krokiety z chleba tostowego


Krokiety do doskonała przekąska na imprezy. Wypróbowałam już wiele przepisów, ale ten bardzo mi się spodobał- przede wszystkim dlatego, że jest szybszy bo nie trzeba smażyć naleśników. A najlepszy w nich jest ser, który lekko się przytopił i stał się ciągnący. Podaję je z ketchupem i sosem czosnkowym.

Składniki (na 10 sztuk):

  • 20 kromek chleba tostowego
  • 10 cienkich parówek
  • 10 plastrów żółtego sera
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Jajko rozbełtać. Z chleba tostowego obciąć skórkę. Każdą kromkę rozwałkować. Układać po dwie kromki, tak aby lekko na siebie zachodziły.Miejsce to posmarować jajkiem, dzięki czemu kromki się skleją. Parówkę podzielić na połowę i każdą owinąć w plaster żółtego sera. Połówkę parówki zawinąć w chleb. Jeżeli będzie się rozchodzić, można spiąć wykałaczką. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Krokiety smażą się bardzo szybko, należy więc ich pilnować bo spalą się w momencie;)

4 komentarze:

  1. Fajny pomysł do wykorzystania w różnych okolicznościach. Krokieciki wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie i bardzo smaczne. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. A z kapustą kiszoną zamiast sera jest nawet jeszcze lepsze.

    OdpowiedzUsuń