placuszki ryżowe z duszonymi śliwkami


Takie drugie dania na słodko robię dość często, bo moja córeczka bardzo lubi wszelkiego rodzaju placuszki. Te zrobiłam z ryżu i podałam z waniliowym serkiem i duszonymi śliwkami. Były pyszne i bardzo syte. Domownikom wyjątkowo smakowały.

Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego
  • 300 g małych śliwek
  • olej do smażenia
Ryż ugotować na mleku z solą i połową cukru. Wystudzić. Jajka ubić z pozostałym cukrem i dodać do ryżu. Dodać budyń i cynamon, dokłądnie wymieszać a najlepiej zmiksować. Ze śliwek usunąć skórkę i pestki. Wrzucić do garnka i dusić kilka minut, można posłodzić odrobinę. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po łyżce masy ryżowej i formować placuszki. Smażyć z obu strona na złoto. Podawać z dodatkiem serka  i duszonych śliwek. 



1 komentarz:

  1. śliczne te placuszki :) w sam raz na pyszne śniadanko!

    OdpowiedzUsuń