami i czekoladą? Ja bardzo. Orzechów łuskać nianawidzę ale to już inna historia. Dziś przedstawiam Wam ciasto z batonikami Prince Polo (potrzebne jest aż 6 dużych), orzechami i czekoladą. W sieci krąży przepis na ciasto o tej samej nazwie, ale w wykonaniu zupełnie inne. Ten przepis pochodzi od mojej mamy, skąd ona go ma nie mam pojęcia, ale wymyślił go chyba jakiś geniusz. Kakaowy biszkopt, beza kokosowo-orzechowa i dodatkiem batoników i krem z żółtek z czekoladą i wafelkami. Nieskromnie powiem ponownie, że ciasto jest pyszne, świetne na większe okazje, bardzo duże, podzielne, tortowe. Niestety muszę też przyznać że jest pracochłonne i należy raczej do tych droższych, ale to szczegóły.

Składniki: (blacha 24*35 cm)
na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku
  • szczypta soli
Białka ubić z  solą i cukrem na sztywno, nadal ubijając dodawać po żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Upiec a po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.

na wkładkę batonikową:
  • 7 białek
  • 15 dag cukru pudru 
  • szczypta soli
  • 20 dag orzechów  włoskich ( pół na pół tarte i siekane)
  • 10 dag kokosu
  • 3 duże batoniki Prince Polo (po 52 g każdy)
Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywno. Dodać orzechy, kokos i pokrojone batoniki. Piec w 170*C około 30 minut na papierze.

na krem:
  • 7 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 3 duże batoniki Prince Polo
  • 200 g masła
Z żołtek, cukru, mąki, skrobii  i mleka ugotować budyń, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem. Dodać posiekane czekolady i wafelki. Delikatnie wymieszać.

składanie ciasta:
połowa biszkoptu-połowa kremu-wkładka-reszta kremu-biszkopt-polewa czekoladowa

piątek, 13 września 2013

tarta z jabłkami



Chodził za mną strudel z jabłkami. Stchórzyłam jednak bo przeraziła mnie wizja rozciągania ciasta. Zostawiłąm sobie to na okazję kiedy będę miała więcej czasu i zrobiłam tartę z jabłkami. Przepis znalazłam tutaj. Kruche ciasto z tego przepisu jest naprawdę kruche, rozpływa się w ustach i będzie świetną bazą do ciasteczek. Na pewno wypróbuję je w najbliższym czasie. A tarta  z jabłkami to mistrzostwo. I nie zepsuło jej nawet to, że zapomniałam posłodzić jabłka. Na szczęście były słodkie.

Składniki ( w oryginale  blacha 23 cm, piekłam w 26 cm)
  • 240 g mąki
  • 150 g masł.a
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru pudru
Wszytskie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Większą częścią wylepić dno foremki do tarty, umieścić w lodówce. Mniejszą część także włożyć do lodówki.
  • 1 kg jabłek
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka masła
Jabłka pokroić w kostkę, podsmażać na maśle. Dodać cynamon, cukier i rodzynki. Dusić, aż zaczną się rozpadać.
Schłodzony spód tarty nakłuć widelcem i podpiec około 15 minut w 175*C. Wyłożyć na niego jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć paskie. Ułożyć je w kratkę na jabłkach. Piec około 20 minut w 180*C. 

niedziela, 8 września 2013

sernik grecki z pierniczkami


Zachęcona sukcesem sernika na śmietanie, postanowiłam wypróbować przepis na sernik z jogurtów greckich. Postawiłam na wersję z pierniczkami i czekoladowo-śliwkową masą. Sernik z jogurtów jest bardzo lekki, ma konststencję ptasie mleczka, bardziej przypomina mus czekoladowy. Wyszedł smaczny, ale jak dla mnie to lepszy był ten na śmietanie (przepis tutaj).

Składniki (tortownica 26 cm):

na ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka 
  • 125 g masła
Wsyztskie składniki zagnieśc szybko. Ciastem wylepić dno tortownicy.

na masę jogurtową:
  • 3 duże kubki jogurtu greckiego (po 400 g)
  • 5 jajek
  • 3 białka pozostałe z ciasta
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 4 łyżki kakao
  • 3 budynie czekoladowe
  • 1 łyżeczka świeżo otartej skórki z pomarańczy
  • 1/2 szklanki oleju
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biało. Dodać jogurty, zmiksować. Osobno ubić pianę z białek. Miksując  masę jogurtową dodać resztę składników. Masę wylać na ciasto i piec około godziny w 170*C. Wystudzić, najlepiej przez noc.

na wierzch:
  • mały słoiczek powideł śliwkowych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • opakowanie pierniczków
Czekoladę rozpuśić z mlekiem. Dodać do powideł, wsypać kakao i przyprawę. Wymieszać i posmarować sernik. Pierniczki pokroić i ułożyć na wierzchu. 




czwartek, 5 września 2013

dyniowy sernik z pomarańczową nutką


W tamtym roku postanowiłam sobie, że posadzę dynię, zrobie z niej zupę, dżem i sernik. Zupa była pyszna, aczkolwiek przesadziłam torchę z ostrością, dżem taki sobie ale sernik wyszedł pyszny. Zamiast klasycznego puree z dyni dodałam do niego domowej roboty dżem dyniowy z pomarańczą, któy dostałam od przyjaciółki. Sernik miał dzięki niemu ciekawy kolor i specyficzny smak skórki pomarańczowej. Zdziwiła mnie jego konsystencja, zwarta ale kremowa. Obawiałam się trochę sernika typu "wrzuć wszystko do miski i wymieszaj", w dodatku bez tłuszczu, ale wyszło nadzwyczaj dobrze: sernik ani nie pękł ani nie opadł. Wierzch posmarowałam zagęszczonym mlekiem z tubki i posypałam solonymi orzeszkami. Jak dla mnie to najlepszy sernik ostatnich czasów. A tak na marginesie zdradzę, że na niedzielę planuję kolejny, ale całkiem z innej beczki. 

Składniki:
na ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki razem zagnieść. Ciastem wylepić formę o średnicy 26 cm i umieścić w lodówce na minimum godzinę. Schłodzony spód podpiec przez 15 minut w 175*C i wystudzić. W tym czasie przygotować masę serową.

na masę serową:    (inspiracja)
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 250 g dżemu dyniowo-pomarańczowego (lub puree z dyni)
  • 90 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej 
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować. Wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika. Poniżej blaszki wstawić metalowy garnuszek z wodą. Ustawić piekarnik na 160*C i piec około 80 minut. Sernik po upieczeniu zostawić w piekarniku a kiedy wystygnie wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.

na wierzch:
  • 50 g mleka zagęszczonego z tubki
  • garść solonych orzeszków
Wierzch sernika posmarować mlekiem i posypać posiekanymi orzeszkami. 

wtorek, 3 września 2013

chałka z cynamonową kruszonką- najlepsza


Nadszedł wreszcie czas, kiedy mogę się podzielić z Wami przepisem na najlepszą chałkę jaką kiedykolwiek jadłam. Nie żebym wcześniej nie chciała, bo choć piekę ją od około dwóch lat to nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Nadchodzą chłodniejsze dni i wieczory a kromeczka chałki z dżemem i szklanką mleka będzie świetną receptą na jesienną chandrę. Chałka z tego przepisu jest smaczna na drugi a nawet trzeci dzień.
Z podanej porcji wychodzą dwie chałki wielkości keksówki.

Składniki:
  • 900 g mąki
  • 100 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 400 ml letniego mleka
  • 1 duża łyżeczka soli
  • 100 g masła
  • 3 jajka
W mleku rozpuścić drożdże. Masło roztopić. Mąkę, mleko  z drożdżami, cukier i sól wymieszać. Najlepiej ręką. Podczas wyrabiania dodać jajka a na końcu przestudzone masło. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na połowę. Każdą połowę podzielić na 3 części, uformować wałki  i zapleść jak warkocze. Włożyć do keksóek i odstawić jeszcze na pół godziny. W tym czasie przygotować kruszonkę.

na kruszonkę:
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1 żółtko
  • do posmarowania jedno jajko
Wszystkie składniki zagnieść palcami. Jajko roztrzepać i posmarować nim chałki. Posypać kruszonką. Piec w 180*C około pół godziny.




niedziela, 1 września 2013

"symfonia" - składany sernik bakaliowy




Takiego sernika jeszcze nie jedliście. Jestem tego pewna, bo przepis wymyślałam w trakcie robienia go z tego, co było w domu. Wyszedł duży i wysoki a dzięki temu bardzo podzielny. Ma ciekawy smak, ser ukryty jest między kokosowym i orzechowym blatem, otulony kremem z czekoladą i ogromną ilością bakalii. Świetnie sprawdzi się na większe spotkania: komunie, imieniny czy święta. Jest owszem pracochłonny, i do szybkich nie należy ale dla większej okazji polecam spróbować.

Składniki: (blaszka 25*34 cm)
na ciasto orzechowe:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g tartych orzechów
  • 1/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżka mąi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki masła stopionego i ostudzonego
Białka ubić z cukrem. Ubijając dodać żółtka a następnie resztę składników. Delikatnie zmiksować. Upiec na papierze do pieczenia w 170*C około 30 minut.
na wkładkę serową:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 6 jajek
  • 1/2 kostki masła stopionego i ostudzonego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 1 szklanka cukru
Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Ucierając dodawać powoli ser. Budyń rozrobić w mleku i wlać do sera. Dodać także stopione masło i aromat. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Piec w 170*C minimum godzinę.

na ciasto kokosowe:
  • 1 szklanka kokosu
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
Białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Dodać kokos, dokładnie ale krótko zmiksować. Upiec na papierze na złoto. 

na krem:
  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 kostka masła
  • rodzynki
  • suszone śliwki
  • kandyzowane ananasy
  • orzechy
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Budynie, cukier i żółtka rozrobić w odrobinie mleka. Ugotować bydyń na pozstałym mleku. Masło utrzeć z zimnym budyniem. Czekoladę i bakalie posiekać, wmieszać do masy.

na polewę:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 1/2 szklanki kokosu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Kokos, masłoi cukier umieścić w rondelku z grubym dnem i uprażyć na złoto. Przestudzić. 

Przełożenie ciasta

ciasto orzechowe-połowa kremu-ser-połowa kremu-ciasto kokosowe-polewa-prażony kokos

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up