bananowa babka ponczowana rumem



Nie lubię suchych ciast, dlatego rzadko piekę babki. W tym roku jednak szczególnie udzielił mi się wiosenny nastrój i skusiłam się na babkę. I wcale nie była sucha. Wilgotna, ciężka, mocno aromatyczna i dość słodka. 
Polecam, jeśli lubicie bananowe wypieki. 

Składniki:

  • 230 g masła
  • 1 banan
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2/3 szklanki mleka 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki osłodzonej herbaty, przestudzonej
  • kieliszek rumu
Banana rozgnieść widelcem. Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie ucierając dodawać po jajku. Dodać mąkę, proszek, cynamon, banana, miód i mleko. Zmiksować krótko do połączenia składników. Przelać do formy na babkę, najlepiej silikonowej. Piec około godzinę w 180*C. Wyjąć z formy, przełożyć na kratkę. Jeszcze ciepłą babkę nasączyć herbatą wymieszaną z rumem. Można udekorować lukrem. 





Źródło przepisu 

3 komentarze:

  1. z takimi składnikami jest na pewno smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna ta babka takie Wielkanocna.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. a te polewy na wierzchu to z czego zrobiłaś? takie kolorowe:)

    OdpowiedzUsuń