ślimaczki z szynki ze słonecznikiem


Fajna przekąska podczas imprez i spotkań rodzinnych, szybka i prosta do zrobienia. Słonecznik nadaje jej chrupkości i oryginalnego smaku.

Składniki:

  • 6 dużych plastrów szynki konserwowej
  • 6 dużych plastrów żółtego sera (bez dziur)
  • 100 g serka topionego gouda
  • garść ziaren prażonego słonecznika
  • kilka gałązek koperku
  • kawałek czerwonej papryki
Na stole rozłożyć kawałek folii spożywczej. Na niej rozłożyć szynkę układając w prostokąt o dwóch plasterkach na wysokość i trzech na szerokość. Serek wymieszać z koperkiem i słonecznikiem. Rozsmarować na szynce. Przykryć plastrami sera. Wzdłuż jednego dłuższego boku ułożyć paski papryki. Pomagając sobie folią zwijać całość w roladę. Gotową przekąskę odstawić na godzinę do lodówki a następni kroić w plastry i nadziewać na wykałaczki. 

2 komentarze:

  1. a można przygotować sobie dzień wcześniej tą roladkę a następnego dnia tylko pokroić?

    OdpowiedzUsuń