środa, 4 czerwca 2014

zapiekanka warzywna z klopsikami i sosem serowym


Taka zapiekanka z młodych warzyw to syty i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Często przygotowuję ją na obiad lub ciepłą kolację. Podaję ją z buraczkami. 

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 cukinia
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 serki topione kremowe po 100  g 
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oleju + do blachy
Ziemniaki i marchewkę oczyścić i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Obrać (młodych ziemniaków nie trzeba), większe ziemniaki i marchewkę  pokroić. Kapustę pokroić na cząstki i ugotować w słonej wodzie. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki. Mięso mielone wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką  i jajkiem, doprawić. Formować klopsiki i obsmażyć je na oleju. Formę do pieczenia nasmarować olejem i wyłożyć warzywa i klopsiki. Serki topione wymieszać ze śmietaną i podgrzać mieszając aż się rozpuszczą. Doprawić solą, pieprzem i szczypiorkiem. Zalać warzywa sosem i piec około 25 minut w 180*C. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up