piątek, 17 stycznia 2014

drożdżowe rogaliki orzechowe



Dziś zapraszam Was na drożdżowe rogaliki z orzechami. Idealne na podwieczorek dla dzieci, jako przekąska do pracy lub szkoły. Albo po prostu do herbatki. 

Składniki:
  • 300 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 20 g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 150 g orzechów 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/.2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka miodu 
dodatkowo: 1 jajko

Mleko zagotować z cukrem. Przestudzić trochę, dodać miód, bułkę tartą i  starte na tarce orzechy. Wymieszać. 

Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną cukru. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrobić, dodać żółtko a następnie wyrabiając dodać masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość. Po tym czasie Ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty i smarować nadzieniem orzechowym. Zwijać w rogaliki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 190*C na złoto.

inspiracja

2 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up