murzynek z pomarańczową pianką


Zapraszam na lekkie ciasto z pomarańczową nutą. Wilgotny murzynek przełożony pianką z bitej śmietany i dżemu pomarańczowego. Skorzystałam z przepisu na murzynek Siostry Anastazji, zmodyfikowałam go dodając dżem do masy. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i pyszne. Zniknęło w godzinę:)

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
na piankę:
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1/2 słoiczka dżemu pomarańczowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
na polewę:
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • płatki migdałów
Masło, wodę, kakao i cukier zagotować i wystudzić. Wbić żółtka, wsypać mąkę i proszek i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy. Wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180*C. Dokładnie wystudzić i przekroić na dwa blaty. 

Galaretki wsypać do miski, zalać szklanką wrzątku i rozpuścić. Odstawić do wystudzenia. Kiedy zaczną tężeć ubić śmietankę z cukrem pudrem , dodać dżem i galaretki, zmiksować. Wylać masę na blat ciasta i przykryć drugim blatem. 

Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto i posypać płatkami migdałów.



4 komentarze:

  1. Wspaniały murzynek z tym kremem rewelacja.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak chyba od pani mam przepis już dodałam linka :) bardzo pyszne ciasto:) pozdrawiam
    http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/05/murzynek-z-pomaranczowa-pianka.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy pół godziny wystarczy by upiekło się ciasto i nie wyszedł zakalec?

    OdpowiedzUsuń