francuskie koperty


Ciasto francuskie często ratuje mi życie, kiedy niespodziewanie potrzebuję na szybko coś upiec. Dlatego zawsze mam zamrożone kilka rolek. Przygotowanie takich ciastek zajmuje zaledwie kwadrans. Uwielbiam zapach pieczonego ciasta francuskiego i lubię kiedy jest dość mocno przypieczone. 

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
  • 8 łyżek marmolady twardej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 rozmącone jajko
  • cukier puder do posypania
 Na mleku ugotować budyń z cukrem i wystudzić. Ciasto francuskie podzielić na 8 prostokątów. Na każdy kawałek nałożyć po łyżce marmolady i budyniu. Zlepić przeciwległe rogi i posmarować ciastka jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 

3 komentarze: