łatwe ciasto chałwowe


Dziś coś dla tych, którzy lubią "suche" ciasta i szybkie wypieki. To ciasto robi się ekspresowo, jest banalnie proste i smakuje mocno chałwowo. Chałwa w cieście nie jest widoczna, dodałam ją w kosteczkach, które się rozpuściły (stąd dziury w cieście) i dzięki temu całe ciasto przeszło chałwowym smakiem. Polecam zwłaszcza amatorom chałwy. Doskonałe do filiżanki kawy.

*na tortownicę z kominkiem 21 cm
Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g chałwy (lub więcej)
  • polewa czekoladowa
Jajka ubić z cukrem na najwyższych obrotach mikser na gęstą białą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól, wymieszać. Powoli miksując cienką strużką wlewać olej. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać połowę ciasta, ułożyć połowę chałwy pokrojoną na kosteczki. Wylać resztę ciasta i wyłożyć resztę chałwy. Piec około 45 minut w 170*C. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.







9 komentarzy:

  1. Zaraz jutro rano będzie się robić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chałwą - musiało być pyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. takiej formy nie posiadam,ale w keksówce też może być:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam chałwę :D Ciasto wygląda bardzo smacznie, na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny przepis-robiłam

    OdpowiedzUsuń
  6. robilam identyczne tylko bez chalwy Na dno tortownicy nakroilam jablek posypalam cynamonem i zalalam takim ciastem PYCHA POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy do małej keksówki takie same ilości składników?

    OdpowiedzUsuń