ciasto "moczybroda"


To tortowe ciasto często gości na imprezach u mojej cioci, od której dostałam przepis. dodałam do niego spodni biszkopt i dżem, dzięki temu ciasto jest wyższe i bardziej eleganckie. Było tak dobre, że zostało zjedzone od razu. Nawet tata, który nigdy nie chwali jedzenia, powiedział, że było pyszne. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklani cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na ciasto makowe:
  • 4 białka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag kokosu
  • 10 dag maku
ma krem:
  • 4 żółtka pozostałe z ciasta makowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 ml mleka
  • 1 kopiata łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rumu
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • kieliszek rumu
  • 3/4 szklanki posłodzonej herbaty
  • herbatniki
  • słoiczek dżemu najlepiej kwaskowatego (użyłam z papai i marakui)
  • polewa czekoladowa 
Z podanych składników upiec cienki biszkopt i wystudzić.  Przygotować ciasto makowe: Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać kokos i mak, wymieszać. Przelać do foremki wyłożonej papierem i piec około 30 minut w 170*C, wystudzić. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem,mąką, skrobią i połową mleka. Resztę mleka zagotować i wlać żółtka z mlekiem. Ugotować budyń i wystudzić. Orzechy zalać dwiema łyżkami rumu, wymieszać i zostawić. Miękkie masło utrzeć z budyniem i orzechami. Biszkopt ułożyć w formie, nasączyć częścią herbaty. Posmarować dżemem, przykryć ciastem makowym. Rozsmarować krem. Kieliszek rumu wymieszać z odrobiną herbaty i nasączać nim herbatniki  a następnie układać na cieście. Zalać polewą czekoladową i schłodzić. 




13 komentarzy:

  1. Ciekawa nazwa.. Nie znam tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam przepis na bardzo podobne ciasto, z dżemem morelowym i biszkoptami na wierzchu - nazywa się pijak:D Kiedyś było pieczone na każdą niemal imprezę, teraz nieco zapomniane, muszę znów doń wrócić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za nazwa;-) Ciasto wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawie się prezentuje-lubię takie warstwowce-piec i jeść więc na ten też się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ile mleka? bo nie ma w przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A jak robisz polewę czekoladową? Roztapiasz czekoladę, bo Twoja to tak mi na oko wygląda, że sama robisz :D :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak roztapiam tabliczkę czekolady z 2 lyzkami mleka

      Usuń
    2. a jaka firma użytego dżemu? jaką pojemność miał słoiczek?

      Usuń
    3. to był dzem z Biedronki, pojemność chyba 330 ml

      Usuń
  7. Ja znam to ciasto pod nazwą "pijany Izydor".

    OdpowiedzUsuń
  8. własnie piekę ;-) narazie tylko ciasta, kremy nałoże jutro , w sam raz na imprezę urodzinową w sobotę ;-) dziekuję za przepis ;-) to juz 4 z Pani strony, który wykorzystuję własnie na sobotę ;-)
    wow, nadal jestem pod wrażeniem i mam cichą nadzieję, że moje ciacho też będzie sie tak ładnie prezentowało ;-)
    pozdrawiam anka

    OdpowiedzUsuń
  9. Mak sparzony i zmielony czy taki sypki dajesz?

    OdpowiedzUsuń