chałka ze śliwkami


Tradycyjne ciasto ze śliwkami, takie jak u babci. Pulchne, miękkie, pachnące cynamonem. Najlepsze ze szklanką mleka.

*blaszka 24*24 cm
Składniki:
  • 450 g mąki
  • 80 g cukru
  • 15 g drożdży 
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g masła
  • 2 małe jajka
na wierzch:
  • 10 dużych czerwonych śliwek
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka cukru
W mleku rozpuścić drożdże. Masło roztopić. Mąkę, mleko  z drożdżami, cukier i sól wymieszać. Najlepiej ręką. Podczas wyrabiania dodać jajka a na końcu przestudzone masło. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie przełożyć do foremki. Śliwki pokroić na połówki, wyjąć pestki. Ułożyć na cieście skórką do dołu. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać śliwki. Odstawić na kwadrans. Piec w 200*C  około 30 minut. 

3 komentarze:

  1. uwielbiam chałkę! a śliwki i cynamon to idealne dodatki :) aż poczułam nadchodzącą jesień... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha:) U mnie też dziś drożdżowo:) placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką ;)

    OdpowiedzUsuń