babka kolorowa


Jeśli lubicie babki, to polecam też taką. Ładnie wygląda, każda warstwa smakuje inaczej. Długo zachowuje świeżość. 
P.S.  z części ciasta różowego upiekłam małe babeczki do koszyczka, dlatego warstwa różowa jest cienka. Jeśli będziecie piec tylko babkę, będzie ona wyższa i bardziej różowa. 

*porcja na dużą babkę 
Składniki:
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka octu
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodać ocet, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.  Podzielić ciasto na trzy części. Do jednej dodać kakao, do jednej kisiel czerwony a do ostatniej kisiel żółty.Foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Warstwami wykładać ciasto. Piec około 60 minut w 180*C. Wystudzić i polukrować. 

2 komentarze:

  1. po co komu taki przepis po świętach, to powinno byc przed świętami opublikowane teraz czas na grilla, majówke.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po to,że za rok znowu są Święta. Nie piszę postów pod publikę tylko wstawiam to co upiekę. Nie mam dlatego zamiaru piec świątecznych ciast miesiąc wcześniej. A jeśli już anonimie jesteś taki bystry, to powinieneś zauważyć, że to blog o ciastach więc przepisów na grilla tu nie będzie....

      Usuń