poniedziałek, 24 marca 2014

ciasto z kiwi


Bardzo smaczne ciasto cytrynowe z dżemem z kiwi. Nie jest to ciasto z rodzaju puszystych, raczej z tych wilgotnych i zwartych, ale dzięki temu dobrze się kroi. Przełożenie ma bardzo oryginalny smak. Nie jest za słodkie, dzięki kiwi ma wspaniały kwaskowaty posmak. Polecam!  


*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1.5 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek wrzątku
  • 1 cytryna
na przełożenie:
  • 2 słoiczki dżemu z kiwi (po 350 g)
  • 1 galaretka kiwi
  • 2 owoce kiwi
Skórkę z cytryny zetrzeć a następnie wycisnąć z owocu sok. Masło rozpuścić, dodać cukier i jajka i ubijać na parze dolewając wrząca wodę z sokiem z cytryny. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia i ubijać aż ostygnie. Wymieszać z mąką i skórką z cytryny. Ciasto podzielić na dwie części i piec na papierze około 15 minut w 180*C. Przestudzić. 
Dżem z kiwi umieścić w rondelku i podgrzać mocno ale nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, odstawić. Kiedy zacznie tężeć połową przełożyć placki a resztę wylać na wierzch ciasta. Gotowe ciasto udekorować plasterkami kiwi. 

Jeżeli nie mamy dżemu z kiwi należy około 800 g owoców pokroić zalać 1/2 szklanki wody i zagotować. Dodać 1 opakowanie żelfixu i 2 szklanki cukru. Gotować aż pianka zniknie i wystudzić. 

źródło przepisu- "Słodki świat Kasi"- przepis na mazurek z kiwi z moimi zmianami

4 komentarze:

  1. Heh wspaniałe :) Czy można jeden kawałek ukraść? ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor ma cudny, taki wiosenny :)

    OdpowiedzUsuń