rolada serowo- jagodowa


Rolady to wbrew pozorom bardzo łatwe ciasta. W sezonie jagodowym zrobiłam ze świeżych owoców, ale można użyć także mrożonych. Użyłam serka Wieluń Mój Ulubiony, rzeczywiście jest moim ulubionym. Jedyny znany mi ser nie zawierający dodatków, bardzo gęsty, zwarty i smakuje jak swojski.  

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie:
  • 300 g serka Wieluń Mój Ulubiony
  • 1 szklanka borówek leśnych
  • 1 galaretka jagodowa
  • 2 łyżki cukru pudru
do obtoczenia:
  • 4-5 łyżek bitej śmietany
  • 1/2 szklanki kokosu
Białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem i rozsmarować ciasto. Piec około 25-30 minut w 175*C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i zwinąć ciasto razem ze ściereczką. 
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wystudzić. Serek zmiksować z połową jagód i cukrem pudrem, następnie wlać galaretkę. Do masy dodać resztę jagód i delikatnie wymieszać. Roladę rozwinąć, ściereczkę usunąć. Na biszkopcie rozsmarować nadzienie, przy jednym z boków zostawić margines. Zwinąć w roladę w stronę wolnego boku. Owinąć ściereczką i schłodzić w lodówce. Przed podaniem roladę obtoczyć w bitej śmietanie i kokosie. 






5 komentarzy:

  1. Ale pyszności serwujesz, oj uwielbiam takie rolady :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba się skuszę :) tylko problem mały jest, bo w moich okolicach nie widziałam nigdzie takiego serka :( jak myślisz, czym by go podmienić? masz jakiś "pomysł"?

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie zrobiłam:) wyszła super, ja też nie mogłam znaleźć takiego serka jak w przepisie i użyłam innego serka twarogowego

    OdpowiedzUsuń
  4. czy można użyc serka chemogenizowanego lub jogurtu zamiast serka wieluń umnie jest poprostu ten serek niedostępny będe wdzieczna za odpowieć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam zwykły biały serek z wiaderka, taki jak na sernik

      Usuń