muffinki cynamonowe z rabarbarem


Rzadko robię muffinki bo nie przepadam za nimi. Chciałam dziś coś upiec ale nie miałam w domu wielu składników, dlatego pomyślałam o muffinkach. W ogródku mam mnóstwo rabarbaru, więc dodałam go do babeczek. Do tego kruszonka i cynamon i wyszły bardzo smacznie. Zjadłam jeszcze gorące. I te akurat bardzo mi smakowały. Polecam. Przepis znalazłam na tej stronie (klik).

* 18 sztuk
Składniki:
  • 250 g mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 gałązki rabarbaru
  • 1 łyżeczka cynamonu
na kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki mąki
Przygotować ciasto: składniki suche wymieszać w jednej misce a składniki mokre w drugiej. Mokre wlewamy do suchych i za pomocą rózgi krótko mieszamy. Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami i każdą napełniamy do 2/3 wysokości. Rabarbar kroimy w kostkę. Układamy kawałki na cieście. Składniki kruszonki zagniatamy i posypujemy po wierzchu. Pieczemy około 20 minut w 200*C. 



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam muffiny, te wyglądają uroczo.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i fajnie wyglądają. Chociaż też nie przepadam za muffinami to może się skuszę. Zaimponuję mojej córci, która uwielbia muffiny, a takich jeszcze nie piekła. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz błąd - 1/2 szklanki cukru, a powinno być oleju. Dobrze, że podałaś tą drugą stronę, bo już się zastanawiałam co jest nie tak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A muffinki wyszły naprawdę smaczne :)

    OdpowiedzUsuń