sobota, 12 lipca 2014

karkówka zapiekana w sosie słodko-kwaśnym


Przepis na taką karkówkę dostałam od cioci. Bardzo fajny pomysł na obiad z piekarnika. U mnie przeważnie pojawia się na niedzielnym stole. 
Składniki:
  • 1,5 kilograma karczku
  • 3 cebule
  • 300 g pieczarek
  • wegeta
  • pieprz olej do smażenia
  • na zalewę:
  • 5-6 łyżek wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki maggi
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego

karczek - krok 1
Mięso pokroić w plastry, posypać wegetą i obsmażyć szybko na mocno rozgrzanym tłuszczu.

karczek - krok 2
Cebulę pokroić w plastry, pieczarki umyć i pokroić także w plastry. Usmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.
karczek - krok 3
Plastry mięsa ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Przykryć pieczarkami i cebulą. Piec około godzinę w 200*C. Składniki zalewy wymieszać.

karczek - krok 4
Po godzinie zalać zalewą i piec jeszcze około kwadrans.

1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up