środa, 2 lipca 2014

sernik z rosą


Sernik z rosą to już klasyka gatunku. Piekła go moja mama zawsze na większe okazje. To taki "pewniak" imprezowy- na pewno się uda i na pewno będzie smakował. Muszę jeszcze tylko wyczuć nowy piekarnik, żeby lepiej zapiekał od dołu. 

Składniki:
na blaszkę 25*34 cm
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
na ser:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • skorka otarta z cytryny
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
na piankę z rosą:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce około pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180*C. Podpiec spód przez kwadrans. W tym czasie przygotować masę serową. Wszystkie składniki ( w temperaturze pokojowej) zmiksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być. Ser wylać na podpieczony spód i piec jeszcze około 50 minut. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i wylać na sernik. Zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec jeszcze około 15-20 minut. Wystudzić przez noc. 


6 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda :D szkoda tylko że mi zawsze opada... :(
    Mam takie pytanie co dalej co upieczeniu sernika, chodzi mi o to czy pozostawić go w piekarniku, uchylić piekarnik, czy od razu wyjąć sernik? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze zostawiam na kilkadziesiąt minut w uchylonym piecu. Powodów opadania sernika jest więcej: Zbyt długo miksowana masa serowa napowietrza się i później opada. Nie opadają z reguły serniki do których dodajemy całe jajka. Wychodzą zawsze równiutkie ale tez mają inną konsystencję i smak, sa ciężkie, zbite i mokre.

      Usuń
  2. super przepis ,własnie upiekłam sernik-udał sie znakomicie. pozdrawiam autorke

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękna beza. Niestety nigdy mi się nie udaje. Czy jest jakiś szczególny sposób pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mama wlała mi na niepodpieczony spod masę serową co zrobić co prawda zlalam spowrotem ale zostało tam troszkę pomocy

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up