poniedziałek, 18 sierpnia 2014

jabłecznik z pianką i migdałami


To ciasto rozpływa się w ustach. Mękkie ciasto, wilgotne jabłka i lekka pianka pod posypką z chrupiącyh migdałów to przepyszne połączenie. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku.

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 6 żółtek
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
na piankę:
  • 6 białek pozostałych z ciasta
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki płatków migdałowych

  • cukier puder do posypania 
Składniki ciasta zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie bedzie chciało się kleić to należy dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Podzielić ciasto na dwie części i schować do lodówki. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i cynamonem i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Wymieszać. Przestudzić. 

Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki wyścielonej papierem. Rozsmarować masę jabłkową i przykryć drugą połową ciasta. Piec 30 minut w 180*C. Z białek i cukru ubić pianę i rozłożyć na cieście, posypać migdałami. Piec 30 minut w 170*C.  Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



5 komentarzy:

  1. Też tak robię jabłecznik - żal mi białek więc dorabiam piankę choć zawsze do ciasta dawałam zwykły cukier, a nie cukier puder no i drugą porcję ciasta dawałam na piankę. Modyfikacja z migdałami bardzo mi się podoba - koniecznie muszę spróbować ;) Widzę że podpiekasz ciasto przed położeniem pianki - ja tylko spód. Zapowiada się przepysznie. Bardzo bardzo ciekawa wersja. Jabłecznik na kruchym cieście to moje ulubione ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :) Poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a w prodizu to wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up