klopsy w sosie brokułowo- serowym


Klopsy wcale nie muszą być nudne, wystarczy urozmaicić je pomysłowym sosem. Ten brokułowo-serowy jest delikatny i kremowy. 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/2 brokuła
  • 100 g kremowego serka topionego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju
Bułkę zalać wodą, namoczyć i odcisnąć. Dodać do mięsa, wbić jajko, kaszę mannę, przyprawić i uformować klopsy.  Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć klopsy na złoto i zalać szklanką wody. Wrzucić drobno pokrojonego brokuła, posolić i gotować kilka minut pod przykryciem. Wyjąć klopsy, dodać chrzan i serek topiony i dokładnie wymieszać. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku, wrzucić klopsy do sosu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz