środa, 27 listopada 2013

drożdżówki na śniadanie


Wariatka. Bo czy normalny człowiek wstaje o 5 żeby piec drożdżówki? Chyba nie...przynajmniej ja nie znam nikogo takiego poza sobą. A drożdżówki lubię piec najbardziej ze wszystkich rodzajów wypieków. Lubię patrzeć przez szybkę piekarnika jak pięknie rosną, nabierają ładnego kształtu a potem się rumienią. A moje łasuchy kochają ciepłą drożdżówkę z kubkiem kakao na śniadanie. Więc dziś zrobiłam im przyjemność i upiekłam im dwa rodzaje drożdżówek: rogaliki z marmoladą wiśniową i podłużne z serkiem waniliowym. 

Składniki (wyszło mi 11 sztuk):

  • 500 g mąki
  • 260 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cynamon
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1 jajko do posmarowania
  • marmolada
  • serek waniliowy
  • cukier puder do posypania
Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, sól i cynamon. Zrobić w mące dołek, umieścić tam drożdże i zalać letnim mlekiem. Lekko wymieszać łyżką i odstawić na 15 minut aby drożdże się ruszyły. Następnie zacząć wyrabiać ciasto, po chwili dodać jajko a następnie masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić przykryte ściereczką na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć na stolnicę, wyrobić krótko i rozwałkować. Dzielić na mniejsze kawałki i nadziewać marmoladą lub serkiem. Dobrze skleić boki, aby nadzienie nie uciekło podczas pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 190*C aż będą rumiane. Upieczone posypać cukrem pudrem. 

Inspiracja- Planeta Smaku

wtorek, 26 listopada 2013

bananowiec



Bananowiec to jedno z ciast mojego dzieciństwa, często robione przez mamę. Ulubione ciasto mojego K., szybkie do zrobienia i nie wymagające wielu składników. Dość słodkie i mocno bananowe. Polecam wszystkim amatorom bananów i galaretki. Składniki podaję na blaszkę 23*25cm. Do wpisu dołączam zdjęcia dwóch wersji, bo ciasto gości u nas często. Pomarańczowa to wersja mojej mamy a ta z owocami to moje ciasto z zeszłego roku. 




Biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodawać żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać. Upiec w 170*C. 

Pianka bananowa:
6 bananów
1 kostka margaryny
2 galaretki ( u mnie zielone)
10 dag cukru pudru ( jeśli banany są bardzo dojrzałe i słodkie, można z tego zrezygnować)

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, ostudzić. Margarynę roztopić, ostudzić. Banany zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostudzone galaretki i margarynę. Razem zmiksować. Wylać na biszkopt, odstawić do ostygnięcia. 

Wierzch:
2 galaretki żółte
2 banany i dowolne owoce do dekoracji

Na zastygniętą piankę wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką. 

pierś po cygańsku


Taką pierś przygotowałam dla odmiany od popularnych kotletów. Bardzo nam smakowała i na pewno na stałe zagości w naszym menu.

Składniki dla 3 osób:
  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 plastry szynki
  • 1 łyżka ketchupu
  • ostra papryka
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • olej do smażenia
Pierś umyć i pokroić pod skosem na 3 plastry. Natrzeć czosnkeim, pieprzem, tymiankiem, solą i papryką. W małym rondelku podsmażyć na oleju cebulę pokrojoną w piórka. Do podsmażonej cebuli dodać ketchup, trochę soli i pieprzu. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Na rozpalony wrzucać kawałki kurczaka i szybko obsmażyć. Przewróić na drugą stronę, na piersi położyć plaster szynki i łyżkę cebuli. Rondel przykryć pokrywką i dusić mięso przez około 5 minut. Podawać z ziemniakami lub frytkami. 

niedziela, 24 listopada 2013

kremówka bez pieczenia


To chyba najprostsze w przygotowaniu ciasto, a w zasadzie to deser. Do przygotowania potrzebujemy tylko dwóch składników- krakersów i budyniu ugotowanego na mleku. Wykonanie jest tak proste, że zrobi je nawet dziecko w dziesięć minut. Polecam, kiedy macie mało czasu i puste szafki w domu. Z odrobiną lukru pomarańczowego i bakaliami prezentuje się dość ładnie. 



Składniki (foremka 24*24cm)

  • 34 krakersy solone
  • 1 l mleka+ 1 szklanka
  • 3 opakowania budyniu cytrynowego
  • 6 łyżek cukru
  • 100 g masła
  • bakalie kandyzowane
  • na lukier: łyżeczka wrzątku, cukier puder, sok z pomarańczy
 Foremkę wyścielić papierem do pieczenia. Rozłożyć połowę krakersów. Litr mleka zagotować z cukrem i masłem. W szklance mleka rozpuścić budynie. Na mleku ugotować budyń. Gorący wylać na krakersy i rozłożyć resztę ciastek. Cukier puder, sok  zpomarańczy i wrzątek utrzeć na lukier. Posmarować przestudzone ciasto i ułożyć bakalie. Odstawić na noc, aby ciasto stężało.

sernik z nadzieniem wiśniowym




Pyszny wilgotny sernik na kruchym cieście nadziany soczystymi wiśniami w kisielu, posmarowany konfiturą i posypany prażonymi migdałami. Oryginalny, mocno aromatyczny i zaskakujący tym, co znajduje się w środku. Przepis zaczerpnęłam z starego wydania specjalnego pisma "Dobre rady". 

Składniki:
na ciasto:
250 g mąki
szczypta proszku do pieczenia 
125 g masła
100 g cukru
1 jajko

na nadzienie:
1 słoik wiśni w kompocie (około 700 ml)
25 g mąki ziemniaczanej

na masę serową:
750 g sera sernikowego
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy
5 jajek
75 g masła roztopionego
1 łyżka budyniu waniliowego

dodatkowo:
1 żółtko
2 łyżki migdałów w płatkach
2 łyżki dowolnej konfitury



Składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść. Owinąć w folię i umieścić w lodówce na pół godziny. W tym czasie przygotować wiśniowe nadzienie:
Wiśnie odsączyć. 1/3 szklanki soku odlać do szklanki i rozmieszać w nim srobię.Resztę soku zagotować, wlać rozrobioną mąkę ziemniaczaną i ugotować kisiel. Dodać wiśnie, wymieszać i wystudzić.
Przygotować formę o średnicy 26 cm, wyłożyć papierem, boki wysmarować. Wylepić ciastem dno i wysoki brzeg. Wylać zimny kisiel. Skłądniki na masę serową razem zmiksować i wylać do formy. Piec 60 minut w 170*C. Po tym czasie posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody i piec jeszcze 10 minut. Dokładnie ywstudzić. Zimny sernik posmarować konfiturą i posypać migdałami uprażonymi na suchej patelni.



czwartek, 21 listopada 2013

tort dla policjanta


Tort dla policjanta. Totalna improwizacja. Musiał być zrobiony szybko z tego co miałam w domu, bo na zakupy nie było czasu. Już nie mówiąc o tym, że dekorowałam go sprintem z mężem dreptającym za plecami i poganiającym mnie "bo już muszę iść, skończyłas?". Bo jemu się tak wydaje, że udekorować tort w 10 minut nie mając w dodatku zbytniego wyboru to takie proste. No ale wyszło jak wyszło, a smakowo podobno nikt nie jadł lepszego. Blaty były mocno kakaowe, prawie że gorzkie a dwa kremy rozkosznie słodkie: serowe z frużeliną malinową i jagodową. Na pewno taki tort zrobię niebawem, żebym mogła napisać dla Was przepis i pokazać zdjęcie przekroju. Aż żałuję, że nie mogłam spróbować, tyle co oblizałam łyżkę, ale krem był pycha!!
Aha no i żeby nie było, niecenzuralna dekoracja, to nie był mój pomysł, takie było życzenie:)

środa, 20 listopada 2013

kurczak słodko-ostry




Najlepszy kurczak jakiego dotąd zrobiłam. Słodko-ostry, przez noc marynowany w aromatycznej pekli a potem upieczony w piekarniku. Najpierw w rękawie, a poźniej zapieczony na złoto. Pycha.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka po węgiersku Kamis
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • chili
Udka przekroić oddzielając pałki. Dobrze oczyścić. Pozostałe składniki wymieszać z misce i do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso, dobrze je nacierając. Miskę zawinąć w folię spożywczą i umieścić na dobę w lodówce. Następnie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku około godziny w 200*C. Po tym czasie rękaw rozciąć i zapiec mięso przez 20 minut. 

poniedziałek, 18 listopada 2013

wiosenny sernik


Wiem, wiem... listopad, idą Święta, wszyscy pieką pierniki i makowce. A ja tu z wiosną i biedronkami wyjezdżam. Nie, nie zwariowałam. Ale patrząc przez okno i już któryś dzień nie widząc nic przez mgłę, zatęskniłam za wiosną. I każdego, kto tęskni za przyjemniejszą aurą zapraszam na kawałek sernika mojej mamy.

Składniki:
blaszka 24*35 cm
masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 10 jajek
  • 20 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cytryna
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
spód:
  • 20 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:

Składniki na spód szybko zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię i dać do lodówki na godzinę.

Masło utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek i wrzucać po jednym, stale miksując. Następnie stopniowo dodawać ser. Gdy masa będzie gładka dodać skórkę z cytryny. Jeśli ser będzie za mało kwaśny, dodać sok z cytryny. Białka ubić z solą na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód blaszki. Wylać masę serową. Piec godzinę w 170*C. 

niedziela, 17 listopada 2013

podwójnie czekoladowy tort urodzinowy


Tort ten zrobiłam wczoraj na urodziny pewnej dziesięciolatki. Zaryzykowałam i postawiłam na nowy, nieznany mi przepis.
Dla mnie bomba. Pierwszy raz robiłam i jadłam taki tort. Nie na biszkopcie tylko na wilgotnym ciężkim cieście z dodatkiem maślanki. Nowością było też dla mnie dodanie do ciasta szklanki gorącej kawy, ale jak się okazało, ktoś dobrze to wymyślił. Co do kremu, to połączenie serka mascarpone, kremówki i czekolady to strzał w dziesiątkę, zwłaszcza, jeśli ktoś nie lubi maślanych kremów. Dla mnie mogł być ciut mniej słodki. Na pewno go powtórzę, ale wtedy do kremu dam tylko gorzką czekoladę. Kremu wystarczyło na obsmarowanie tortu z góry i po bokach. Uwaga: ciasto popękało podczas pieczenia, więc nie zdziwcie się, jeśli tak się Wam stanie. Piekłam w tortownicy 21 cm. 

Składniki:
na ciasto:
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • szklanka gorącej świeżo zaparzonej kawy (fusy oddzielić)
do nasączenia:
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
na przełożenie:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • łyżka kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru (dałabym mniej)
  • 3 banany
na dekorację:
  • około 50 rurek waflowych
  • 200 g lentilków
Przygotowanie:
ciasto:
Suche składniki wymieszać razem w misce. Mokre składniki (oprócz kawy) wymieszać w osobnej misce i połączyć z suchymi. Zmiksować na małych obrotach na jednolitą masę i powoli miksująć wlewać kawę. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem i piec w 170*C przez godzinę (do suchego patyczka). Wystudzić i przekroić na dwa  blaty (można na trzy). 
krem:
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z serkiem mascarpone i kakao. Połączyć z kremówką. 
Na cieście położyć banany, wyłożyć prawie cały krem. Przykryć drugim blatem ciasta i obsmarować resztą kremu.  Krótko przed podaniem obłożyć w koło rurkami waflowymi i na wierzch wysypać lentilki. 



Inspiracja

sobota, 16 listopada 2013

miodownik "słodki tercet"



Dziś przedstawiam Wam kolejną propozycję świątecznego wypieku. Znowu jest to miodownik, ale tym razem zupełnie inny. Miodowe placki przełożone masą serowo- śmietankową, posmarowane kajmakiem i posypane słonecznikiem prażonym na masełku. Świetne ciasto, ładnie prezentuje się po przekrojeniu, ale musi odstać co najmniej dobę przed krojeniem. Inaczej jest twarde i po prostu się nie da go pokroić. Swoją drogą, szkoda, że Święta nie trwają cały rok- mam tyle pomysłów na świąteczne wypieki.

Składniki na dużą zsuwaną blaszkę (25*40cm)

na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
na przełożenie:
  • 500 g sera na sernik
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
na wierzch:
  • 300 g kajmaku
  • 150 g słonecznika
  • 1 łyżeczka masła
Ciasto:
Wszystkie skłądniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować i przenieś na blaszkę. Upiec dwa placki w 170*C przez około 20 minut. 

Przełożenie:
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać ser i  żelatynę. Posmarować jeden blat ciasta i przykryć drugim. 

Wierzch:
Słonecznik uprażyć na maśle na patelni. Kajmak rozsmarować na cieście i posypać słonecznikiem. Odstawić na dobę, żeby odmiękło. 


Źródło przepisu


piątek, 15 listopada 2013

paszteciki drożdżowe z parówką i grzybami


Pyszne paszteciki z drożdżowego ciasta, nadziane grzybkami leśnymi podsmażonymi na cebulce, parówkami i żółtym serem. Moim zdaniem najlepsze z sosem czosnkowym, chrzanowym lub barszczykiem.

Składniki na około 25 sztuk:

  • 600 g mąki
  • półtorej szklanki wody
  • 40 g drożdży
  • 1 mała łyżeczka soli
  • jajko do posmarowania
  • kminek
  • czarnuszka
Drożdże rozpuścić w części letniej wody. Mąkę połączyć z drożdżowym roztworem, solą i resztą wody. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wycinać kwadraty. Nakładać grzyby, ser i połówki parówek. Zwijać w rulon. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem lub czarnuszką.

na nadzienie:

  • 13 parówek
  • 500 g leśnych grzybów
  • 200 g startego żółtego sera
  • łyża oleju
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
Grzyby podsmażyć na cebulce a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Przyprawić według gustu.

źródło przepisu- gazetka Przepisy Czytelników

wtorek, 12 listopada 2013

miodownik z żurawiną i kakao


Zaczynam realizować świąteczne przepisy. Ciasto na piernik staropolski już gotowe, dziś mam dla Was miodownik z kakao i żurawiną. Nietrudny do zrobienia, ale uwaga: z podanych składników wychodzi małe ciasto, robiłam w keksówce o długości 21 cm a i tak wyszło bardzo niskie. Także do większych foremek podwójcie porcję.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • 70 g masła
  • 2 łyżeczki miodu
  • 100 g mąki
  • 10 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g suszonej żurawiny
  • marmolada do przełożenia
 Żurawinę zalać wrzątkiem, odstawić w nim na 20 minut a następnie odcedzić. Jajka ubić z cukrem nad garnkiem z wrzątkiem. Masło roztopić i wystudzić. Do masła dodać miód. Do jajek miksując dodać mąkę, kakao, proszek i masło z miodem. Zmiksować na jednolite ciasto. Dodać żurawinę i wymieszać łyżką. Przelać do foremki i piec około 45 minut w 180*C. Po wystudzeniu można przekroić i posmarować marmoladą i  polać polewą czekoladową.




sobota, 9 listopada 2013

ciasto "bounty"



Proste i pyszne ciasto dla amatorów kokosu i czekolady. Warstwa kokosowa jest niezwykle kremowa i rozpływa się w ustach. Jest tylko jedno "ale"- przechowujcie ciasto w lodówce, zanim zaczniecie je kroić. Ja tego nie zrobiłam bo miałam pełną lodówkę i dlatego tak brzydko mi się pokroiło.
 Inspiracja- Anyżkowo.

Składniki (foremka 24*24cm):
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku
Z podanych składników upiec biszkopt i przestudzić. 

krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 200 g kokosu
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru
Dwie szklanki mleka zagotować z kokosem i gotować jeszcze kilka minut. Następnie dodać cukier i masło i mieszać aż się zagotuje. W reszcie mleka rozpuścić budyń i wlać na mleko z kokosem. Gotować aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na biszkopt. Odstawić. 

polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli i polać ciasto. Schłodzić. 

wtorek, 5 listopada 2013

przekładany murzynek bez jajek



Upiekłam dziś pyszne ciacho. Zrobienie go zajęło mi mniej czasu niż zrobienie mu zdjęcia. Tak niefotogenicznego ciasta jeszcze nie miałam. Poległam, nie mam już sił, zrobiłam chyba ze sto zdjęć i każde jest nie powiem do czego. No coż, zdarza się. Ale ciasto było bardzo smaczne. To murzynek bez jajek z przepisu mojej babci. Wzbogaciłam go o warstwę budyniu na gorąco, dżemu brzoskwiniowego, bitej śmietany a wszytsko to posypane przyprawą do deserów, którą dostałam od firmy Kamis. Spróbujcie tego ciasta,jest ekspresowe i bardzo bardzo puszyste.

Składniki: (piekłam w blaszce 23*28cm)
  • 2 szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 przyprawa do piernika (pominęłam- ma być murzynek a nie piernik)
Wszystkie składniki wymieszać razem mikserem i wylać na blaszkę. Piec około 30-40 minut w 175*C. Po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.



na przełożenie:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu cytrynowego
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 200 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • przyprawa do deserów w młynku Kamis
  • prawie cały słoiczek dżemu brzoskwiniowego
W części mleka rozmieszać budyń i cukier, resztę zagotować. Ugotować na mleku budyń. Do gotującego się jeszcze budyniu dodać masło i mieszać aż się połączą. Ponownie zagotować. Gorącą masą przełożyć ciasto. Odstawić do ostygnięcia. Wierzch posmarowac dżemem. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na dżem i posypać przyprawą. 

piątek, 1 listopada 2013

mini eklerki z kajmakiem




Tak to jest, jak sę robi wszystko na raz i to jeszcze przy święcie. Nie wyszły mi eklerki wizualnie, ale smakowo były przepyszne, dlatego wrzucam przepis, a fotki się wymieni następnym razem. Pierwszy raz zrobiłam z kremem innym niż na maśle i taki bardziej mi odpowiada. Jeśli wolicie lekkie kremy, to musicie spróbowac tego.

Składniki:
na ciasto (wyszło mi około 25 sztuk):
  • 300 ml wody
  • 180 g masła
  • 6 jajek
  • 300 g mąki
Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę, mieszać najlepiej pałką, aż ciasto zrobi się jednolite i będzie odchodzić od garnka. Wystudzić. Dodać jajka, zmiksować. Przełożyć do szprycy i wyciskać kształt eklerków na papierze do pieczenia, robiąc spore odstępnu, bo ciasta urosną. Piec  około 25 minut w 190*C aż będą rumiane. Jeżeli eklerki po wyjęciu z pieca opadną, oznacza to, że są niedopieczone w środku. Po upieczeniu można zostawić je w wyłączonym piekarniku, żeby się dosuszyły. Ostudzone eklerki przekroić na połowę, nadziać kremem i polać kajmakiem.

na krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 200 ml kremówki
  • kieliszek likieru jajecznego
Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować gęsty budyń, przestudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Miksując budyń dodać do niego najpierw likier a następnie kremówkę.

dodatkowo:
  • 3 łyżki masy kajmakowej
Kajmak podgrzać w rondelku z wrzątkiem i polać eklerki.



zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up